Hastur
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 7 Galerie - 7
- 3
|
Witaj Kefas93.
Budowa się ślimaczy, bo czasu na klejenie mało, a jeszcze inne projekty rozgrzebane.
Na razie zrobiłem częściowe podposzycie na środkowych segmentach, dokleiłem kilka planek i zrobiłem stępkę ze stewami i podstawkę, ale fotki pokażę jak już skończę poszycie.
Wręgów pod pokład nie szlifowałem, gdyż nie widzę takiej potrzeby. Grubość forniru w tym przypadku nie ma znaczenia gdyż:
1) na wszystko co ma być przyklejone do pokładu wyciąłem odpowiednie otwory w fornirze, więc w rzeczywistości elementy będą przyklejone na takim poziomie, na jakim przewidział autor opracowania. Widać na zdjęciach wszystkie miejsca, w których będę wklejał poszczególne elementy. Poza tym uważam że element kartonowy wklejony w takie miejsce będzie się prezentował lepiej niż przyklejony bezpośrednio na fornirze.
2) Burty na kodze nie kończą się na poziomie pokładu, więc nie będzie on odstawał.
Tak mi się oczywiście wydaje, ale zobaczymy w praniu. Sam jestem ciekaw :)
Na pewno warto fornir nakleić na karton cieńszy od brystolu, który poleca autor. Pokład oklejony fornirem nabiera pewnej sztywności, a na kodze pokład w części dziobowej jest wygięty, zadarty nieco do góry. Naklejenie forniru na sztywny karton może nieco utrudnić przyklejenie pokładu z zachowaniem odpowiedniego łuku.
Ruszaj z relacją, bo przy moim tempie pewnie mnie zaraz przegonisz i to ja będę zadawał pytania :)
--
Pozdrawiam,
Hastur
"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."
Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga
Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama
|