Partyzant
Na Forum: Relacje z galerią - 10 Galerie - 43
- 8
|
Witam wszystkich , od razu muszę uprzedzić ,że tej galerii miało nie być bo kiedy jak zwykle wykonałem zdjęcia okazały się wszystkie za jasne. W pierwszym uniesieniu powiedziałem sobie ,że dość , nigdy więcej nie pokaże galerii modelu z tak kiepskimi zdjęciami . Potem jednak z nudów ściągnąłem sobie darmowy program do obróbki zdjęć i zacząłem się bawić . Ostatecznie zdjęcia prezentowane tutaj są przyciemnione i poprawiony jest kontrast . Nic nie retuszowałem i nie ukrywałem . Mam nadzieję , że się spodobają .
Model którym chce się pochwalić to oczywiście znany już z wielu prezentacji Spitfire Vb z AH . Dla przypomnienia powiem , że ten model robiłem już pięć lat temu . Poniżej jest moja stara relacja i galeria:
http://www.papermodels.pl/index.php?topic=963.40
Jeśli miałbym porównywać przebieg budowy z przed pięciu lat to tu musze powiedzieć , że zmieniłem kilka rzeczy . Po pierwsze to użyłem karton o innej grubości oraz wszelkie części wycinałem po liniach likwidując je , co wyeliminowało mi błąd z przed pięciu lat gdzie nie mogłem opiąć poszycie zewnętrznego na szkielecie kabiny. Potwierdził się drobny błąd w szkielecie ogona gdzie małe szlifowanko go niweluje. Jeśli chodzi o szkielet skrzydeł dalej coś mi się zdaje , że jest on za duży i trzeba dużo zeszlifować z powierzchni natarcia skrzydeł zanim poszycie ładnie zacznie się schodzić. Możliwe ,że główne dźwigary skrzydeł nie powinno się podklejać na karton 1mm tylko 0,5 mm.
Niestety popełniłem błąd i bardziej nie zeszlifowałem szkieletu pod kabiną gdzie w ta wnękę wchodzi centropłat. Trochę mi on odstawał co spowodowało małe szparki na końcówce oklejki skrzydło - kadłub . Pięć lat temu takiego problemu nie miałem. Użyłem też , tym razem innej techniki lakierowania co jak widać chyba wyszło na dobre:) . Kabina jest otwarta bez otwartego bocznego panelu bo na początku miałem zamiar robić model z zamkniętą kabiną , ale podczas dopasowywania kabinki stwierdziłem ,że szkoda zamykać takie fajne wnętrze , więc zrobiłem otwartą .
Ogólnie model ten miał być takim treningiem przed czymś poważniejszym i większym ze stajni AH . Jednak po jego wykonaniu stwierdziłem ,że musze jeszcze raz skleić coś na tzw. rozruszanie palców . Prace nad modelem już trwają , ale na razie trzeba pojechać na wakacje i odpocząć . Miłego oglądania .
Pozdrawiam .
--
Skończone:
PZInż 140 (4TP) z MM,Mig-21 MF z FM,Do-17 z GPM,BEa Sea Harrier FRS. Mk1. , Spitfire Vb ,PZL P11c z MM,Albatros(Oeffag) D.III Ba.253. z WAK ,CAUDRON-RENAULT CR-714 C1 CYCLONE z Quest-u,Jak-23 FLORA z Modelika,
Na warsztacie:
|