Hastur
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 7 Galerie - 7
- 3
|
Strasznie się relacja zakurzyła, więc pora coś podłubać przy kodze. Tak to jest jak się ciągnie pięć srok za ogon a czasu coraz mniej :)
Trzeba to było jakoś ogarnąć, więc budowlę ukończyłem, nowe szkielety zostały zapiankowane i poszły się sezonować i pozostała tylko koga i autko. Poza tym obiecałem Patrykowi K. że ruszę relację w zamian za plany kogi. Jeszcze raz wielkie dzięki, kilka rzeczy na pewno wykorzystam.
A tymczasem koga dostała balast, z kołobrzeskiej plaży coby się od byle przeciągu nie przewracała (w końcu żaglowiec czuły jest na wiatr) :)
Pokład został ostatecznie przyklejony:
a następnie zabezpieczony, co by się nie brudził, bo dalsze prace będą do góry stępką (której jeszcze nie ma):
Poszycie modelu jest wykonane jako poszczególne planki:
Nigdy nie robiłem takiego poszycia i to widać, bo nie zeszlifowałem ostatnich wręgów na dziobie i rufie i wyszły krowie żebra. Poza tym autor zaznacza w instrukcji, że będzie trochę docinania i ma rację. Planki są za długie, ale to nie problem. Gorzej jak by były za krótkie. Poza tym trzeba było zrobić nacięcie w trzeciej plance, bo nie bardzo pasowała do sąsiedniej (a pierwsze trzy trzeba przykleić na styk).
Na razie zacząłem i tak to wygląda:
Przy okazji widać różnice kolorów na obu burtach (jak to w MM). Na szczęście każda burta jest w całości na innym arkuszu, więc przynajmniej nie będzie "zebry".
W najbliższym czasie kończę poszycie i postawimy kadłub na podstawce...
--
Pozdrawiam,
Hastur
"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."
Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga
Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama
Post zmieniony (09-06-24 13:05)
|