Partyzant
Na Forum: Relacje z galerią - 10 Galerie - 43
- 8
|
Budowa:
Będąc już zmotywowany i pełen zapału , zanim dokonałem pierwszego cięcia poszukałem w necie innych relacji związanych z tym modelem i okazało się ,że na polskich forach modelarskich znalazłem tylko jedną prezentację tego modelu (oto link)
Tutaj
Model wykonał Scooby któremu bardzo dziękuję za pomoc i radę w budowie mego modelu.
Szukając dalej znalazłem ten sam model na zagranicznych forach wykonany przez innych modelarzy. Możecie sobie porównać z moim modelem(nieprawdaż, że o wiele lepiej wyglądają?)
Tutaj,Tutaj,Tutaj,Tutaj
(na ostatnim linku żeby zobaczyć Harriera wejdźcie do galerii. Bardzo pięknie wykonane modele , polecam).
Co do budowy i sklejalności . Jest mi to bardzo ciężko osądzać ponieważ na każdym kolejnym etapie budowy tego modelu można było napotkać na jakieś kwiatki. Sam jednocześnie skopałem kabinę(częśc 23i) i przednią goleń. Sprawiłem ,że teraz kabina nie jest hermetyczna (pocieszam się tym ,że modelarz z Rosji też popełnił ten sam błąd i wkleił część 23i tak samo jak ja), a na przednią goleń lepiej nie patrzeć zbyt długo.
Na swoje usprawiedliwienie powiem ,że nie miałem w momencie wykonywania kabiny i goleni jakiejkolwiek możliwości zobaczenia jak te elementy zostały wykonane przez innych oraz zdjęć prawdziwego Harriera. Bazowałem tylko na rysunkach(dwóch) montażowych które dużo niestety nie ukazują . Niestety rysunki(a wręcz ich brak) to pięta Achillesowa tego wydania.
A tak w trakcie budowy to jest wiele niedokładności , ale żeby się nie rozpisywać to odsyłam do relacji kolegi Strk
Tutaj
Myślę, że tam już można i będzie można co nieco poczytać o tych kwiatkach napotykanych praktycznie co krok.
Ze swej strony na zakończenie powiem ,że jednak warto było go zbudować. Mimo tych moich potknięć to myślę ,że nie jest źle. Co do porad to powtórzę ,przy każdym elemencie trzeba uważać i przymierzać. Model tylko dla doświadczonych i mających dużo cierpliwości (sam miałem dwa razy zrezygnować z klejenia). Mam nadzieję że dzięki mojej prezentacji ktoś zrobi kiedyś ten model poprawnie i lepiej niż ja, a w każdym razie ustrzeże się błędów.
W razie pytań i wątpliwości walcie śmiało. A teraz zdjęcia. Mam nadzieję, że wam się spodobają.
Pozdrawiam
--
Skończone:
PZInż 140 (4TP) z MM,Mig-21 MF z FM,Do-17 z GPM,BEa Sea Harrier FRS. Mk1. , Spitfire Vb ,PZL P11c z MM,Albatros(Oeffag) D.III Ba.253. z WAK ,CAUDRON-RENAULT CR-714 C1 CYCLONE z Quest-u,Jak-23 FLORA z Modelika,
Na warsztacie:
|