Jaroslav
Na Forum: Relacje w toku - 8 Relacje z galerią - 3 Galerie - 10
W Rupieciarni: Do poprawienia - 1
|
Czołem
W ostatnim czasie Jarosławska Fabryka Traktorów zasuwa na ciężkie 30% wydajności, warsztat już rozklekotany, maszyny trzymają się tylko na trytkach, dach podparty kijami od miotły co by się nie zawalił ale najważniejsze, że produkcja idzie...
Dwie wanny typu TK-3 zostały oddelegowane do wyposażenia w szkielet z przeznaczeniem dla obiektów TK-2 i TK-D czyli tych otwartych od góry...
Żeby to zrealizować, trzeba było narychtować zapas kątowników uzbrojonych w niezbędny śrubunek ale to nie takie hop-siup, bo rozkład śrubek wewnątrz musi się pokrywać z tym co na zewnątrz będzie...
Wiadomo,że na śrubki żywiczne to bym zbankrutował a na sponsoring z taką gębą nie mam co liczyć. To uznałem, że nikt się temu nie będzie aż tak przyglądać i poszedłem na łatwiznę, rolę nakrętek będą pełnić kropki..

...i kropeczki:

Razem to wszystko przyzakładowy korpus przodowników pracy zamontował we wannach i co?

I jajco...
Okazało się że jest potrzebna tylko jedna wanna: do TK-D...
Wanna TK-2 powinna być krótsza i do tego z przykręconą od przodu osłoną przekładni, podobnie jak w wozach Carden-Loyd...

Skąd taki wniosek?
Otóż wystarczy spojrzeć na koła napędowe TK-2 i TK-3(tu akurat belgradzki TK-F)na ile wystają poza obrys wanny.
Inny jest też kąt skosu przedniej płyty i jak się przyjrzeć to na środku przedniej krawędzi płyt widać zgrubienie- jakiś kawał żelastwa tam musi być przytwierdzony. Moim zdaniem to właśnie górna krawędź owej osłony...

Tak że tak... Poszło zlecenie z rysunkami na walcownię celem wykonania nowej wanny.
Na szczęście baza wymiarowa górnej zabudowy jest taka sama więc już na tym etapie została dorobiona a po dostarczeniu nowej wanny zmontowano wszystko razem do tzw. kupy:

Swoją drogą to trzeba mieć nieźle we łbie nas...e żeby się porywać na model z wnętrzem pojazdu znanego z jedynie dwóch zdjęć...
No ale w każdym środowisku musi się jeden taki trafić ;P
Trudno, muszę jakoś z tym żyć
Idę sobie powspółczuć...
Narka
--
GG 6801515
Post zmieniony (23-05-25 08:58)
|