FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 17 z 18Strony:  <=  <-  14  15  16  17  18  -> 
16-05-25 19:54  Odp: [R]The Czołżek... Czyli: Jak wykuwała się stal...
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Dzięki wielkie Arku za ciekawy trop👍

--
GG 6801515

18-05-25 14:15  Odp: [R]The Czołżek... Czyli: Jak wykuwała się stal...
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Dzień dobry.

Żeby to miało ręce i nogi, staram się w miarę możliwości budować kadłuby z poszczególnych płyt.
Wychodzi jak wychodzi, w niektórych miejscach ( tam gdzie da się to ukryć) można zauważyć pewne uproszczenia które finalnie nie będą miały wpływu na wygląd czołżków.
Opisy etapów sobie daruję bo i tak nikogo to nie obchodzi a kadłub jaki jest, każdy widzi:

Stety/niestety... trochę tego będzie:

Jeszcze masa dłubaniny przede mną więc na dziś to tyle.

Pozdrawiam

--
GG 6801515

23-05-25 02:06  Odp: [R]The Czołżek... Czyli: Jak wykuwała się stal...
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Czołem

W ostatnim czasie Jarosławska Fabryka Traktorów zasuwa na ciężkie 30% wydajności, warsztat już rozklekotany, maszyny trzymają się tylko na trytkach, dach podparty kijami od miotły co by się nie zawalił ale najważniejsze, że produkcja idzie...

Dwie wanny typu TK-3 zostały oddelegowane do wyposażenia w szkielet z przeznaczeniem dla obiektów TK-2 i TK-D czyli tych otwartych od góry...
Żeby to zrealizować, trzeba było narychtować zapas kątowników uzbrojonych w niezbędny śrubunek ale to nie takie hop-siup, bo rozkład śrubek wewnątrz musi się pokrywać z tym co na zewnątrz będzie...
Wiadomo,że na śrubki żywiczne to bym zbankrutował a na sponsoring z taką gębą nie mam co liczyć. To uznałem, że nikt się temu nie będzie aż tak przyglądać i poszedłem na łatwiznę, rolę nakrętek będą pełnić kropki..

...i kropeczki:

Razem to wszystko przyzakładowy korpus przodowników pracy zamontował we wannach i co?

I jajco...
Okazało się że jest potrzebna tylko jedna wanna: do TK-D...

Wanna TK-2 powinna być krótsza i do tego z przykręconą od przodu osłoną przekładni, podobnie jak w wozach Carden-Loyd...

Skąd taki wniosek?
Otóż wystarczy spojrzeć na koła napędowe TK-2 i TK-3(tu akurat belgradzki TK-F)na ile wystają poza obrys wanny.
Inny jest też kąt skosu przedniej płyty i jak się przyjrzeć to na środku przedniej krawędzi płyt widać zgrubienie- jakiś kawał żelastwa tam musi być przytwierdzony. Moim zdaniem to właśnie górna krawędź owej osłony...

Tak że tak... Poszło zlecenie z rysunkami na walcownię celem wykonania nowej wanny.
Na szczęście baza wymiarowa górnej zabudowy jest taka sama więc już na tym etapie została dorobiona a po dostarczeniu nowej wanny zmontowano wszystko razem do tzw. kupy:

Swoją drogą to trzeba mieć nieźle we łbie nas...e żeby się porywać na model z wnętrzem pojazdu znanego z jedynie dwóch zdjęć...
No ale w każdym środowisku musi się jeden taki trafić ;P
Trudno, muszę jakoś z tym żyć
Idę sobie powspółczuć...

Narka

--
GG 6801515

Post zmieniony (23-05-25 08:58)

23-05-25 09:17  Odp: [R]The Czołżek... Czyli: Jak wykuwała się stal...
Wojciech Cięciwa   

Opad szczeny - taki całkowity .....
Zaczynam się bać prac nad '322' bo co Ty z niej wyciągniesz ??
Kiedy ja powolutku nad nim (ciągnikiem) pracuję.....
Jestem pełen podziwu nad Twoim warsztatem i możliwościami.
Ile tych nitów/ śrubek potrzebujesz ? chyba mam coś gdzieś pochowane.

Pozdrawiam i oczekuję na dalsze relacje.

Z prac nad ORP Neptun i PZInż.322...

--
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.

23-05-25 09:43  Odp: [R]The Czołżek... Czyli: Jak wykuwała się stal...
Wojciech Cięciwa   

Zapewne znane .....

--
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.

26-05-25 20:08  Odp: [R]The Czołżek... Czyli: Jak wykuwała się stal...
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Znane...
Bardziej by mnie interesowały wersje "radio"
Masz coś więcej na ich temat?

Pozdrówka

--
GG 6801515

08-06-25 21:58  Odp: [R]The Czołżek... Czyli: Jak wykuwała się stal...
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Dobry wieczór.

Delegacja Jarosławskiej Fabryki Traktorów odwiedziła poznańską fabrykę Centry.

Po zwiedzeniu hal produkcyjnych, przyjęciu solidnej dawki oparów ołowiu oraz kwasu siarkowego zaproszono nas na dział logistyki gdzie przedstawiciele fabryki przekazali nam w czynie społecznym komplet "akumlatorów" z extra zapasem:

Z kronikarskiego obowiązku informuję też, że powstała już skorupa dla prototypowego działa samobieżnego TKD:

Dziękuję za uwagę i do następnego.

--
GG 6801515

Post zmieniony (08-06-25 21:59)

09-06-25 19:10  Odp: [R]The Czołżek... Czyli: Jak wykuwała się stal...
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Żebym ja tak potrafił... :-(

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

09-06-25 19:20  Odp: [R]The Czołżek... Czyli: Jak wykuwała się stal...
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Potrafisz👍 wielu z Was potrafi nawet lepiej👍 co zresztą widać po różnicach w zainteresowaniu wątkami ;P

--
GG 6801515

09-06-25 21:52  Odp: [R]The Czołżek... Czyli: Jak wykuwała się stal...
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Podjąłeś się Jaroslav katorżniczego zadania. Po pierwsze projektujesz, mnóstwo elementów jest powtarzalne i są niemal takie same.
Jestem jednak przekonany, że kiedy dociągniesz do końca to efekt końcowy będzie powalający.
Musisz mieć dużo samo samozaparcia i nie odpuszczać bo zobaczysz owoc wynagrodzi Ci ten pot i żmudną robotę. ja tiu zaglądam za każdym razem ale i mocno Ci kibicuje. Już ta kupka wanien daje mały przedsmak.

--
W budowie: Halny; PGM17

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 17 z 18Strony:  <=  <-  14  15  16  17  18  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024