FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 9Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 
04-06-11 23:00  [R\wkońcu cała G] Wz.34 x3 by GEKO members
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 11
Galerie - 29

- 11

Witam wszystkich na zabawie, pozwólcie że się przedstawię- jestem Revan a wołają na mnie cyc ;D

Dzisiaj Jurajscy modelarze walą z grubej jak zwykle rureczki. Panowie ReVaN, Roland oraz Bizon biorą się za samochodzik pancerny Wz.34 z Kartonowej kolekcji.
Z racji tego że to potrójna relacja postaram się zachować szczególną ostrożność. A to na wypadek aby nie zrobiło się jakieś zamieszanie.

Na pierwszy ogień idze ReVan czyli JA :D
Od razu mówię- z racji tego że w relacjonowaniu biorą udział jeszcze Roland i Bizon, jestem wskazany automatycznie jako najsłabsze ogniwo. Tak więc jak chcecie się nad kimś popastwić to proszę na mnie ;)

Zrobiło się tyle:

Ale Roland nie daje za wygraną:

Niestety takich rymów Częstochowskich jak Revan pisać nie umiem więc będzie prozą i krótko. Mam tylko nadzieję że nie przyczynimy się do nowego przysłowia „Gdzie modelarzy trzech tam nie ma na co patrzeć”.
Mój przedmówca już zaczął, teraz może być tylko gorzej. Niestety albo stety pozycja Revana na stanowisku najsłabszego ogniwa jest mocno zagrożona. Miało być z grubej rurki ale mi wyszedł mały niewypał już na samym wstępie. Chyba pomroczność jasna albo inna światłość wiekuista mnie ogarnęła podczas klejenia elementów ramy. Wystarczy powiedzieć, że źle dobrałem w pary cz 11 (swatem raczej nie zostanę) co spostrzegłem dopiero po 2 dnia przy przymiarkach tych części do podłogi. Oczywiści próbowałem to ratować i jakoś rozklejać, jednak tylko zmaltretowałem części. Zostały mi się jedynie „poprzeczki” usztywniające ramę, które nie zdążyłem wkleić. Podjąłem decyzję o zakupie nowego egzemplarza, a teraz biorę się za szlifowanie moich umiejętności. Będę testował również nową metodę klejenia bez zagięć. Zobaczymy co z tego wyjdzie :P
Oto fotki:

CDN- następne aktualki wstawia każdy sam- indywidualnie ;)

A teraz nutka adekwatna do stanu prac, http://www.youtube.com/watch?v=fSm9Jmfx7rI

Do zobaczenia ;D

--

Post zmieniony (03-01-12 20:07)

05-06-11 08:09  Odp: [R] Wz.34 x3 by GEKO members
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

No, no - rywalizacja jest, nawet po zdjęciach widać.

--

Post zmieniony (05-06-11 08:10)

05-06-11 09:09  Odp: [R] Wz.34 x3 by GEKO members
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Chłopaki, szacun:-)
Robicie coś ciekawego z fajną oprawą, iście GEKOnowską, brawo:-) Trzyma nasz klimat:>

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

05-06-11 12:33  Odp: [R] Wz.34 x3 by GEKO members
stach48 

Kibicuję Wam i trzymam kciuki. Mam nadzieję że gekońskie małolaty pojadą po bandzie;)) NAJLEPSZEGO.

05-06-11 15:40  Odp: [R] Wz.34 x3 by GEKO members
Jańcio 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 19

- 7

A ja jak zwykle się wyłamię . Zamiast rywalizować między sobą i robić to samo na wyścigi marzy mi się relacja na zasadzie kooperacji .Jeden robi podwozie drugi koła trzeci zawieszenie itd. W końcu tak się dzisiaj produkuje samochody . Czyż nie ? Byłoby szybciej a przy okazji można by było sprawdzić pasowanie wszystkich detali i kompatybilność modelarzy . Ot taki dziwak ze mnie .Nie zwracajcie na mnie uwagi i róbta swoje .

Pozdrawiam .

Jańcio

HEY HEY !

05-06-11 17:32  Odp: [R] Wz.34 x3 by GEKO members
stach48 

Jańcio Ty masz zawsze rację, nawet wtedy kiedy jej nie masz. Pomysł dobry ale po skończeniu musieliby go podarować mnie,wszak mam duży wigwam. Inaczej dojdzie do wojny u kogo ten pojazd ma parkować i może ucierpieć ;)))) NAJLEPSZEGO.

05-06-11 17:47  Odp: [R] Wz.34 x3 by GEKO members
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 11
Galerie - 29

- 11

Jańciu i Stachu, ja o tym też myślałem, można zrobić coś po GEKOnowsku:P Tylko co???

