FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
16-05-11 23:35  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Zamiast usiąść do modeli skorzystałem z ładnej sobotniej pogody i razem z moimi dziewczynami pojechaliśmy do pałacu Radziwiłów w Nieborowie.
Jeżeli ktoś tam jeszcze nie był to serdecznie polecam. Klimat tego miejsca jest taki iż ma się wrażenie jakby właściciele wyszli tylko na chwilę. Zamiast robić zdjęcia to nie mogłem oderwać oczu. Parki też są świetne aczkolwiek najładniej jest pewnie jesienią jak się mienią kolorami. Mówię o nich w liczbie mnogiej bo jest park przypałacowy i położony kilka kilometrów dalej Arkadia.
Niewiele ma to wspólnego z modelem ale miejsce jest bardzo urokliwe i warte polecenia.

Relacja
Na pod poszycie położyłem dwie warstwy rozcieńczonego lakieru Capon. Pierwszą położyłem dość obficie, a druga gdzieś w 15 minut później. Wbrew moim obawą klej butapren się nie rozpuścił i nic się nie odkleiło.
W dwa dni później obejrzałem efekt i naniosłem trochę szpachlówki modelarskiej w okolicy rufy, tu jest taki delikatne załamanie "wklęśnięcie" poszycia.
Całość została przeszlifowana papierem ściernym. Dało to trwałą i sztywną skorupę na którą pójdzie poszycie właściwe. Miejsca łączenia będą przesunięte w stosunku do tych z pod poszycia by się nie pokrywały.
Kolejnym krokiem będzie najpierw uformowanie tylnej części poszycia. Tej na samym końcu rufy i jej docięcie na styk z burtami. Resztę poszycia będę docinał już po przyklejeniu burt, ale rufa przez swój kształt może sprawić mi kłopot dlatego postaram się ją dopasować przed przyklejeniem burt do kadłuba.

A tak to się prezentuje na chwile obecną.

CDN...

--
W budowie: Halny; PGM17

19-05-11 10:10  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Doszedłem do etapu, w którym należy już zacząć przyklejać właściwe poszycie. Prace powstrzymuje dobranie koloru do retuszu. Używam do tego Pactry i mam pytanie.
Czy jest możliwe takie dobranie koloru by zarówno w świetle dziennym jak i żarowym dawał zbliżony do wycinanki odcień?.
Czy to zawsze będzie się drastycznie różnić. W świetle dziennym kolor wydawał mi się akceptowalny, a przy żarówce już niestety nie :-?.

--

15-02-25 22:05  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Po około trzech miesiącach pracy nad budową Halnego, dotknął mnie kryzys. Chyba o charakterze mentalnym ale też fizyczny spadek formy.
By oderwać myśli od dopasowywania nadbudówki w tamtym modelu i nie rozgrzebywać nowego sięgnąłem po stary - nowy model.

Pierwszy raz w związku z tym mieszałem "kredki" w celu uzyskania wymaganego koloru.
Wycinałem po linii tak cienkiej jak ostrze skalpela, przy czym musiałem się wspomagać nagłownymi okularkami modelarskimi z szkłem x1.

W tym modelu jak to widać powyżej wykorzystałem kopię poszycia do zrobienia podposzycia.

Relacja
Wyciąłem ukształtowałem i wyretuszowałem pierwsze elementy poszycia.
Przykleiłem je na stary dobry "pachnący" budapren, nie te nowe eko. Mam wrażenie, że to była dobra decyzja.
Pierwszy fragment poszycia wysycha, zobaczymy jak się łączenia zaprezentują po zdjęciu taśm maskujących.
Po naklejeniu w mojej ocenie było bardzo dobrze.

CDN...

--

16-02-25 18:22  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Sklejanie nowego opracowania z cienką kreską to jednak jest już inny level.
Z jednej strony bardziej wymagający precyzji ale z drugiej to składa się niemalże sam.
Papier jest bardzo miękki, formowałem go praktycznie w palcach bo jak spróbowałem z prętem na podkładce to się od razu wszystko odciskało.
Tak więc lekko go zwilżałem i formowałem do zadanego kształtu. Leżał na "kopycie" niemal idealnie, nic nie musiałem naciągać.

