FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 5 z 14Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  ->  => 
05-09-12 17:47  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Chodziło mi o jedna wcześniej ale już sobie policzyłem na oko, że będzie lipa... A z tymi miejscami to się trochę przejechałem na początku i musiałem zrywać. No i zrobiłem po swojemu, fakt faktem dobrze wygląda ale teraz taka mina...
Chyba pójdę w Twoje ślady ;)

--
"Życie to odrobina więcej niż ta woda,
chleb.
Mamy marzenia, którym tylko śmierć
może położyć kres." Bob One

04-11-12 18:04  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Oj nie ma Koga szczęścia, przynajmniej jeśli chodzi o tempo budowy...

Minął rok, a tu dopiero kadłub oklejony poszyciem. Na szczęście ostatnio pojawiło się trochę więcej czasu na hobby, więc w ramach powrotu do klejenia wykonałem obie kotwice:

Przy kotwicach próbowałem brudzenia, przy użyciu startych suchych pasteli, ale po lakierowaniu sprayem połowa pigmentów wyparowała i zostało to co widać na zdjęciach, a realu w sumie nic nie widać z tego "brudzenia". :)

W "drewnianych" poprzeczkach kotwic są zaprojektowane za duże otwory, więc warto wyciąć mniejsze i zaretuszować białe pole, bo potem ciężko wkleić kotwicę. Poza tym 12 letni karton, do tego za gruby, ciężko się formuje, dlatego elementy poprzeczki kotwic warto skleić na styk, zamiast zaginać, bo w pobliżu otworów popęka nam druk.
Widać to na tym zdjęciu (sorry za jakość, ale w nocy robione):

Poza tym dłubię sobie owe wystające części wręg wzdłuż całego pokładu i pierwsze są już na miejscu.

Do zobaczenia w rychłej aktualizacji... :)

--
Pozdrawiam,
Hastur

"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."

Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga

Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama

Post zmieniony (09-06-24 14:13)

04-11-12 20:56  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Fiemat 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

- 6

Kurcze, ROK?? Ale ten czas zasuwa.
Ładnie wyszły kotwice. Pamiętam swoje - splaszczone kapcie. ;D

Pzdr.

--
W budowie: Su-22 ; Dreadnought ; Mayflower ; Su-27B
Ukończone: A10 ; Spitfire ; Heinkel ; Chi-he ; F-16c ; T-34 ; ORP Ślązak

07-11-12 16:03  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
dzidek... 

Na Forum:
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

- 1

Witam. Całe szczęście, że relacja nie idzie tempem ekspresowym, bo pewnie bym jej
nie zdążył zobaczyć i obserwować- z wielką szkodą dla mnie. Koga zawsze mi się podobała, nawet ta ze starszego wydania MM.
Wynik dotychczasowej budowy modelu bardzo mi się podoba i niecierpliwie czekam na dalsze postępy pracy przy budowie.
Pozdrawiam.

--

08-11-12 09:57  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Witam kolegę,

Dość długo mnie nie było a widze że relacja ruszyła, już mnie wyprzedziłeś. Moja koga musi poczekać niestety... Błyskawica musi przejść spory remont po upadku z wysokości prawie 2 metrów :(
Kotwiczki porządne lecz pokusil bym się o zamaskowanie wikolem szparek i pomalowanie ;)

Pozdrowienia :D

--
chleb.

02-12-12 15:23  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Witam.

Kefas, dzięki - to jeszcze będzie dopieszczane przed przyklejeniem. Jak tam twoja Koga?

Dzisiaj króciutki raport z postępów. Otóż bujam się ciągle z zakończeniami wręg wzdłuż obu burt, ale stopniowo ich przybywa.

Te puste miejsca na dziobie, po obu stronach zostawiłem na własnoręcznie wykonane przedłużenia wręg, które będą wystawały ponad burtę, i do których będą podwiązane kotwice. Przyklejenie kotwic do burty (co zaleca instrukcja) jakoś mnie nie przekonuje.

Żeby nie popadać w monotonię przy klejeniu dziesiątek podobnych elementów zrobiłem sobie beczułki. :)

Wycinanka przewiduje jedną beczkę, ale skoro mam już dwie wycinanki...
Oprócz beczek zamierzam wyposażyć pokład w skrzynie i worki z towarami, ale to w końcowym etapie.

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 14:16)

02-02-13 18:44  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Kolejna aktualizacja.

Upierdliwe imitacje wręg wzdłuż obu burt zostały ukończone i połączone listwą. Jak wspominałem w wycinance jest tylko listwa na lewą stronę, więc na sterburcie przykleiłem listwę z drugiej wycinanki "na lewą stronę", oczywiście po pomalowaniu od "białej" strony.

Zrobiłem też zakończenia wzmocnień poprzecznych w części rufowej. Elementy dość małe, więc skleiłem na styk, bo przy grubym kartonie zaginanie nie wyszło by zbyt dobrze.

Teraz na matę trafił kasztel rufowy, w którym najpierw muszę wydeskować pokład, żeby nie odstawał od pokładu głównego.

Do następnego...

--
Pozdrawiam,
Hastur

Post zmieniony (09-06-24 14:37)

02-02-13 18:57  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Sympatycznie to wszystko wygląda. Jak się kiedyś odważę na okręt napędzany wiatrem to być może będzie to koga. Podglądam więc z uwagą :)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy

04-02-13 10:20  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Patryk.K 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 4

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 5

- 1

Ostatnio nie mam czasu na nic, dobrze, że znajduję chwilę by oddychać... i żeby zajrzeć na forum. :-)
Podoba mi się Twoja praca. Widzę, że zastosowałeś ochronę kadłuba przed klejem, farbą i innymi rzeczami znajdującymi się na palcach. :-)

--
Osobnik kolejowo - morski.
"Szkutnicy to ludek pracowity i dokładny"
"Pamiętaj, że to pingwin, a nie dzięcioł. Dziobek inny to i dzięciolenie wolniej idzie..."
http://kartonowakolej.pl/

Żagle: Pospeshniy 1845, Jacht holenderski 1768, Lexington 1776, HMS Alert 1777, JKM Wodnik 1623
Kolej: Ol49 1:45, Tr203 1:45, tabor "Cukrowni Kruszwica" H0e, Wagon 1Aw H0e

04-02-13 17:03  Odp: [R] Koga Elbląska z 1350 r. - MM 9/2000, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Hastur, szczerze Cię podziwiam - dałeś rady przy tych imitacjach. Ja... poleglem(za mało cierpliwości jeszcze) Twoja praca będzie wzorem dla mnie gdy najdzie mnie na powrót do kogi.
Powodzonka dalej!

--
chleb.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 5 z 14Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024