FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 6Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 
04-05-02 11:24  Piorun MM12/01-budowa
michu       

"Bij kto w boga wierzy, do Pioruna", wrzasnął kapitan i po chwili cala zaloga byla na pokładzie... No dobra, bez wygłupów. Wątek ma traktować o budowie modelu niszczyciela ORP Piorun wydanego ostatnio w MM. Kto buduje lub zamierza budować ten model proszony jest o opinie i komentarze (ludzie zepnijta się bo dubla nie będzie). Propozycja dla konradusa: część postów już dotyczyła tego tematu, to może by tak je tu wepchnąć jakoś?
Pierwsza uwaga: wiarygodne źródła rysunków i zdjęć (kto wie gdzie znaleźć, ma takowe?)
Druga uwaga:
Wyciąłem wczoraj szkielet używając tektury 1mm jak w opisie i wyszło mi ze narysowane "szlufki" montażowe są za wąskie. Poza tym złożyłem go to na sucho i pokład razem z wodnicą wystaje mi delikatnie po za obrys wręgów, czyli że paski montażowe zastosować można bez problemu, po lepszym dopasowaniu wodnicy (no chyba ze to wina owej tekturki jakby za grubej). A w ogóle to fajny on (szkielet znaczy), taki żółciutki. Ktoś mi wyjaśni dlaczego?

04-05-02 11:25  Re: Piorun MM12/01-budowa
Junior       

Jeszcze go niestety nie mam , ale po tylu pozytywnych opiniach tez go wkrotce chyba zaczne. Mam pytanie do kolegow ktorzy widzieli obydwa wydania Pioruna , ktory jest bardziej "zdetalizowany" ? Ten nowy czy ten stary z mm z 1998 roku?
Pzdr

04-05-02 11:27  Re: Piorun MM12/01-budowa
MacGregor       

Żółciutki jest po to, aby podkreślić wszem i wobec maluczkim, ze KOMPUTER to potęga i można sobie kolorować do woli, ot - chocby na żółto szkielecik, a co... Ale ma to swoje dobre strony. Kolort, oczywiście. Na przyklad w rysunkach montazowych, proszę sobie popatrzeć jak ładnie kolorowo wygląda olinowanie i inne drobiażdżki...
A co do źródeł, to odsyłam do "Planów Modelarskich" wydanych w latach '80 opracowanych prze Mirosława Miarkę. Nie odsyłam do oryginalnych angielskich planów (troche się różnią i niestety - są lepsze), bo model Pana Mistewicza opracowany został podobno na podstawie planów Pana Miarki, więc aby sobie coś zweryfikować, ubogacić czy coś tam jeszcze, najlepiej korzystać z "PM" autorstwa M.Miarki.
Miłego sklejania !!

04-05-02 11:28  Re: Piorun MM12/01-budowa
michu       

i ciekawostka z Poczty Polskiej

04-05-02 11:29  Re: Piorun MM12/01-budowa
michu       

W ostatnim modelarzu jest kilka zdjęć sklejonego kadłuba i nadbudówek. Moja uwaga: autor założył w tym modelu przyklejenie burt i dna na "styk". (W opisie najpierw zaleca przyklejenie burt). Troszkę to niefortunne. Nawet autorowi to nie bardzo wyszło (obejrzyjcie dokładnie to malutkie zdjęcie w MM, styk burty i poszycia na rufie). Ja niestety wyciąłem już trzy ostatnie sklejki poszycia i zastosuję tą metodę. Mało doświadczonym modelarzom, proponuję wycięcie sklejek dna z pewnym zapasem, tak żeby burty można było przykleić potem na "zakładkę". Gwarantowane zero szpar i efekt w zupełności zadowalający. No i nie polecałbym oklejania dna od środkowej sklejki, jak to proponuje autor, a raczej od dokładnego uformowania i przyklejenia trzech ostatnich. I dodatkowa uwaga dla młodszych: jak chcecie zniszczyć sklejkę przy formowaniu obłości to zróbcie tak jak radzą instrukcje niemal w każdym opisie modeli: przeciągnijcie ją po krawędzi stołu (lub nozyczek :-)))
Czy u was pokład dziobowy też różni się odcieniem od głównego?
siemka

04-05-02 11:30  Re: Piorun MM12/01-budowa
Marcus       

W moim Piorunie pokład na całej powierzchni ma taki sam odcień ale zato mam niejednolitą barwę na burtach. Kadłub mi wyszedł całkiem ładnie ale te różnice w kolorach psują cały efekt:((

08-05-02 13:02  Re: Piorun MM12/01-budowa
michu       

W najnowszym Model Fanie jest recenzja Pioruna z MM. Autor podaje że burty są za krótkie o 1,5 mm i rufa nie bardzo pasuje (niesymetryczna taka jakby). A ja to skleiłem i wyszło mi ze szkielet trzeba tylko trochę doszlifować na dziobie i po krzyku. Na pewno nie o milimetr. No i poszycie dna sklejone na styk do burt zaskoczyło mnie. Prawie nie trzeba było docinać, a efekt... dla mnie bomba :-))
pozdrowienia
Michu

09-05-02 00:01  Re: Piorun MM12/01-budowa
Goral       

Uwaga z artykułu w KF nr 4-5/2002 na temat za krótkich burt i niesymetrycznej rufy dotyczy modelu Pioruna z 1988 r. Mam ten model ale nie sklejony, więc trudno mi mówić czy tak jest naprawdę. Natomiast z tego co pisze Michu wynika wniosek że w edycji 2002 błąd ten nie występuje.
PZDR
Góral

09-05-02 06:41  Re: Piorun MM12/01-budowa
michu       

Auć! Już wczoraj, czytając wieczorkiem ponownie artykuł, zauważyłem że popełniłem gafę. Oczywiście Autor wytykał błędy starszego wydania Pioruna (przepraszam Autora). Byłem ciekaw czy zdążę sprostować zanim ktoś mi tego nie wytknie. No i nie zdążyłem :-))

09-05-02 09:10  Re: Piorun MM12/01-budowa
michu       

no i Kartonowy Fan nie Model Fan, ach ta postępująca skleroza...
siewka Michu

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 6Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024