Rafał Ż.
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 16 Galerie - 11
- 17
|
Witam!
Trochę czasu upłynęło więc pokazuję postępy w budowie. Najpierw jednak wyjaśnię kwestię McLarena. Dostałem kiedyś od kolegi model kartonowy McLarena dodawany gratis do paczki 3 czystych kaset video. Był to prosty model blokowy, ale sporych rozmiarów. Myślałem, że to ten, a tu widzę że można jeszcze jakiegoś w sieci znaleźć :) Choć w sumie to teraz nie powinno się ich kleić skoro zespół został wykluczony z klasyfikacji ;)
Silnik cd.
Pierwsze zdjęcie przedstawia wydech tak, jak to widział autor. Ja oczywiście stwierdziłem, że mi się nie podoba i zrobiłem po swojemu. Efekt może nie jest rewelacyjny ale chyba lepiej to wygląda mimo wszystko.
To są fotki gotowego już silnika z zamontowanymi hamulcami. Ten komin (wlot powietrza) na górze nie jest przyklejony, bo jeszcze dojdą przewody od czoła silnika-dla tego troszkę się przekrzywił ;)
Przyszła wreszcie kolej na budowę bryły kadłuba:
Przy nosie zaczęły się małe schodki. Części niestety średnio pasują i wszystko trzeba dokładnie dopasowywać i docinać. Widać niestety niedoróbki. Całe szczęście jest sporo zapasu koloru w postaci części z oznaczeniami innych kierowców. Szczególną uwagę sugeruję zwrócić przy klejeniu części z napisem "dow" (napis w czerwonym rombie)-u mnie wyszła za mała a dodatkowo nijak nie pasowała do reszty. Dopiero po godzinnej walce jakoś to zgrałem razem.
Na tym etapie trzeba też wkleić przednie wahacze. Żeby jednak je wkleić, należy zmontować całe zawieszenie na sucho. Trochę się nakombinowałem jak to zrobić, ale jakoś się udało-widać to na ostatniej fotce:)
Przy składaniu wszystkiego do kupy wyszła jeszcze jedna rzecz-przy dość ciężkim silniku (trochę drucików) płyta podłogowa zaczęła się giąć w łuk. Ja tam już niestety usztywnienia nie wkleję, ale myślę, że warto to zrobić jeśli ktoś zacznie sklejać ten model. Mi udało się to trochę naprostować, ale nie wiem jak to wyjdzie, jak dokleję kokpit i osłonę silnika :/
Tradycyjnie na koniec fotka całości:
Zaczyna to już coś przypominać, prawda? :)
Pozdrawiam!
--
Hangar:
TS-11 ISKRA
Gotowe:
1.Hurricane 2.P11c 3.Albatros 4. Ansaldo 5.PZL-38 WILK 6.F1 Ford B190 7.F-14 Tomcat
|