--
GEKO member

KLEJĘ MODELE DLA POCZĄTKUJĄCYCH

09-06-11 21:06  Odp: [R] Wz.34 x3 by GEKO members
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 11
Galerie - 29

- 11

Dzisiaj mały postępik budowy z mojej strony, jako że sesja już sie zaczyna w poniedziałek, to ostatni łyk kartoniarstwa przed nauką.

Jak widać zabrałem się za kadłub oraz wnętrze.
Wnętrze czyli narazie zbiornik paliwa, reszta się robi. Widać również że zrobiłem prawy bok (obie strony). Podjąłem decyzję o rozcięciu oklejki wewnętrznej i przyklejeniu kawałków do oklejki zewnętrznej- to czy to dobre posunięcie okaże się później. Zaczynam także robić nity. Troszkę pobrudziłem podłogę(specjalnie ;))

Tyle na dziś, na resztę będzie trzeba poczekać ;D

--

Post zmieniony (24-07-11 20:14)

15-06-11 19:21  Odp: [R] Wz.34 x3 by GEKO members
Roland 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

Witam:)

Od dawna już wiadomo, że w czasie sesji najlepiej się klei. Dlatego postanowiłem się trochę odstresować i siadłem do klejenia :).

Na początek podkład muzyczny wprowadzający odpowiednią atmosferę. :) http://www.youtube.com/watch?v=JDZBgHBHQT8

Na WSMK udało mi się kupić drugi egzemplarz i z werwą przystąpiłem do pracy. Doszedłem do wniosku, że elementy wykonane do tej pory zrobię od nowa. Na pierwszy rzut poszła podłoga. Poprzednim razem jedna z 2 części okazałą się za długa (lub jak kto woli za krótka), więc tym razem postanowiłem dokładnie przyjrzeć się temu problemowi. Przy pasowaniu do siebie tych dwóch elementów ku mojemu zdziwieniu okazało się, że tym razem pasują niemal idealnie. Trochę mnie to zaskoczyło, ponieważ raczej nie zgubiłem 1,5mm na długości przy wycinaniu części :P. Po porównaniu długości podłogi z długością szkieletu doszedłem do wniosku, że to ta dłuższa wersja podłogi jest tą prawidłową.

Na zdjęciach dobrze widać, że granica pomiędzy jasnym a ciemnym kolorem podłogi jest przesunięta o te brakujące 1,5mm...?! Pomierzyłem inne części na arkuszach w nowym egzemplarzu, jednak na szczęście nie było innych odchyleń.

Główkując nad tajemniczym wydłużeniem się (lub skróceniem) części nr 6 przystąpiłem do dalszych prac. Tym razem uważałem przy klejeniu ramy i niczego nie pomieszałem. ;D

Jak już wcześniej wspominałem postanowiłem poćwiczyć metodę klejenia pudełek na styk po wcześniejszym rozcięciu wzdłuż linii gięcia. Jest kilka plusów tej metody:
+ ostra krawędź "załamania"
+ w tym konkretnym przypadku mogłem (przynajmniej częściowo) usunąć białe linie gięcia dość mocno rzucające się w oczy
+ przy odpowiednim ścięciu/zeszlifowaniu krawędzi elementów retusz jest niemal zbędny

Metoda posiada też kilka minusów (przynajmniej dla mnie)
- o wiele bardziej praco i czasochłonna od zwykłego gięcia
- przy moim teraźniejszym poziomie klejenia nadaje się do prostych kształtów (pudełka, ceownik itp..) poległem na elemencie nr 18. Na szczęście miałem możliwość skleić go jeszcze raz.

Mimo tych wad będę starał się iść dalej w tym kierunku. ;)

Tak prezentują sie elementy sklejone powyższą metodą obok części giętych "tradycyjnie":

Po lewej części gięte, po prawej rozcinane.

Następnie należało to skleić w całość:

Na koniec zmontowany stelaż zbiornika paliwa, splagiatowałem :roll: pomysł Bizona i też zrobiłem zacieki:

I efekt nudy, testowanie brudzenia na starej podłodze.

Pozdrawiam:)

PS. Trzymajcie jutro kciuki, mam egzamin z TPL'a :P

15-06-11 20:21  Odp: [R] Wz.34 x3 by GEKO members
Fiemat 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

- 6

Bizon się leni :-P

--
W budowie: Su-22 ; Dreadnought ; Mayflower ; Su-27B
Ukończone: A10 ; Spitfire ; Heinkel ; Chi-he ; F-16c ; T-34 ; ORP Ślązak

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 9Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024