Max
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 1 Galerie - 1
|
Ostatnio naszła mnie ochota na sklejenie czegoś bez dział i czegoś czego jeszcze na forum nie było. Wybór padł na japoński transportowiec typu 1F. Chociaż autor modelu nie podaje nazwy statku , to po długich i żmudnych poszukiwaniach w sieci postanowiłem dać mu nazwę Fuchu Maru. Była to druga jednostka tego typu. W sumie zbudowano ich w latach 1943-44 dziesięć. Nazwa taka ponieważ tylko o tej jednostce znalazłem garść informacji , a danymi technicznymi (też nieco skąpymi) odpowiada mniej więcej temu co podał autor projektu.
Pojemność - 490 BRT , długość - 50 m , szerokość - 8,40 m , zanurzenie - 4,20 m
Moc silnika - 550 KM , prędkość - 10 w.
Fuchu Maru zbudowano w 1943 r. , a 19.09.1944 r. został zatopiony przez samoloty amerykańskie ok. 40 Mm na wschód od Rabaulu.
Jedyne zdjęcie statku tego typu jakie udało mi się znaleźć w sieci jest bardzo kiepskiej jakości i przedstawia Shintai Maru - dziesiątą i ostatnią zbudowaną jednostkę tego typu.

Model niby prosty i jak idzie coś nie tak , to najłatwiej byłoby narzekać na jego autora. W tym wypadku wszystkie babole są tylko i wyłącznie moją zasługą(jestem wtórnym początkującym). Do tej pory skleiłem kadłub statku. Już miał wylądować w koszu , ale po namyśle postanowiłem go jednak skończyć.
A oto moje wypociny :

--
Pozdrawiam-Max - Marek
W budowie - Fuchu Maru skala 1/200
Gotowe -USS Michael Monsoor , JMSDF Hyuga
|