FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 
23-10-11 15:45  [R/G] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Witam w nowej relacji.

Zamarzyło mi się coś z żaglem :)
Z powodu braku umiejętności i czasu na klejenie wybrałem na początek Kogę z Małego Modelarza, zwłaszcza że jako mieszkaniec miasta niegdyś hanzeatyckiego zawsze chciałem mieć taki stateczek na półce.
Autorem opracowania jest Lech Zuzański.
Wycinanka jak na swoje 11 lat wygląda bardzo dobrze, więc zabieramy się do roboty.

Jak zwykle na początek poszły wręgi:

które teraz powoli zamieniają się w szkielet kadłuba łajby...

--

--
Pozdrawiam,
Hastur

"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."

Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga

Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama

Post zmieniony (09-06-24 12:46)

23-10-11 16:10  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Mam takie cóś, będę podglądał z zainteresowaniem.

--
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.

23-10-11 16:16  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Fiemat 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

- 6

Robiłem Kogę i była to sama przyjemność.
Nie znudzisz się przez całą budowę. :-)
Powodzenia!

--
W budowie: Su-22 ; Dreadnought ; Mayflower ; Su-27B
Ukończone: A10 ; Spitfire ; Heinkel ; Chi-he ; F-16c ; T-34 ; ORP Ślązak

24-10-11 13:51  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Nemo Art 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Trzymam kciuki za projekt, może kiedyś też się zabiorę za tą Kogę:)

24-10-11 16:43  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Też mam w planach skleić ten model. Możesz napisać czy chcesz skleić w standardzie czy będzie waloryzacja?

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

24-10-11 16:59  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Dzięki za wsparcie :)

Windus, waloryzacja (jeśli można to tak nazwać w moim wykonaniu) będzie polegała na deskowaniu pokładu z forniru, wykorzystaniu drewnianego masztu i rei oraz zrobieniu szmacianego żagla, zamiast papierowego.

Takie są założenia, ale jak zwykle czas pokaże.
Na razie kończę szkielet...

--
Pozdrawiam,
Hastur

24-10-11 17:06  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Dawaj, dawaj strasznie mnie ciekawi ten model. Powodzenia.

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

28-10-11 23:59  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

No i szkieletor gotowy:

Jak zwykle (u mnie) są pewne niedokładności, ale najważniejsze że symetria jest zachowana. Resztę się wyszlifuje lub doszpachluje. :)

Następnym etapem będą pokłady, które wymyśliłem sobie zrobić jako deskowane, bo żółty kolor z wycinanki mi nie bardzo odpowiada. Trzeba było wybrać odpowiednie obrzeże meblowe więc kupiłem jedno fornirowe i dwa z tworzyw sztucznych.
Pozbyłem się kleju z odwrotnej strony kilkakrotnie prasując żelazkiem między kilkoma warstwami papieru. Dopóki klej jest gorący można zerwać obrzeże i klej powinien zostać na papierze. W razie potrzeby powtórzyć.
Po wycięciu desek próbnych otrzymałem coś takiego:

Fornir pod nr 1 oraz tworzywo nr 2 mają odpowiadający mi kolor, ale po naklejeniu:

Obrzeża z tworzywa wyszły bardzo płaskie, za to fornir bardziej przypomina strukturę desek, których nierówności uplastyczniają model i są odpowiednie do skali 1:100.

Zrobiłem jeszcze eksperyment z pomazaniem "desek" czarną pastelą olejną, którą następnie starłem mokrą gąbką. Wyszło tak:

Czyli fornir się do tego nie nadaje, za to tworzywo sztuczne uzyskało fajne fugi, które uplastyczniły wygląd. Myślę że byłyby dobre do skali 1:200.

Ostatecznie do pokładów wybrałem fornir (bez brudzenia), mimo że trudniej się go wycina i jest bardziej kruchy. Zabieram się więc za pokłady...

--

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 12:58)

29-10-11 09:04  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Ciekawy eksperyment z tymi obrzeżami.

--
STEP BY STEP

31-10-11 07:41  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Andrzej 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1
Galerie - 1

Wygląda to ciekawie, tylko... Takie okropnie wielkie! 1:100...!!!
Po zmniejszeniu do normalnych rozmiarów wszystko się rozjeżdża w rastrze i bez malowania ani rusz...

