Andrzej
Na Forum: Relacje w toku - 3 Relacje z galerią - 1 Galerie - 1
|
W ubiegłym tygodniu Kasia stała się szczęśliwą posiadaczką kolejnego opracowania wydawnictwa Waldenmodels, po czym z właściwą sobie perfidią podsunęła mi to pod nos… i z rozkoszą godną biologa asystującego przy wiwisekcji obserwowała zmieniający się wyraz mojej twarzy i błysk w oku…!
A przedmiotem tych reakcji był USS ALARM, eksperymentalna jednostka zbudowana w 1874 roku pod wpływem fascynacji ówczesnego szefa tzw. biura nawigacji US Navy, adm. Portera, możliwościami małych, zwinnych okręcików uzbrojonych w, jak to dziś nazywamy – miny wytykowe; pierwowzorów późniejszych torpedowców.
ALARM był uzbrojony w 100-funtową minę wytykową wystawioną pod bardzo wydłużonym dla zmniejszenia wpływu eksplozji na własny kadłub taranopodobnym dziobem, cztery kolejne 50-funtowe miny mogły być wysunięte z zaprojektowanych w tym celu otworów w poszyciu burtowym (oczywiście, poniżej linii wodnej), w specjalnym gnieździe w pokładzie dziobowym ustawiono największe wówczas dostępne 15-calowe (!) działo Dahlgrena i do tego cztery działka systemu Gatlinga. Niezwykły był też napęd jednostki: zamiast śruby i steru zamontowano czterołopatkowe tzw. „koło Fowlera”, mające w założeniu zapewnić dużą szybkość i jednocześnie za pomocą zmian kąta natarcia łopatek – wysoka manewrowość.
W celu zmniejszenia widoczności jednostki – ówczesny system „low visibility” – konstrukcja była jak najniższa, jedynym znacznie wystającym nad poziom wody elementem konstrukcji był komin (dzięki teleskopowej konstrukcji można było go obniżyć w razie potrzeby o połowę).
W konsekwencji USS ALARM stał się i dla mnie „przepustką” dającą szansę przystąpienia do ekskluzywnego grona członków Klubu Miłośników Starych Torpedowców…
Modelik nie jest imponujący, okręt mierzył raptem 173 stopy, co w jedynie słusznej ( ) skali daje nico ponad 13 centymetrów. Konstrukcja wygląda na dość prostą i powinienem sobie z nią poradzić…
Muszę przyznać, że zaintrygował mnie sposób rozrysowania dział Dahlgrena:
,
Od razu, jeszcze w piątek, ALARM trafił pod nóż:
, ,
…po jakimś czasie się zbudziłem, stwierdzając, że chyba czas się położyć...
C.D.N.
Post zmieniony (19-12-11 10:21)
|