FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
01-08-12 23:21  [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Witam,

to moja pierwsza relacja więc proszę o wyrozumiałość.
Trochę z opóźnieniem ale relacja jest ;)
Oto efekty mojej dotychczasowej pracy:

Jak widać zmodyfikowałem i deskowałem pokład, upodabniając go do tego z poprzedniego wydania kogi. Jakoś bardziej mi się podoba, przynajmniej nie jest na nim tak pusto.

W planach jest jeszcze kilka drewnianych elementów ale narazie za wcześnie żeby o tym pisać.
Obowiązkowo też musi być szmaciany żagiel.
To chyba tyle na początek. Proszę o czynny udział w relacji. Po cichu też liczę na rady ze strony osób, które miały z tą żaglóweczką do czynienia.
Zdjęcia są jakie są nic na to nie poradzę, taki niestety stary aparat.

Pozdrowienia!!!

--
"Życie to odrobina więcej niż ta woda,
chleb.
Mamy marzenia, którym tylko śmierć
może położyć kres." Bob One

01-08-12 23:48  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Chodzi pewnie o te takie przerwy dziwne z przodu... Nie, nie jest całkiem skończony, mają być jeszcze listwy wzdłuż całego pokładu ale muszę dorwać taki długi kawałek drewna, żeby to skończyć...

--
chleb.

02-08-12 06:11  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
Patryk.K 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 4

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 5

- 1

Proszę, proszę. Kogo my tu mamy. :-)

Pokład cyklinowałeś/szlifowałeś?

--
Osobnik kolejowo - morski.
"Szkutnicy to ludek pracowity i dokładny"
"Pamiętaj, że to pingwin, a nie dzięcioł. Dziobek inny to i dzięciolenie wolniej idzie..."
http://kartonowakolej.pl/

Żagle: Pospeshniy 1845, Jacht holenderski 1768, Lexington 1776, HMS Alert 1777, JKM Wodnik 1623
Kolej: Ol49 1:45, Tr203 1:45, tabor "Cukrowni Kruszwica" H0e, Wagon 1Aw H0e

02-08-12 08:27  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Może trochę go potraktowałem papierem ale bez przesady, może to dziwnie zabrzmieć ale tak miało być ;)
W końcu to XIV wiek nie wszystko było idealne :)

--
chleb.

02-08-12 08:38  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
rysiu62   

A dlaczego uważasz że nie było idealne ? Czy wręgi obniżyłeś ?

02-08-12 09:07  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
SZKUTNIK 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Ahoj!
Przecie Kefas93 napisał że w XIV w. nie wszystko było idealne :-).
A tak poważnie, nigdy nie spotkałem się z takim układem desek na pokładzie.

--
Pozdrawiam SZKUTNIK
szkutnik-model@wp.pl
Tel. 728 103 661

02-08-12 09:33  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
Agand 

Hmm...
z tą nieidealnością to kolega Kefas93 musi chiba deko przesadził. Koga była statkiem na wskroś i od cna handlowym, temu deski na pokładzie musiały być spasowane równie dobrze jak na poszyciu bo inaczej towar by zamókł był. I zapewniam, że cieśle w tamtych czasach (dużo wcześniej zresztą też) umieli sobie z tą sprawą znakomicie radzić.
No chyba, że model ma przedstawiać XIV wieczną kogę wykopaną w dzisiejszych czasach - wtedy takie rozłażące się dechy jak najbardziej na miejscu.
Co do ułożenia desek w poprzek rzeczywiście cuś chyba nie teges, aczkolwiek w rzeczonym Małym Modelarzu tak właśnie jest. Gwoli ścisłości część desek powinna być jaknajbardziej w poprzek - były wyjmowalne - żeby się do towaru pod dekiem dostać.
O wiele dobrze pamiętam - było to tak nawet rozrysowane w planach w Modelarzu gdzieś tak z początku lat siedemdziesiątych, ale nie będę teraz go szukać dla potwierdzenia.

--
Pozdrówka
Agand

02-08-12 09:34  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
Krzys 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 4
Galerie - 2

- 2

Układ desek pokładu jest prawidłowy: "Dostęp do ładowni był rozwiązany w ten sposób, że zdejmowano poprzeczne belki pokładu. Nie posiadały zatem charakterystycznych luków"

za http://www.koga.net.pl/content/view/325/268/
Pozdrawiam
Krzys

--
Fanatyk Kartonu

02-08-12 09:50  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
Agand 

Krzysiu - luki to rzeczywiście wynalazek późniejszy. Ale o ile dobrze pamiętam wspomniane plany z Modelarza (autorstwa bodajże p. Ciesielskiego), to jednak przynajmniej na dziobie dechy były wzdłuż osi (tam się ich nie ściągało), a i na midshipie jakoś to inaczej wyglądało - bardziej zgodnie z logiką to było rozwiązane - pomimo układu poprzecznego (z czym nie dyskutuję). Luku oczywiście żadnego nie było.

