Taron78
Na Forum: Relacje w toku - 7 Relacje z galerią - 1 Galerie - 6
W Rupieciarni: Do poprawienia - 6
Wydawnictwo: Zapowiedzi i nowości
|
Witam ponownie.
Długo biłem się z sobą zanim zdecydowałem się na założenie tego wątku, bo nie uważam żeby moje pastwienie się nad kartonem coś wniosła w temat zwany "modelarstwo". No ale w końcu stwierdziłem że relacja i ewentualny doping zmotywują mnie do wytężenia prac nad modelem i wreszcie go wydam, bo zapowiadam to już od pierwszego numeru "Świata z kartonu".
O latarni pisać wiele nie będę, bo i źródła są skromne a i często ze sobą sprzeczne, a zainteresowani tematem znajdą informacje na wikipedii. Ważne że była gigantyczna (większa niż jakakolwiek współczesna latarnia) i została ustanowiona 7 cudem świata (spychając z listy mury obronne Babilonu.
Model planuję wydać w skali 1:200 w której osiągnie całkiem spore rozmiary - podstawa 48x47 cm, a wysokość ok 60 cm.
W tej chwili kończę sklejać mury okalające latarnię, oraz kompleksy świątynne, które jak się powszechnie uważa mieściły się w ich wnętrzu. Jako że obiekt nie zachował się do naszych czasów nie wiadomo jak naprawdę wyglądał, prawdopodobnie, na przestrzeni wieków ulegał licznym remontom i modyfikacją. Wersja którą przyjąłem ukazuje latarnię w jednej z możliwych do przyjęcia wersji jej wyglądu w I wieku naszej ery, kiedy to została poddana gruntownemu remontowi przez rzymian (którzy nawiasem mówiąc kilka lat wcześniej o mało jej nie zburzyli karząc w ten sposób mieszkańców Aleksandrii za poparcie atycesarskiego buntu).
Prezentowany model jest modelem "technicznym" i brak mu (zarówno ze względu mojego talentu jak i podejścia do tematu) walorów pełnowartościowego modelu. Brak retuszów, ale chciałem widzieć wyraźnie jak części ze sobą pasują. Tekstura trawy na dziedzińcu (i kilka innych) na pewno zostanie jeszcze zmieniona. Całość nie jest jeszcze naklejona na podstawę, stąd szpary i falowania.
Mam nadzieję że wkrótce będę mógł zaprezentować kolejne etapy budowy i zebrać kilka ciekawych , mam nadzieję konstruktywnych uwag z waszej strony.
WIDOK OGÓLNY:
KILKA SZCZEGÓŁÓW:
Mam nadzieję że się spodoba (nie wykonanie, na to nie liczę - temat) i że czas spędzony nad kreśleniem tego modelu nie był czasem zmarnowanym. Zapraszam do oceny i komentarzy.
--
Post zmieniony (06-05-12 09:02)
|