Hastur
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 7 Galerie - 7
- 3
|
No i szkieletor gotowy:
Jak zwykle (u mnie) są pewne niedokładności, ale najważniejsze że symetria jest zachowana. Resztę się wyszlifuje lub doszpachluje. :)
Następnym etapem będą pokłady, które wymyśliłem sobie zrobić jako deskowane, bo żółty kolor z wycinanki mi nie bardzo odpowiada. Trzeba było wybrać odpowiednie obrzeże meblowe więc kupiłem jedno fornirowe i dwa z tworzyw sztucznych.
Pozbyłem się kleju z odwrotnej strony kilkakrotnie prasując żelazkiem między kilkoma warstwami papieru. Dopóki klej jest gorący można zerwać obrzeże i klej powinien zostać na papierze. W razie potrzeby powtórzyć.
Po wycięciu desek próbnych otrzymałem coś takiego:
Fornir pod nr 1 oraz tworzywo nr 2 mają odpowiadający mi kolor, ale po naklejeniu:
Obrzeża z tworzywa wyszły bardzo płaskie, za to fornir bardziej przypomina strukturę desek, których nierówności uplastyczniają model i są odpowiednie do skali 1:100.
Zrobiłem jeszcze eksperyment z pomazaniem "desek" czarną pastelą olejną, którą następnie starłem mokrą gąbką. Wyszło tak:
Czyli fornir się do tego nie nadaje, za to tworzywo sztuczne uzyskało fajne fugi, które uplastyczniły wygląd. Myślę że byłyby dobre do skali 1:200.
Ostatecznie do pokładów wybrałem fornir (bez brudzenia), mimo że trudniej się go wycina i jest bardziej kruchy. Zabieram się więc za pokłady...
--
--
Pozdrawiam,
Hastur
"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."
Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga
Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama
Post zmieniony (09-06-24 12:58)
|