Poszycie skończone, trochę mi w jednym miejscu nie do końca złapał butapren i musiałem poprawić łączenie BCG, ale jestem w sumie z efektu zadowolony.
Podposzycie sprawdziło się rewelacyjnie, wszelkie niedoskonałości to ułomności w moich umiejętnościach i opanowaniu materii.
Nie ma sekcji dziobowej, na tą przyjdzie czas razem z poszyciem burty.

W sekcji rufowej uformowałem poszycie i skleiłem w całości z pominięciem połączenia w osi. Trochę musiałem podszlifowywać szkielet z podposzyciem ale środkiem zostawał mi klin, który dosztukowałem. Sądzę, że wyszło nie najgorzej.

PS. Pewnie w kolejny weekend by się zastanowić jak wykonać poszycie burt i przygotować kolor do retuszu.

PS. Co by nie odkrywać ameryki dałem pomniejszone podposzycie burtowe, tak by podparło właściwą burtę przy jej klejeniu. Podzieliłem je tylko na linii burt inaczej niż burta właściwa.

CDN...

--

Post zmieniony (16-02-25 20:22)

16-02-25 20:43  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Fajnie, że wracasz ze starą relacją 👍

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

16-02-25 21:07  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Mam ambitny plan wszystkie 5 tematów skończyć (Halny, Gaz, Sum, PGM17, T34/85).
Zapewne na zasadzie przy okazji budowy innego właściwego bo mam w planach nowe modele.

--

19-02-25 13:48  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Mateusz  

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Naciskam na Gaza 😁

02-03-25 20:24  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Chyba przedwiośnie mi się daje we znaki bo coś ostatnio słabo u mnie z formą jako taką.
Dziś się zebrałem i okleiłem drugą burtę pod poszyciem. Miałem dać te właściwe ale dorabianie koloru z kredek akwarelowych zajęło mi kilka godzin i muszą trochę odparować.

Relacja
Tę stronę zrobiłem bardziej na styk z poszyciem dolnym i tak powinienem był być zrobić z tamtą stroną.
Pod poszycie klejone na butapren ale ostateczne nie wiem czy nie pójdzie na Pelikana lub BCG.
Górna krawędź na styku z pokładem była od wewnątrz pocieniona, a na koniec i tak przetarłem to miejsce papierem ściernym by właściwa burta nie była tu pogrubiana.
Traktuje ten modeli eksperymentalnie i jako odskocznie od Halnego.

Tak jak nie chce pogrubienia na styku burta pokład, tak samo i skróciłem poszycie na dziobie by mi nie wadziło w układaniu poszycia właściwego.

PS. Jak słusznie zauważył Michał, ostatni element poszycia lekko mi uciekł w dół od linia stępki. Bardzo nie znacznie i zapewne dlatego wcześniej tego nie zauważyłem ale jednak tak się stało.

CDN...

--

03-03-25 22:23  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Farby "dojrzały" wiec wyretuszowałem krawędzie pokładu. W tle widać pojemniczki z przygotowaną farbą.

Nawet dobrze to wyglądało. Postanowiłem że spróbuje jednak przykleić burty na OBTIII.
Niestety nie mogłem uzyskać tak ścisłego pasowania z pokładem jak bym sobie tego życzył. Farba przy usuwaniu wycieków klej ma tendencję do ścierania się. Nie wygląda to rewelacyjnie i nie mam na razie pomysłu jak to poprawić. Jutro coś pomyślę.
PS. Podmieniłem zdjęcia bo mnie oczy od starych bolały.

Jedynie pocieniony pas poszycia całkiem przyzwoicie się połączył z burtą.

CDN...

--

Post zmieniony (04-03-25 08:12)

04-03-25 08:40  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Lukee 

No, teraz to nareszcie zaczyna wyglądać tak jak powinno - czyli perfekcyjnie :-)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024