31-10-11 22:03  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Fiemat 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

- 6

Hastur, maszt i reję będziesz robić z patyczków drewnianych, czy kartonowe?? ;>
Jak drewniane to będziesz je malować?
Pzdr.

--

31-10-11 22:34  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Witam ponownie.

Cieszę się że kolegów interesuje ta relacja :)

Andrzeju nie są za wielkie. Po prostu trzymają skalę. Zdjęcie było z dość dużym zbliżeniem, więc mogło przekłamywać. Myślę że zdjęcie z fragmentem wycinanki wyjaśni sprawę:

Eksperyment był jak wspomniałem na "deskach" PRÓBNYCH i bardziej miał pokazać różnice między fornirem a materiałem sztucznym niż gotowe deskowanie.

Tym niemniej dzięki za troskę w sprawie zachowania skali. Mając tak znamienitych recenzentów będę się starał dwa razy mocniej.

Fiemat maszt i reja będą drewniane i na razie nie planuję ich malować, ale jak zwykle życie może zweryfikować plany.

Od jutra wreszcie wolne więc planuję ruszyć wreszcie to deskowanie. Efekty wkrótce...

--

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 13:00)

04-11-11 20:57  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Witam.

Zacząłem dzisiaj zabawę z pokładem i pierwsze efekty są (moim zdaniem) dosyć zachęcające. Na pewno fornir bardziej przypomina deski na średniowiecznej łajbie, niż te nadrukowane żółtości.

Najpierw pojechałem przez środek, żeby szybciej sprawdzić efekt. Przy krawędziach pokładu będzie trudniej, bo wymyśliłem sobie że oprócz krzywizny pokładu wytnę również w fornirze miejsca na te wszystkie elementy, które powinny być przyklejone do pokładu.

Mam wrażenie że naturalniej będzie wyglądało jeśli będą "wyrastały" z tego forniru, niż tak po prostu przyklejone na "deskach", Pokleimy, zobaczymy...

--

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 13:01)

06-11-11 09:38  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
TGC 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Bardzo mi się podoba

06-11-11 10:24  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 5

Będzie śliczne deskowanie. Pewnie aż Cię kusi żeby obłożyć nimi calutki model :-)

06-11-11 10:36  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Borek 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Wychodzi ładnie, ja jednak pokusił bym się o czarne krawędzie na deskach :)

06-11-11 11:37  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
DaFiX 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 5

- 1

Hmm, a czarne krawędzie może spróbujesz zrobić markerem?

To pewnie widziałeś:
http://www.papermodelers.com/forum/ships-watercraft/10749-koga-elbl-ska-1350-c-e-mm-9-2000-a.html

--
Pozdrawiam Kacper

21-01-12 17:35  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Wreszcie znalazłem trochę czasu na sklejanie i skończyłem deskowanie pokładu.

Zdjęcia nie najlepsze, ale brak słońca w Kołobrzegu utrudnia ładne fotografowanie.

W części rufowej pociągnąłem krawędzie "desek" ołówkiem, bo jednak marker wydawał mi się zbyt ostry. Za bardzo czarne były te szczeliny.

DaFiX, relację widziałem. Piękna koga. Ja jestem na razie za cienki bolek żeby próbować wszystkiego w fornirze. Może kiedyś do tego dojrzeję...

Teraz pokłady zostaną przyklejone i zabieramy się (wreszcie) za poszycie.
c.d.n...

--

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 13:02)

21-01-12 17:55  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
marek1 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 5

- 14

Witam,jak szukasz batystu to przejrzyj szafy z garderobą,jak kiedyś pociąłem swoją koszulę,nie nową,pozdrawiam marek

--
W budowie | R17 Halny Błyskawica 44 | IJN Hiei

Ostatni obiekt westchnieńWarspite] Modele pozaregulaminoweŻaglowce
Garland

Trałowceproj 254
Ostatnie moje zabawy starym 'RC"Prdro Gual

R/G Kuter Elko 80 I Statek Ewa I Czołg T55A I Statek Ratowniczy R 27 Cyklon I Schnellboot S132 WAK I Ścigacz S2 I ORP Dragon i ORP Dzik I ORP Grom 1940 I kuter Vosper 72 I ORP Garland

14-05-12 22:27  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Strasznie się relacja zakurzyła, więc pora coś podłubać przy kodze. Tak to jest jak się ciągnie pięć srok za ogon a czasu coraz mniej :)

Trzeba to było jakoś ogarnąć, więc budowlę ukończyłem, nowe szkielety zostały zapiankowane i poszły się sezonować i pozostała tylko koga i autko. Poza tym obiecałem Patrykowi K. że ruszę relację w zamian za plany kogi. Jeszcze raz wielkie dzięki, kilka rzeczy na pewno wykorzystam.

