FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 7Strony:  <=  <-  2  3  4  5  6  ->  => 
19-04-25 22:10  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Jako że moje zmagania z materią i projektem modelu "Halny" przegrzały mi obwody, to postanowiłem wrócić do kanonierki.
Miało być prosto i przyjemnie ale porównanie rysunku złożeniowego z dostępnymi częściami mnie z lekka zatelepało.
Parę drobnych stożków okazało się być dla autora projektu lub wydawcy problemem. Na pocieszenie praca z nowym papierem jednak działa na nerwy kojąco.

Relacja
Postanowiłem wykonać układ napędowo sterowy okrętu. Jak wspomniałem nie bardzo spodobało mi się to co zrobił autor więc staram się to wykonać bardziej plastycznie niż przewiduje wycinanka. Czyli dorobiłem zakończenia "tulei" w których osadzone są śruby napędowe, oraz nadałem lekko opływowy kształt steru.

CDN...

--
W budowie: Halny; PGM17

20-04-25 21:36  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

oglądam , podglądam
klej dalej :)

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

20-04-25 22:47  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Żółtodziób jak widać poniżej, działam, to efekt kilku wieczornych godzin. Części tych elementów to już bym gołym okiem pewnie nie zrobił.
Wzrok już nie ten co 10 lat temu. Czasami do takich detali używam (tak było tym razem) okularów z wyjściowym szkłem 1x.
Generalnie staram się ich nie zakładać za każdym razem.

Relacja
Jeśli mi się to uda do końca to chyba powinno to wyglądać jednak lepiej niż przewidział projekt.
Zostały mi do zrobienia dwa maleńkie zakończenia wyjścia wałów z kadłuba, ten biały element próbny.
Stery są przyklejone już do kadłuba ale jeszcze bez rozpórek. Reszta, czyli podpory pośrednie i wyjścia z kadłuba przyłożona na sucho.

CDN...

--

21-04-25 16:58  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Kadłub skończony, została drutologia osłon na burtach. i pociągnę to półmatem.
Jedne elementy wyszły lepiej inne gorzej, było trochę z tym pod górkę ale ostatecznie się udało.

PS. Zapomniałem dodać że łopaty śrub zrobiłem z jednej warstwy, Ten kolor do doklejenia rozwarstwiłem i dałem cieniutką naklejkę koloru.
W ten sposób łopaty nie są monstrualnie grube, i lekko je zaobliłem.

Aktualizacja
No nie wytrzymałem i zrobiłem te osłony, Druty 0,4 i 0,3mm.

Te zadrapania to ślad po usuwaniu nadlewki z kleju, druga strona wyszła czyściej. Jeszcze postaram się to wygładzić przed malowaniem.

CDN...

--

Post zmieniony (22-04-25 09:45)

22-04-25 07:09  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Grabki za etap, teraz powinno już chyba pójść z górki.
pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

23-04-25 08:35  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Dziękuje, pozytywna ocena w Twoich ustach to dla mnie duże wyróżnienie. Jestem wiernych fanem Twoich dla mnie nie dościgłych dokonań.
Czy będzie łatwiej trudno jednoznacznie orzec. Taka mała kluza na ten przykład, kilka rezerwowych zniszczyłem próbując znaleźć optymalny dla mnie model metody ich wykonania.

Na ten moment mam cztery, a brakuje mi jeszcze ośmiu i później jeszcze dojdą dwie.

--

Post zmieniony (23-04-25 08:36)

23-04-25 21:27  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Skończyłem 12 kluz, sprawdziłem na rysunku i widzę miejsce tylko dla 10, więc może dwie były nadliczbowe.
To się akurat chwali bo te pchełki tak mi skakały, że się zrujnuje ale kupię ostre pęsety Tamiya.

Wszystkie są już sklejone, teraz tylko lekkie poprawki, chyba tylko pod dużo mocniejszym szkłem i retusz.
Kleiłem je kilka godzin przez dwa wieczory i kilka zapasowych (z drukowanej kopi) zmarnowałem na opanowanie technologii.

PS. Druty osłony mają grubości 0,3 i 0,45 mm.

CDN...

--

27-04-25 20:44  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Rodzinka w komplecie, a ja dochodzę do wniosku że takie małe formy to chyba już nie dla mnie.

Muszę wziąć pędzel i wyczyścić te plamy z farby, na podstawach.
CDN...

--

28-04-25 22:01  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Podziurkowałem pokład pod reling, co skończyło się złamaniem łopaty śruby napędowej oraz złamaniem jednego wiertła. No ale otwory są i horrorek pod nazwą reling dopiero mnie czeka. Chyba jeszcze nigdy nie kleiłem relingów.

Wrzuciłem też cała drobnicę na pokład, strach to teraz brać do ręki tym bardziej, że matowy Humbrol łapie mi jeszcze palce.

PS. Znalazłem miejsce dla wszystkich 12 kluz więc nie ma nadliczbowych.

CDN...

--

28-04-25 23:41  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Podziwiam!
Ten model powinien być wydany w 1:100. Miałby przyjemne pół metra dłgości i wykonalne detale.

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 7Strony:  <=  <-  2  3  4  5  6  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024