kudłaty
Na Forum: Relacje w toku - 8 Relacje z galerią - 4 Galerie - 26
- 3
|
Podziwianie, podziwianiem jednak jak się człowiek przyjrzy, to jest tu sporo błędów i niedoróbek spowodowanych m.in. wiekiem modelu - czyli takie pomyłki wieku młodzieńczego... :))
Ale pomimo tego frajda z budowy jest!
Dalej monotonia, czyli trzeci maszt - bezan:

Mars uzbrojony w bloki i dolne jufersy stenwant:

Jufersy tym razem 3mm, druk 3d, seahrose:

Wanty łączyłem w pętle na patyczku o średnicy masztu - tutaj wanty pojedyncze:

Wanty uzupełniłem o jufersy i knagi:

Bloki topenanty dolnej rei bezana - to się chyba nazywa sucha reja, bo nie niesie żagla - mocowane są do masztu oczkami.
W celu ułatwienia roboty, skręciłem oczko masztowe z grubszego drutu. Następnie na nim zaplotłem oczko z drutu cieńszego, który stał się stropem bloczka. Dopiero taki układ wkleiłem do masztu:

Po montażu okazało się że jest delikatna różnica w długości stropów bloczków... Czyli błędy zdarzają się cały czas :) Nie poprawiałem tego...
Z lekkim opóźnieniem wierciłem otwory pod odciągi sztagu (nie wiem jak to się fachowo nazywa).
Na foku i grocie zrobiłem to wcześniej, a w przypadku bezana umknęło mi to...
Instrukcja tego gadżetu nie przewiduje. Moja inwencja na podstawie fotek gotowych modeli, którymi się wspieram:

Mogą być błędy lub BŁĘDY.
Przykład BŁĘDU:

Te jufersy powinny znajdować się w linii, w tej samej odległości od jufersów dolnych...
Robiłem to sposobem sprawdzonym w poprzednich masztach... Nie wiem co poszło nie tak..
Nareperowałem fuszerę odcinając i klejąc linki want przy ich górnym mocowaniu:
Ostatecznie wyszło spoko.
Gotowy bezan:

Z wiązaniem wyblinek też walnąłem w ścianę pomimo że robiłem to wcześniej.
Po wstępnych porażkach przygotowałem specjalny "trenażer wyblinkowy":

Wykorzystałem go również do plecenia wyblinek właściwych:

Rzut oka na zestaw bloków stengi bezana:

Kolejny etap to reje. Będzie odstępstwo od monotonii, gdyż jedna reja jest mocowana skośnie w osi długiej okrętu... Czyli coś nowego :))
Dzięki za zainteresowanie.
Pzdr,
--
"The idea is to die young, but as late as possible"
Ashley Montagu
... A trolla, to najlepiej ignorować :)) ...
|