A tymczasem koga dostała balast, z kołobrzeskiej plaży coby się od byle przeciągu nie przewracała (w końcu żaglowiec czuły jest na wiatr) :)

Pokład został ostatecznie przyklejony:

a następnie zabezpieczony, co by się nie brudził, bo dalsze prace będą do góry stępką (której jeszcze nie ma):

Poszycie modelu jest wykonane jako poszczególne planki:

Nigdy nie robiłem takiego poszycia i to widać, bo nie zeszlifowałem ostatnich wręgów na dziobie i rufie i wyszły krowie żebra. Poza tym autor zaznacza w instrukcji, że będzie trochę docinania i ma rację. Planki są za długie, ale to nie problem. Gorzej jak by były za krótkie. Poza tym trzeba było zrobić nacięcie w trzeciej plance, bo nie bardzo pasowała do sąsiedniej (a pierwsze trzy trzeba przykleić na styk).
Na razie zacząłem i tak to wygląda:

Przy okazji widać różnice kolorów na obu burtach (jak to w MM). Na szczęście każda burta jest w całości na innym arkuszu, więc przynajmniej nie będzie "zebry".

W najbliższym czasie kończę poszycie i postawimy kadłub na podstawce...

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 13:05)

14-05-12 22:33  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Patryk.K 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 4

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 5

- 1

Dzień dobry wieczór

Ładnie, ładnie. Podglądam :-)

Nie zrażaj się poszyciem dennym nie takim jak trzeba. Żaglowiec tak czy siak będzie się prezentował. :-) Ja tak z "Wodnikiem" miałem.. pomimo takiego, a nie innego poszycia popłynąłem dalej i wyszło z wycinanki to co w temacie prezentuję. :-)

--
Osobnik kolejowo - morski.
"Szkutnicy to ludek pracowity i dokładny"
"Pamiętaj, że to pingwin, a nie dzięcioł. Dziobek inny to i dzięciolenie wolniej idzie..."
http://kartonowakolej.pl/

Żagle: Pospeshniy 1845, Jacht holenderski 1768, Lexington 1776, HMS Alert 1777, JKM Wodnik 1623
Kolej: Ol49 1:45, Tr203 1:45, tabor "Cukrowni Kruszwica" H0e, Wagon 1Aw H0e

15-05-12 19:10  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Mariaszek 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 4

Niezgorsze wyzwanie takie poszywanie pasków bezpośrednio na wręgi. Może warto spróbować pobawić się w "projektanta" - wykorzystać kalkę, poprzykładać do kadłuba, odrysować poprzeczne paski tak jak idą wręgi, a następnie odrysować na kartonie i poszyć. Pokazywał to chociażby jeśli dobrze pamiętam QŃ. Potem wyszlifujesz sobie elegancko poszycie i "dechy" będziesz kładł dopiero na takiej solidnej powierzchni.
Warto powalczyć o ten kadłubik - akurat w kodze niewiele więcej będzie widać:).

15-05-12 23:14  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Witaj Mariaszku.
Poszukam tej relacji QŃa, bo nie do końca załapałem sposób wykonania.
Domyślam się że miałoby to być podposzycie robione tradycyjną metodą, czyli oklejki wzdłuż wręgów "z góry na dół" i dopiero na to planki idące w poprzek.

Na pewno byłoby pewniej, zwłaszcza że mają zapas długości, tyle że tutaj trochę późno, bo oderwać już nie sposób (przyklejone do wręgów i siebie na wzajem). Spróbuję to zrobić na górnej części poszycia, o ile nie powstanie uskok spowodowany grubością dodatkowego podposzycia. Górne planki idą na zakładkę więc jest szansa...

Równolegle zacząłem holka i tam wypełniłem przestrzenie między wręgami pianką montażową. Jak dobrze zaschnie to planuję doszlifować do wręgów i na to kłaść poszycie.
Wydaje się pewniejsze, tylko jakim klejem najlepiej kleić karton do takiej pianki?