--

Post zmieniony (02-08-12 10:02)

02-08-12 17:29  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Przydało by się parę rzeczy wytłumaczyć...
Po pierwsze pokład jest taki jak w starszym wydaniu kogi z MM nie uważam więc, że popełniłem jakiś nie wybaczalny błąd robiąc taki a nie inny. Bo i tak nie wiadomo na pewno jak pokłady wyglądały i ile ich było wersji (ja robie swoją).
Po drugie z tą idealnoscia źle mnie zrozumieliście, nie zrobiłem tego na odwal się lecz nie chce żeby to wyglądało jak spod maszyny.

--
chleb.

02-08-12 18:38  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Witam.

Nareszcie konkurencja dołączyła, więc trzeba będzie znaleźć czas na modelarstwo i wrócić ko Kogi. Cieszę się że zacząłeś :)
Kolejny "żagiel" na forum...

Co do kogi, to oryginalnej kogi nikt współczesny nigdy nie widział, bo się żadna nie zachowała. Wydobyte z morza fragmenty i wizerunki z pieczęci miejskich dają pewne wyobrażenie o jej wyglądzie. Pozostawia to spore pole do interpretacji, zwłaszcza że projekt kogi również ewoluował przez lata.

Na pewno pokład na śródokręciu kogi, jak i holka był układany w poprzek i zdejmowany przy każdym załadunku i wyładunku towarów. Na kasztelach i na rufie pokłady były nieruchome i układane wzdłuż osi okrętu.
Trzeba pamiętać że oryginalna koga, w przeciwieństwie do holka była budowana metodą na zakładkę w ten sposób, że najpierw łączono ze sobą planki poszycia, a dopiero potem w środek wstawiano wręgi, które wychodziły ponad poziom pokładu, po obu stronach burt.
Czytałem również że pokład był podzielony wzdłuż dodatkowymi wzmocnieniami, pomiędzy którymi były układane ruchome deski, dzięki czemu można było w miarę potrzeb odsłonić tylko część przestrzeni ładunkowej i było to łatwiejsze (krótsza deska = lżejsza deska).

Ciekawa dyskusja o kodze znajduje się tutaj . Szkoda że zdjęcia już wygasły.

Ja w swojej kodze odwzorowałem to tak:

ale tak naprawdę nikt nie wie do końca jak to wyglądało, więc pomysł kolegi Kefasa również może być zgodny z prawdą.

Co do modelu, to pokład z drewna jest fajną sprawą, ale widzę że u ciebie ma konkretną grubość. Jeśli nie spiłowałeś wręgów od góry o tę grubość, to będziesz musiał uważać przy oklejaniu poszycia na jak najmniejsze zakładki na plankach, aby starczyło ci planek "na wysokość", bo może być tak że otwór w przedostatniej plance wyjdzie ci na poziomie pokładu, lub poniżej.
Druga sprawa to te miejsca wzdłuż burt na wystające części wręgów, są trochę małe i przy wklejaniu elementów muszę te miejsca powiększać poza obrys linii. Weź to pod uwagę już na tym etapie, to będziesz miał mniej roboty później.

Kibicuję i czekam na dalsze aktualizacje. Ja w wakacje mam najwięcej pracy (turystyka) więc pewnie dopiero za miesiąc ruszę ze swoją kogą.

--
Pozdrawiam,
Hastur

"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."

Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga

Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama

02-08-12 19:01  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
marek1 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 5

- 14

Witam,tu też coś jest,pozdrawiam marekhttp://www.koga.net.pl/galeria/2031-kejsi/photo.html?albumid=1894#photoid=4247

--
W budowie | R17 Halny Błyskawica 44 | IJN Hiei

Ostatni obiekt westchnieńWarspite] Modele pozaregulaminoweŻaglowce
Garland

Trałowceproj 254
Ostatnie moje zabawy starym 'RC"Prdro Gual

R/G Kuter Elko 80 I Statek Ewa I Czołg T55A I Statek Ratowniczy R 27 Cyklon I Schnellboot S132 WAK I Ścigacz S2 I ORP Dragon i ORP Dzik I ORP Grom 1940 I kuter Vosper 72 I ORP Garland

24-09-12 13:17  Odp: [R] Koga elbląska z 1350 r. MM
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

No cóż relacja się trochę zakurzyla, przydało by się go zetrzeć ;)
Wstawię fotki jak wrócę do domu, wreszcie skończyłem poszycie... Hastur miałes rację z tymi plankami ale jakoś sobie poradziłem ;)

--
chleb.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024