FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 5Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 
13-01-12 14:22  [R/G] Zamek Krzyżacki w Malborku GPM 1:500
Jarek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 1

- 1

Z racji braku relacji z budowy tej przepięknej makiety postanowiłem podzielić się wrażeniami. A muszę przyznać, iż wydawca wrażeń nie szczędził. Skala momentami jest powalająca - właściwie to przy klejeniu gogle nie schodzą z czoła.

Wymiary makiety: 50/35 cm wys. 17cm
Model należy do klasy "zaawansowanej" - muszę przyznać, iż ilość elementów zwłaszcza tak zwanej drobnicy jest ogromna. Obecnie mam sklejony zamek wysoki - teoretycznie przyklejone 23 elementy (wg numeracji) w praktyce to ponad 111 elementów (nie licząc duplikatów występujących nawet po 5 szt)

W chwili wolnego czasu ruszy fotorelacja - zdjęcia robią się na bieżąco, gorzej z czasem przy komputerze (wolę kleić).

Pozdrawiam i zachęcam do kibicowania.

--

Post zmieniony (15-05-12 23:56)

13-01-12 14:26  Odp: [R] Zamek Krzyżacki w Malborku GPM 1:500
Jarek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 1

- 1

Na zachętę jedno foto:

--

Post zmieniony (13-01-12 14:28)

09-02-12 23:39  Odp: [R] Zamek Krzyżacki w Malborku GPM 1:500
Jarek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 1

- 1

Pora ruszać z relacją -bo model w 40% ukończony, a na razie tylko napisałem wstęp.

Na początek może dwa słowa - niestety krytyki- pod adresem samego wydawnictwa. Wiem, że model na leży do grupy tak zwanego ABC, ale to nie zwalnia z zachowania jakości wydruku. Niestety większość elementów ma niewyraźne kontury, farba "wyjeżdża" poza obrysy elementów, a w wielu przypadkach gdzie mamy nałożony dodatkowo wzór cegły czy dachówki nie można zorientować się gdzie tak naprawdę jest obrys elementu. Jakość kartonu (lub to wina nadruku) średnia - tak właściwie na wszystkich krawędziach łamanych 90stopni, mimo paginowania odpękuje nadruk. Zmusza to do bardzo precyzyjnych retuszów.

Tyle narzekania :) - ogólnie model klei się przyjemnie, chociaż błędów i modyfikacji nie dało się uniknąć.

Przygodę rozpocząłem troszkę inaczej niż zalecał opis. Z racji ograniczonych przestrzeni postanowiłem zamek wysoki zbudować jako osobny moduł i jako całość dopiero przykleić do podstawy. Oto kilka fotek z tego okresu pracy:

--
Nie oczekuj od dnia, tego co mogą dać jedynie lata, ale nie zapominaj, że lata składają się z dni. Dlatego postanów, że nie zmarnujesz ani jednego dnia.

Pozdrawiam

09-02-12 23:56  Odp: [R] Zamek Krzyżacki w Malborku GPM 1:500
Jarek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 1

- 1

No, i zamek wysoki mamy już przyklejony do podstawy. Ale tu rozpoczęły się małe schody. Po pierwsze - jako podstawy użyłem sklejki 10mm - kto by pomyślał, że to cudo potrafi się wypaczyć :(((. Ale już woda po kisielu, bo przyklejona mata - mimo wszystko postanowiłem brnąć dalej. Drugi błąd to rodzaj kleju jaki użyłem do przyklejenia maty do sklejki. Niby klej do drewna (na oko coś polimerowego) - problem pojawił się podczas wysychania - klej przyjął postać PIANKI - co za tym idzie mam naturalne wybrzuszenia gruntu :) - ale damy radę, nie takie przeszkody się pokonywało.

Obiecuję stopniowo nadganiać relację.

--
Nie oczekuj od dnia, tego co mogą dać jedynie lata, ale nie zapominaj, że lata składają się z dni. Dlatego postanów, że nie zmarnujesz ani jednego dnia.

Pozdrawiam

10-02-12 08:28  Odp: [R] Zamek Krzyżacki w Malborku GPM 1:500
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. Jak lata temu zwiedzałem Malbork z córką, która była wtedy małym szkrabem, przewodniczka zapytała co się jej najbardziej podobało. Córa bez namysłu stwierdziła, że - kulki :). Jakie ? Te na podłodze. Armatnie :). Mi podoba się z cały zamek, zarówno prawdziwy jak i model, który kleisz.

--

Wykonane:
ORP Błyskawica , ORP Piorun , Torpedowce Kit i Bezszumnyj , Torpedowiec A-56 , Torpedowiec ORP Kujawiak , ORP Burza - stan na 1943 r , Pz.Kpfw. III Ausf J , T-34 , IS-2, Komuna Paryska , Sherman M4A3 , Star 25 - samochód pożarniczy , Zlin 50L/LS , Gaz AA , PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1, Krupp Protze OSP,

W budowie:

Pozdrowienia z krainy podziemnej pomarańczy !

10-02-12 14:45  Odp: [R] Zamek Krzyżacki w Malborku GPM 1:500
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Grosik idealnie przedstawia skalę. Szkoda że nie kleisz każdej cegiełki i dachówki osobno ;-)

--
Model udany, to model który sprawił nam przyjemność i nauczył nas czegoś nowego

12-02-12 11:43  Odp: [R] Zamek Krzyżacki w Malborku GPM 1:500
Paweł 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 7

- 4

Witam. Model Malborka sklejałem zaraz po ukazaniu sie go na rynku modelarskim. Co do jakości wydania nie wypowiadam sie. Uważam ,że jak na tamte czasy była to pierwsza budowla tego typu wydana przez GPM. Skleiłem , z ciekawości choć z pewnymi oporami. Póżniej była Nidzica, Olsztyn , Gniew( ten sam region i czasy) i wyszła z tego fajna kolekcja.Widzę ,że radzisz sobie w temacie , a 111 częsci co to jest w porównaniu z obecnymi wydawnictwami kartonowymi. Gdybyś potrzebował zdjęć orginału to mogę udostępnić. Powodzenia w budowie.

--
Pt-47

12-02-12 16:18  Odp: [R] Zamek Krzyżacki w Malborku GPM 1:500
Lukano 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Też go dawno temu kleiłem. fajny model.
jak mnie wzrok nie myli, na okładce jest 2007 rok, to chyba jakieś wznowienie było.

--
Radomski Klub Modelarsko - Historyczny SOKÓŁ

13-02-12 00:54  Odp: [R] Zamek Krzyżacki w Malborku GPM 1:500
Jarek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 1

- 1

Czy było wznowienie? - tego nie wiem. Modle przyniósł "święty" na Boże Narodzenie, więc nie wnikałem w szczegóły. Zakup na pewno w sklepie modelarskim w Olsztynie (tego mogę być pewien).

Do Pawła: 111 części już wynikło przy faktycznej numeracji elementu 23. Jest ogrom literek od A niekiedy aż do K. Model ma 110 części wg opisu, ile faktycznie ich będzie dowiem się na koniec pracy - bo każdy element skanuję i na koniec wystarczy policzyć pliki skanu. Będzie tego pewnie ok 500 elementów. Wiem, że jest to średni wynik, ale większość to faktyczna drobnica. Ale ja lubię wyzwania i nigdzie mi się nie spieszy.

--

Pozdrawiam

13-02-12 06:22  Odp: [R] Zamek Krzyżacki w Malborku GPM 1:500
Sleepwalker 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

ZbiG - wyluzuj.

--
God created Arrakis to train the faithful.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 5Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024