--
Pozdrawiam,
Hastur

16-05-12 13:20  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Mariaszek 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 4

Hej,
o to właśnie chodziło. Zrobić takie tradycyjne oklejki z góry na dół, a potem już gotowymi elementami z wycinanki poszywać wzdłuż.

Trzymam kciuki za dalszą walkę:).

--
Ukończone: "Czarny Kruk", "Wolf", "Vesuvius" (1890), "Fuso" (1904), "Mecidiye" (1903), "Swietłana" (1898), "Kersaint", kościół sv.Jilji, kościół z Krpy, HMS "Vega", "Chin Yen", "Pinta", kościół z Vroutek, HMS "Captain"(1870)
Nieukończone: "Mercury", HMS "Cotswold"

06-06-12 07:23  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Witam,
Hastur jak tam z budowa? Bo ja już się za niego wziąłem. I takie pytanko mam do Ciebie, czy szlifowales wręgi od góry przed przyklejaniem pokładu. [ Mam w planach pokład taki jak twój. Chyba że masz prawa autorskie ;) ] Nie podoba mi się ta żółć pokładu z wycinanki. Tylko boję się żeby pokład nie okazał się za gruby i że dalej będą problemy...

Post zmieniony (06-06-12 09:06)

06-06-12 21:18  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Witaj Kefas93.

Budowa się ślimaczy, bo czasu na klejenie mało, a jeszcze inne projekty rozgrzebane.
Na razie zrobiłem częściowe podposzycie na środkowych segmentach, dokleiłem kilka planek i zrobiłem stępkę ze stewami i podstawkę, ale fotki pokażę jak już skończę poszycie.

Wręgów pod pokład nie szlifowałem, gdyż nie widzę takiej potrzeby. Grubość forniru w tym przypadku nie ma znaczenia gdyż:
1) na wszystko co ma być przyklejone do pokładu wyciąłem odpowiednie otwory w fornirze, więc w rzeczywistości elementy będą przyklejone na takim poziomie, na jakim przewidział autor opracowania. Widać na zdjęciach wszystkie miejsca, w których będę wklejał poszczególne elementy. Poza tym uważam że element kartonowy wklejony w takie miejsce będzie się prezentował lepiej niż przyklejony bezpośrednio na fornirze.
2) Burty na kodze nie kończą się na poziomie pokładu, więc nie będzie on odstawał.

Tak mi się oczywiście wydaje, ale zobaczymy w praniu. Sam jestem ciekaw :)

Na pewno warto fornir nakleić na karton cieńszy od brystolu, który poleca autor. Pokład oklejony fornirem nabiera pewnej sztywności, a na kodze pokład w części dziobowej jest wygięty, zadarty nieco do góry. Naklejenie forniru na sztywny karton może nieco utrudnić przyklejenie pokładu z zachowaniem odpowiedniego łuku.

Ruszaj z relacją, bo przy moim tempie pewnie mnie zaraz przegonisz i to ja będę zadawał pytania :)

--
Pozdrawiam,
Hastur

06-06-12 21:32  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Patryk.K 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 4

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 5

- 1

Kefas, bez wykręcania. Śmigaj z relacją i to już. :-)

--
"Pamiętaj, że to pingwin, a nie dzięcioł. Dziobek inny to i dzięciolenie wolniej idzie..."

Żagle: Pospeshniy 1845, Jacht holenderski 1768, Lexington 1776, HMS Alert 1777, JKM Wodnik 1623

06-06-12 21:47  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Jarek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 1

- 1

Fajnie to wychodzi - ja przy moim kadłubie bawię się we wklejanie tekturowych słupeczków wzdłuż całego kadłuba - później będę to szlifował.

Tym razem ja zahaczę o małe pytanko: kadłub w moim pływadle powoli nabiera kształtu - niedługo przyjdzie czas na pokład i deskowania. Moja skala to co prawda 1:200, ale myślę, że mimo wszystko też się uda. Pytanie jest prozaiczne: co to jest ten FORNIR - czy to obrzeża stosowane do oklejania płyt MDF? Obrzeże ma klej który bez problemu chwyta na gorąco - tu przy wycinankach nie zauważyłem jego obecności. Czyżby to był inny twór??

Kefas93 - nie ściemniaj tylko rzuć relację - każdy patent miło widziany :)

--
Nie oczekuj od dnia, tego co mogą dać jedynie lata, ale nie zapominaj, że lata składają się z dni. Dlatego postanów, że nie zmarnujesz ani jednego dnia.

