FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
08-06-07 11:24  Re: Niby relacja-ORP Kormoran. MM z 1983.
Duźgu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 13

- 4

Wczoraj był wolny czwartek, w związku z czym postanowiłem nie próżnować i troszkę pokopać przy modelu. Niewiele zrobiłem, ale zawsze jest coś nowego. Jak widać na zdjęciach, doszły: winda trałowa, szalupa ratunkowa i jeszcze jakaś tam część na rufie, której, niestety, fachowej nazwy nie znam. Żadnych błędów nie wypatrzyłem.
A więc reasumując: do tej pory model skleiłem do części nr109.

Czekam na uwagi. Cześć

--

Syn ciężkostrawny.

Post zmieniony (08-06-07 14:26)

08-06-07 12:02  Re: Niby relacja-ORP Kormoran. MM z 1983.
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Dziękuję za okładeczkę ;-)
Prawda , że piękna...?

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

08-06-07 12:08  Re: Niby relacja-ORP Kormoran. MM z 1983.
Duźgu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 13

- 4

Co mistrz, to mistrz :D

--
Syn ciężkostrawny.

19-08-07 18:59  Re: Niby relacja-ORP Kormoran. MM z 1983.
Duźgu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 13

- 4

Witajcie w kolejnej, skromnej, odsłonie, tej "niby relacji". Od mojego ostatniego wpisu w tym wątku minęły ponad dwa miesiące, a że klejony prze zemnie model do skomplikowanych nie należy, to przez ten czas powinienem go ukończyć. Niestety tak nie jest. Cały lipiec i połowę sierpnia przepracowałem w pewnym zakładzie pracy w sposób tak intensywny, że później nie miałem siły już na nic, nawet w weekendy(zresztą, niektóre soboty także miałem pracujące). Dopiero wczoraj zebrałem się, aby siąść przy modelu i troszkę pokleić. I teraz się tym chwalę.

Zdjęcie przedstawia działko przeciwlotnicze kal.40mm, znajdujące się na dziobie okrętu. Na rufie znajduje się dokładnie takie same, ale nie widzę sensu umieszczać, także, jego fotografii.
Cóż, skromnie, bo skromnie, ale jest. Jeśli chodzi o sklejalność tych elementów, to nie mam nic do zarzucenia. Prędzej mógłbym zarzucić coś sobie, np. retusz(spróbuję to poprawić).
Kończę. Do napisania w niedalekiej przyszłości

--

Syn ciężkostrawny.

Post zmieniony (19-08-07 20:23)

10-10-07 18:04  Odp: [Relacja] Niby relacja-ORP Kormoran. MM z 1983. - uakltualnienie
Duźgu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 13

- 4

Witajcie. Budowa tego okrętu zbliża się ku końcowi. Zostały już tylko boje trałowe i łańcuch kotwiczny, oraz pomalowanie olinowania, które chyba wykonam od nowa. Powtórzę się zapewne, ale model opracowany jest świetnie i należy mu się komputerowe przerysowanie, a także wydanie na nowo. Na pewno skleiłbym go jeszcze raz(chyba nie tylko ja). Pan Oleś odwalił kawał dobrej roboty. Dziękuję

--

Syn ciężkostrawny.

Post zmieniony (10-10-07 19:58)

11-10-07 10:45  Odp: [Relacja] Niby relacja-ORP Kormoran. MM z 1983. - coraz bliżej końca
orinoko 

Na Forum:
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 2

Jestem za ponownym wydaniem. Moje jedyne dwie uwagi do tego modelu:
- zrobienie bojek trałowych jako części (w wycinance są szablony; chodzi mi o te stojące pionowo w stojakach)
- zrobienie załamania kadłuba pod pokładem, w okolicach falszburty.
Tomek

11-10-07 10:59  Odp: [Relacja] Niby relacja-ORP Kormoran. MM z 1983. - coraz bliżej końca
JOL 

Wydawnictwo: 
Zapowiedzi i nowości

Model był opracowany na podstawie planów ze starego "Modelarza". Później spotkałem plany tego samego okrętu w "Modelist Konstruktor". To były trałowce prod. rosyjskiej. Na rosyjskich planach ten okręt różnił się w szczegółach prawie wszystkim. Ponieważ do rosyjskiego opracowania można mieć więcej zaufania (nowsze i bliżej źródeł) niż do polskich planów z lat 50-tych, prawdopodobnie model z MM od oryginału różni się tak bardzo, że nie warto go wznawiać, nawet po poprawkach.

--
JOL

11-10-07 11:16  Odp: [Relacja] Niby relacja-ORP Kormoran. MM z 1983. - coraz bliżej końca
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

No to może nowe opracowanie :-)).
Innym takim modelem moim zdaniem wartym wydania jest monitor rzeczny Żelaźniakow.

--
W budowie: Halny;

04-09-09 16:25  Odp: [Relacja] Niby relacja-ORP Kormoran. MM z 1983. - coraz bliżej końca
Duźgu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 13

- 4

Czas zakończyć kolejną relację, do której się ponad dwa lata temu zobowiązałem a której prowadzić mi się nie bardzo chciało, a tym bardziej zamykać jej galerią końcową, pomimo sklejenia przeze mnie tego modelu na jesieni 2007.
Tym razem zaprezentuję zdjęcia, a później rozpiszę się co nie co o samym modelu. Na początek ogólne ujęcia okrętu:

Teraz trochę więcej szczegółów:

A teraz troszkę drobnicy i ogólnie takich głupotek :)

Koniec zdjęć, czas coś napisać. Jak wcześniej wspomniałem, model ten ukończyłem na jesieni 2007. Sklejało mi się go bardzo przyjemnie. Oczywiście dosyć stary i trudny w formowaniu karton dawał mi się niekiedy mocno we znaki, ale jak widać jakoś sobie poradziłem. Olinowanie wykonałem z żyłki wędkarskiej, relingi ze szpilek i żyłki. Model retuszowałem jaką tam szarą Pactrą( numeru ni diabła sobie już nie przypomnę, a w sumie i tak ten kolor nie bardzo pasuje do modelu). Łańcuch kotwiczy jest jaki jest, może w przyszłości go poprawię, tym bardziej, że się zerwał, co widać na fotografiach. W sumie, nie jest chyba tak źle... Zawsze mogło być gorzej

Piterski, późno, ale jest :D Mam nadzieję, że nie będziesz mi miał za złe, że relacja o którą mnie tak prosiłeś została zakończona dopiero teraz i to dużo po czasie, który minął od sklejenia modelu ;)

--
Syn ciężkostrawny.

07-09-09 16:04  Odp: [Relacja/Galeria] ORP Kormoran. MM z 1983.
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Duźgu bardzo Ci za tę relację dziękuje, a za galerie końcowa tym bardziej :-)
Nie wiem kiedy sam się za niego zabiorę, ale raczej nie prędko więc miło chociaż pooglądać pracę twoich rąk. Jeszcze raz wielkie dzięki :-)

--
W budowie: Halny;

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024