FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 11 z 12Strony:  <=  <-  8  9  10  11  12  -> 
30-06-25 08:17  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Kolor akurat jest już docelowy, a idea podstawki zrodziła się w mojej głowie bo miałem zagwozdkę jak taki model bezpiecznie wsadzić pod "akwarium".
Będę budował jeszcze jeden model HMAS Wallaro, podobnych gabarytów i w nim zamierzam również zrobić podobną podstawkę ale wodę spróbuje wykonać z materiałów vallejo, dedykowanych do tego celu.

--
W budowie: Halny; PGM17

30-06-25 15:28  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Teraz nie znajdę, ale widziałem filmik jak jakiś Japoniec (bo któżby inny? :D )
zrobił taką podstawkę, ale woda falowała i jeszcze statek się nurzał (znaczy chodził góra dół) i kiwał dziób-rufa
Wyglądało to megagrubo

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

30-06-25 15:38  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Chciałem spróbować, chciałem by cieszyła oko (moje ucieszyła bo wyszła lepiej niż się spodziewałem), ale nie buduje dioramy.
Klasyczną podstawkę zachowam, a nuż pojadę z nim na Paprykarz Szczeciński. Nigdy nie brałem udziału w konkursach może warto się przełamać i wtedy zademonstruję go klasycznie.
Kolejny model zamierzam zrobić na tulejkach i śrubach i wtedy taka domowa diorama może być demontowana do prezentacji konkursowej.

To taka moja alternatywa dla dylematu, z dnem czy do linii wodnej?

--

Post zmieniony (30-06-25 15:39)

30-06-25 15:45  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Popieram podejście - część podwodna to must-do.
A co do koloru wody - myślę że jakiś transparentny kolor na wierzch by sięjednak przydał,
bo w tej chwili to aki basenowo-kafelkowy ten kolor. Roboty dodatkowej niewiele
Fachowcy od malowania na pewno ci podpowiedzą
Koledzy , do ataku , bo Piterski się miga :D

na Paprykarz się wybieram, tylko jakieś randomowe ważne terminy zaczynają mi tu bruździć :'(

--
pozdro
Wojtek
-------------------------------------------------------------------------------------

Post zmieniony (30-06-25 15:46)

01-07-25 08:39  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Lukee 

Nie masz ważniejszych, randomowych terminów nad termin PAPRYKARZA :-)

02-07-25 22:51  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Jako, że mocując tratwy na rufie z trudem ale wcisnąłem je w ich gniazda, tym razem postanowiłem od nich zacząć.
To była moja zasługa ze względu na sposób ich wykonania, który spowodował, że trochę chyba urosły i tak o włosek zabrakło mi luzu.
Postanowiłem więc, że skleję pozostałe dwie idące za nadbudówką i pontony. Do pontonów drutologia już jest, ale do tratw muszę dorobić.

Waldek K żartował z mojego "bólu tworzenia" ale tym razem to pontony dały mi w tyłek, ze względu na sznureczek.
Naprawdę z wielką ulgą odetchnąłem po ich skończeniu,
Następnym razem użyje innego kleju bo metodologię z grubsza opanowałem. Piszę następnym razem jaki mi strzeli do głowy je robić samemu, a nie kupię żywicznych.

Musiałem jedną z nich przymierzyć na sucho do stelaża by mnie motywacja nie opuściła do końca.

CDN...

--

Post zmieniony (02-07-25 22:54)

02-07-25 23:39  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Tratwy jak żywe :)
Biorę jedną i walę na lazÓrowe wybrzeże.

--
pozdro
Wojtek

03-07-25 18:43  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

👍👍👍

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

04-07-25 02:04  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Że Ci się chciało te kwadraciki w denku dziobać....
Już Ci chciałem zaproponować plecionkę, jak robiłem kuferek do zebry, gdy do mnie dotarło, że te pontony się kurrrła mieszczą na dwóch cm2...
I szuflada wypadła...

--
GG 6801515

04-07-25 08:22  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Dziękuje za słowa otuchy, bo po skończeniu tych tratw to miałem już naprawdę trochę dość.
Tak to czasem jest Jaroslavie jak mi coś się odchyli w głowie. Taka niestabilna osobowość ... :-)
Z jednej strony takie żywiczne były by ładniejsze, ale jak patrzę na te moje, tak normalnym okiem, to jakoś tam bardziej mi do konwencji modelu kartonowego pasują. Teraz tak mówię bo były tylko dwie, na w sumie sześć ale te małe to była betka, ale jak mi się trafi ich więcej to nie wiem co zrobię. Widzę, że powinienem je trochę inaczej wyciąć tak by obrzeże było węższe, lepiej by to pasowało do skali. Generalnie mogły by wyglądąć lepiej ale oklejałem je na rdzeniu z kartonu by spróbować im nadać bardziej obłe kształty. Takie puste w środku to bym jednak przy tych "sznureczkach" zdemolował.
Oglądam sobie uzbrojenie i rozważam różnice pomiędzy Bosforami MK.I i Mk.II. W między czasie kończę nadburcia i postaram się dokończyć relingi bo potem zrobi się mało miejsca na ich montaż.

CDN...

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 11 z 12Strony:  <=  <-  8  9  10  11  12  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024