Pozdrawiam

06-06-12 22:09  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Jarku, to jest właśnie fornir z takiego obrzeża, do dostania w sklepach z meblami na zamówienie. Są podobno wersje z klejem i bez kleju, ale ja zawsze trafiam z klejem.

Aby pozbyć się kleju wystarczy że pasek takiego obrzeża położysz na kartce papieru, na to jeszcze jedną kartkę i przeprasujesz mocno rozgrzanym żelazkiem. Następnie szybko odrywamy obrzeże, póki gorące. Klej powinien zostać na kartce. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy i masz kawałek bez kleju, który wycinasz wg potrzeb. Do kartonu najlepiej się to przykleja na wikol.

Do 1:200 zamiast forniru wybrałbym obrzeże z tworzywa sztucznego, bo deski są tam wąskie, więc trudniej będzie to ładnie pokroić (fornir jest dość kruchy i łamliwy), poza tym ma wyraźną strukturę, chyba zbyt wyraźną jak na 1:200.
Takie jest moje zdanie, ale do wszechwiedzących się na pewno nie zaliczam :)

--
Pozdrawiam,
Hastur

06-06-12 22:54  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Oj chłopaki toście mi teraz namieszali w głowie...
Ok, relacja będzie (choć miałem z niej zrezygnować). Tylko uporam się z błyskawicą, szkołą i będę miał gotowy szkielet kogi. Muszę to wszystko jakoś pogodzić w czasie ;)
(Jarku - patentów nowych u mnie raczej nie zobaczycie chyba, że podpatrzonych u kogoś ;) Dopiero się uczę tej sztuki i to raczej ja będę pytał o patenty ;)

06-06-12 22:59  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Patryk.K 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 4

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 5

- 1

Kefas - nie pamiętam czy relację mi obiecywałeś czy nie, ale co budujesz to chciałbym zobaczyć. :-)

--

06-06-12 23:25  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

No ja też nie pamiętam jak to było. Miała być, później z zrezygnowałem, no ale jeśli Wam i mi może to wyjść tylko na dobre no to czemu nie ;)
Hastur myślę, że za dwa tygodnie dołączę do Ciebie już oficjalnie :]

23-06-12 20:11  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Poszycie dojechało do pokładu. Zostały jeszcze tylko dwa paski na burty i pojawił się babol.
Prawdopodobnie zrobiłem za duże zakładki przy plankach i zabrakło poszycia przy pokładzie.

Jeślibym tak to zostawił to będę miał za niskie burty. Poza tym otwór w burcie na belkę wzmacniającą konstrukcję, idącą w poprzek pokładu, mam za nisko, czyli na poziomie pokładu.

Jak się popełnia błędy, to trzeba liczyć się z kosztami. Nabyłem drugą wycinankę za całe 5 PLN i postanowiłem nakleić tę najwyższą plankę ponownie do już przyklejonej, tak aby tylko zasłonić białe miejsca na burcie. Na to pójdą dwie ostatnie planki burtowe.
Podniesie to burtę i rozwiąże problem. Na szczęście planki mają zapas długości, więc jakoś na styk jej wystarczy, mimo że im wyżej tym szerzej.

Jedyny problem to odcień, bo w drugiej wycinance jest oczywiście kolejny, już trzeci, odcień brązowego. Ale to w końcu MM, więc nie narzekam...

--

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 14:08)

23-06-12 20:42  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Patryk.K 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 4

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 5

- 1

Dzielnie brniesz :-) ja pewnie już bym dawno zrezygnował, chociaż przy Wodniku się przełamałem i zostawiłem poszycie takie jakie mi się "udało" wykonać.

--

07-07-12 19:47  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

No to kadłub w bólach ukończony.

Zgodnie z przewidywaniami zrobiło się jeszcze bardziej kolorowo, ale pomysł z podniesieniem burty przez doklejenie dodatkowej planki okazał się udany.
Otwór na poprzeczny element konstrukcyjny jest powyżej pokładu i kserówka elementu umieszczona na miejscu potwierdza że wszystko jest ok.

Ponadto koga dostała stępkę oraz stewę dziobową i rufową.

Generalnie nie jestem zadowolony z poziomu wykonania tego kadłuba. Oprócz babola, o którym pisałem wcześniej, wyszedł mi na wierzch jeden z dziobowych wręgów. Są też widoczne łatki na poszyciu, w miejscu docinania planek w celu zachowania odpowiedniego kąta i uniknięcia szpar.

