Waldek K
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 2 Galerie - 4
|
W związku z tym, że na tym forum jestem już od dość długiego czasu, a jeszcze żadnego swojego modelu nie pokazałem, postanowiłem wreszcie się pochwalić.
Żeby nie było wątpliwości, polem mojego działania były i są okręty, ale tu pokażę pojazd.
To jest mój pierwszy pojazd, jaki zrobiłem, jeśli nie liczyć czołgu T-70, który był moim wogóle pierwszym sklejonym modelem kartonowym - prawie 30 lat temu...
Do rzeczy. Model pochodzi z sieci. Autorem jest pan Masahiro Takamoto (mam nadzieję, że to nie pirat, bo kopyrajta nigdzie nie zauważyłem) i był opracowany właśnie w skali 1:100, która jest moją ulubioną dla okrętów. Model został przeze mnie "nieco" uszczegółowiony (po podliczeniu wyszło mi około 222 części), jest w całości malowany z wyjątkiem maski (wydruk z plujki). Kleiło się bardzo przyjemnie, bo opracowanie modelu jest bardzo dobre.
Materiał główny - papier kredowy 115g, materiały pozostałe: zwykły papier 80g (maska, gril), czarny papier (silnik), drewno (opony toczone w wiertarce), drut (rama przedniej szyby, stelaż plandeki, drobiazgi), karton 0,4 mm (rama podwozia, poduszki na siedzeniach), igły do strzykawek (osie, kolumna kierownicy), folia przeźroczysta (przednia szyba), folia aluminiowa (lusterko, odbłyśniki reflektorów), itd.
Budowa zajęła mi 10,5 miesiąca niezbyt intensywnej pracy.
Liczę na wyrozumiałość kolegów także w ocenie zdjęć. Macrofotografia to sztuka trudniejsza niż się spodziewałem i muszę się jeszcze dużo nauczyć.

Mam jeszcze kilka zdjęć z budowy, jeśli będzie zainteresowanie, to chętnie wstwię.
--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
|