Trzeba przełknąć gorzką pigułkę i zabrać się za 72 elementy wzdłuż burt, które w oryginale były wystającymi powyżej pokładu elementami wręgów. Żeby było zabawnie na 72 miejsca do wklejenia, znalazłem w wycinance 70 elementów. Również listwa łącząca wklejone elementy jest tylko jedna. Na dwie burty...

Dobrze jest mieć dwie wycinanki :)

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 14:11)

07-07-12 20:41  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Patryk.K 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 4

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 5

- 1

Stewy i stępka jakieś za cienkie mi się wydają.

Ale ogólnie podziwiam. :-)
Wytrwałości Ci nie brak.

--

07-07-12 20:48  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Hastur napisał:
"...na 72 miejsca do wklejenia, znalazłem w wycinance 70 elementów. Również listwa łącząca wklejone elementy jest tylko jedna. Na dwie burty...
"

Dobrze, że jest "spora" rezerwa koloru.:-)))

Kadłub wyszedł nawet symetryczny, podglądam dalej, bo mam kogę w planie.

--
STEP BY STEP

08-07-12 17:51  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Patryk, stępka ze stewami zgodna z instrukcją budowy, a nawet grubsza, bo tam polecają tekturę 0,8 mm, a ja dałem 1 mm.

Ostoja, jak zaczniesz kolejnego żaglowca to ja zacznę latawca. Obiecuję ;)

A może nawet skończymy, Ty żaglowca, a ja latawca...

--
Pozdrawiam,
Hastur

05-09-12 07:03  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Witam kolegę Hastura :)
Nie bój nic jeszcze dużo mi brakuje żeby Cię dogonić ;) Mam pytanko dotyczące poszycia - prawdopodobnie mam taką samą wpadkę co Ty...
Czy pamiętasz może, jaka była odległość od pokładu planki, poprzedniej przed tą z otworem na belke?
Mam nadzieję, że zrozumiałeś pytanie.

Pozdrowienia!

--
"Życie to odrobina więcej niż ta woda,
chleb.
Mamy marzenia, którym tylko śmierć
może położyć kres." Bob One

05-09-12 14:52  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Cześć Kefas.

U mnie zastój spowodowany intensywną pracą zawodową + rodzina. A że jeszcze robię jeden model na specjalne zamówienie, to koga musi poczekać.

Co do twojego pytania, to wydaje mi się że planka, ostatnia przed tą dwustronnie drukowaną z otworem, powinna kończyć się na wysokości pokładu (z wyjątkiem rufy, która jest wyżej). Dwie kolejne planki mają już druk obustronny i stanowią właściwie burty.

Oczywiście miejsca przyklejenia poszczególnych planek mamy zaznaczone na wręgach, tylko że jeśli się ich trzymać to wyjdą nam szpary w poszyciu, lub konieczność docinania planek, aby pasowały do linii. W obu przypadkach nie wygląda to zbyt sexi, więc stwierdziłem, że przykleję wszystko tak by pasowało do siebie i dokleję dodatkową plankę z drugiej wycinanki, która zniweluje ewentualny brak poszycia.

--
Pozdrawiam,
Hastur

05-09-12 17:47  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Chodziło mi o jedna wcześniej ale już sobie policzyłem na oko, że będzie lipa... A z tymi miejscami to się trochę przejechałem na początku i musiałem zrywać. No i zrobiłem po swojemu, fakt faktem dobrze wygląda ale teraz taka mina...
Chyba pójdę w Twoje ślady ;)

--
chleb.

04-11-12 18:04  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Oj nie ma Koga szczęścia, przynajmniej jeśli chodzi o tempo budowy...

Minął rok, a tu dopiero kadłub oklejony poszyciem. Na szczęście ostatnio pojawiło się trochę więcej czasu na hobby, więc w ramach powrotu do klejenia wykonałem obie kotwice:

Przy kotwicach próbowałem brudzenia, przy użyciu startych suchych pasteli, ale po lakierowaniu sprayem połowa pigmentów wyparowała i zostało to co widać na zdjęciach, a realu w sumie nic nie widać z tego "brudzenia". :)

W "drewnianych" poprzeczkach kotwic są zaprojektowane za duże otwory, więc warto wyciąć mniejsze i zaretuszować białe pole, bo potem ciężko wkleić kotwicę. Poza tym 12 letni karton, do tego za gruby, ciężko się formuje, dlatego elementy poprzeczki kotwic warto skleić na styk, zamiast zaginać, bo w pobliżu otworów popęka nam druk.
Widać to na tym zdjęciu (sorry za jakość, ale w nocy robione):

Poza tym dłubię sobie owe wystające części wręg wzdłuż całego pokładu i pierwsze są już na miejscu.

Do zobaczenia w rychłej aktualizacji... :)

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 14:13)

04-11-12 20:56  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Fiemat 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

- 6

Kurcze, ROK?? Ale ten czas zasuwa.
Ładnie wyszły kotwice. Pamiętam swoje - splaszczone kapcie. ;D

Pzdr.

--

07-11-12 16:03  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
dzidek... 

Na Forum:
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

- 1

Witam. Całe szczęście, że relacja nie idzie tempem ekspresowym, bo pewnie bym jej
nie zdążył zobaczyć i obserwować- z wielką szkodą dla mnie. Koga zawsze mi się podobała, nawet ta ze starszego wydania MM.
Wynik dotychczasowej budowy modelu bardzo mi się podoba i niecierpliwie czekam na dalsze postępy pracy przy budowie.
Pozdrawiam.

--

08-11-12 09:57  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Witam kolegę,

Dość długo mnie nie było a widze że relacja ruszyła, już mnie wyprzedziłeś. Moja koga musi poczekać niestety... Błyskawica musi przejść spory remont po upadku z wysokości prawie 2 metrów :(
Kotwiczki porządne lecz pokusil bym się o zamaskowanie wikolem szparek i pomalowanie ;)

Pozdrowienia :D

--
chleb.

02-12-12 15:23  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Witam.

Kefas, dzięki - to jeszcze będzie dopieszczane przed przyklejeniem. Jak tam twoja Koga?

Dzisiaj króciutki raport z postępów. Otóż bujam się ciągle z zakończeniami wręg wzdłuż obu burt, ale stopniowo ich przybywa.

Te puste miejsca na dziobie, po obu stronach zostawiłem na własnoręcznie wykonane przedłużenia wręg, które będą wystawały ponad burtę, i do których będą podwiązane kotwice. Przyklejenie kotwic do burty (co zaleca instrukcja) jakoś mnie nie przekonuje.

Żeby nie popadać w monotonię przy klejeniu dziesiątek podobnych elementów zrobiłem sobie beczułki. :)

Wycinanka przewiduje jedną beczkę, ale skoro mam już dwie wycinanki...
Oprócz beczek zamierzam wyposażyć pokład w skrzynie i worki z towarami, ale to w końcowym etapie.

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 14:16)

02-02-13 18:44  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Kolejna aktualizacja.

Upierdliwe imitacje wręg wzdłuż obu burt zostały ukończone i połączone listwą. Jak wspominałem w wycinance jest tylko listwa na lewą stronę, więc na sterburcie przykleiłem listwę z drugiej wycinanki "na lewą stronę", oczywiście po pomalowaniu od "białej" strony.

Zrobiłem też zakończenia wzmocnień poprzecznych w części rufowej. Elementy dość małe, więc skleiłem na styk, bo przy grubym kartonie zaginanie nie wyszło by zbyt dobrze.

Teraz na matę trafił kasztel rufowy, w którym najpierw muszę wydeskować pokład, żeby nie odstawał od pokładu głównego.

Do następnego...

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 14:37)

02-02-13 18:57  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Sympatycznie to wszystko wygląda. Jak się kiedyś odważę na okręt napędzany wiatrem to być może będzie to koga. Podglądam więc z uwagą :)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

04-02-13 10:20  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Patryk.K 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 4

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 5

- 1

Ostatnio nie mam czasu na nic, dobrze, że znajduję chwilę by oddychać... i żeby zajrzeć na forum. :-)
Podoba mi się Twoja praca. Widzę, że zastosowałeś ochronę kadłuba przed klejem, farbą i innymi rzeczami znajdującymi się na palcach. :-)

--

04-02-13 17:03  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Hastur, szczerze Cię podziwiam - dałeś rady przy tych imitacjach. Ja... poleglem(za mało cierpliwości jeszcze) Twoja praca będzie wzorem dla mnie gdy najdzie mnie na powrót do kogi.
Powodzonka dalej!

--
chleb.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024