FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
14-04-07 21:19  [Galeria/projekt własny] Hawker Spanish Fury
fitter 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 27

- 7

Na początek trochę historii:
Poprzednikiem samolotu Hawker Fury był wyposażony w silnik gwiazdowy Hoopoe zbudowany jako projekt zakładów Hawker spełniający wymagania sił morskich. Po przebudowaniu i wyposażeniu w silnik Rolls-Royce Kestrel pod nazwą Hawker Hornet został zaprezentowany roku 1929 na Salonie Lotniczym w Olimpii. Samolot ten z nadwyżką wypełniał wymagania Ministerstwa Lotnictwa przedstawione w specyfikacji nr F.20/27. Po kolejnej wymianie silnika na wyposażony w turbodoładowanie parametry samolotu okazały się tak wspaniałe, że napisano specjalnie nową specyfikację. Wstępnie zamówiono trzy samoloty doświadczalne o nadanej zgodnie z zasadami Ministerstwa Lotnictwa nazwie Fury. Niedługo potem zakupiono pierwszą partię liczącą 18 samolotów. Pomimo pewnego zastoju, który powstał na rynku samolotów myśliwskich, Hawker w dalszym ciągu rozwijał wersję MK.I dążąc do spełnienia warunków określonych w specyfikacji F.7/30, która była dalekowzrocznym planem Sztabu Lotniczego. W 1932 roku powstał samolot wyposażony w silnik Goshawk, układ chłodzenia wykorzystujący odparowywanie kondensatu oraz osłony kół. Zbudowano również samolot High Speer Fury badany od maja 1933 roku z różnymi układami płatów i zastrzałów, uzbrojeniem i różnymi silnikami. Samolot ten wyposażony w silnik Kestrel VI pod nazwą Furry Mk II został zatwierdzony jako tymczasowy samolot myśliwski do momentu osiągnięcia gotowości przez opracowywane samoloty Hawker Hurricane.
Największym klientem zagranicznym kupującym samoloty Hawkera była Persja. Po wcześniejszym zakupie samolotów Hart dokonała zakupu 16 samolotów Fury z gwiazdowymi silnikami Pratt&Whitney Hornet oraz 6 z silnikami Bristol Merkury VISP.
W 1932 roku 6 samolotów tzw. „jugosłowiańskiej” serii I dostarczono do posiadającej już samoloty Hawker Hind Jugosławii. Nieco później dostarczono do Jugosłowiańskich Sił Powietrznych 10 samolotów serii II uzbrojone w cztery karabiny maszynowe oraz pojedyncze wolnonośne golenie podwozia. Ponadto samoloty te posiadały chłodnice o zmniejszonym oporze czołowym. Była to najszybsza z eksportowych odmian samolotu Fury osiągająca prędkość maksymalną 398 km/h.
W 1935 roku po trzy samoloty dostarczono do Portugalii i Hiszpanii. Dostarczone do Hiszpanii samoloty posiadające wolnonośne golenie podwozia i napędzane silnikiem Hispano-Suiza 12Xbrs o mocy 700 KM nazwano Spanish Fury. Samoloty te latały w barwach obydwu walczących w wojnie domowej stron, gdyż w wyniku działań bojowych zostały zdobyte przez nacjonalistów.

Przedstawiony model jest wersją Hawker Spanish Fury w barwach rządowych.

Dane techniczne:
Silnik – 12 cylindrowy silnik tłokowy w układzie V, Hispano-Suiza 12Xbrs o mocy 700KM
Prędkość max – 359km/h
Pułap praktyczny – 8990m
Zasięg – 435km
Masa własna – 1240kg, masa startowa- 1637 kg
Wymiary: rozpiętość- 9,14m, długość- 8,13m, wysokość- 3,1, powierzchnia nośna – 23,41m2
Uzbrojenie: dwa karabiny maszynowe Vickers 7,7mm

Tyle tytułem wstępu a co do prezentowanego modelu:
- jest to szybko klejona surówka i posiada wszelkie mozliwe wady (m.in. krzywe słupki lub zbyt duży wznios dolnych płatów)
- drukowana jest na resztkach tuszu z domowej plujki więc i kolory nie są równe i ładne
- efektu malowania pistoletem (co można znaleźć w rożnych materiałach) nie udało mi się uzyskać bez uciekania w bitmapy więc kamuflarz jest jaki jest
- zdjęcia mogą nie oddawać w 100% kolorystyki - wiadomo dlaczego
- nie wiem czy, kiedy i przez kogo będzie wydany (choć rozmowy trwają;-) więc proszę bez spekulacji
- materiałów miałem mało i nie zawsze były ze sobą zgodne - bazowałem więc na niewielkiej ilości, które ze sobą tworzyły jakąś spójną całość
- przepraszam za jakość zdjęć - coś mnie ostatnio aparat głupieje ;-)

Do malkontentów:
Zdjęcia zamieszczam celem wysłuchania uwag które mogą ewentualnie coś wnieść do projektu, a nie samej krytyki (choć też ją przyjmę). Z góry jednak uprzedzam, że na wersję Mk I lub Mk II w czystym duralu lub całego malowania zmieniał nie będę ;-) Mogę wnieść jeszcze korekty co do szczegółów.

A teraz fotki:

--

pozdrawiam
fitter
----------------------
nie projektuję - po prostu robię sobie model...
----------------------

Post zmieniony (14-02-09 09:08)

14-04-07 21:58  Re: Hawker Spanish Fury [prezentacja projekt własny]
Raduss 

Na Forum:
Galerie - 2

- 8

Kupuję, kupuję, kupuję, tylko gdzie, u kogo, kiedy i za ile ?

--

14-04-07 22:01  Re: Hawker Spanish Fury [prezentacja projekt własny]
Sturmovik 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 4

Grupa: WLKP

Moim zdaniem bardzo w porządku :-)

--
Adam - ffulmar2@gmail.com ==== Skype: adams-1970 ==== GG: 2629637 <--- uprzedź mailowo, nie przyjmuję wiad. od nieznajomych
Ostatni skończony: dorożka Hansom'a z fragmentem Baker Street (CSSH, 1:24)
Obecnie na warsztacie: PZL M-18 Dromader (GPM) i inne

14-04-07 22:31  Re: Hawker Spanish Fury [prezentacja projekt własny]
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6

- 2

Czyzby moje prosby zostaly wysluchane i konstrukcje w malowaniu z okresu wojny domowej w Hiszpanii mialy sie w koncu pojawic? Lech cos kiedys o tym wspominal, ale na razie cicho...

Fitter, mnie osobiscie bardzo sie podoba.

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat

14-04-07 23:07  Re: Hawker Spanish Fury [prezentacja projekt własny]
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Wojna domowa w Hiszpanii to bardzo ciekawy temat, w dodatku jest on mocno zaniedbany. Bardzo fajny model, więcej takich:)

--
Pozdrawiam, Stachu

Samoloty z kartonu - mój blog modelarski

Samoloty z kartonu - Facebook

Caponowanie to jest dodawanie elementu baśniowego do modelarstwa.

15-04-07 00:25  Re: Hawker Spanish Fury [prezentacja projekt własny]
Tomasz K. 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 56

- 11

Zapowiada się bardzo ciekawie , tym bardziej że modeli z tej wojny zbyt wiele nie ma ;)
--

Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek http://sabbstone.deviantart.com/

Post zmieniony (15-04-07 01:04)

15-04-07 07:39  Re: Hawker Spanish Fury [prezentacja projekt własny]
mikoaj68 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

- 4

Zgrabny samolocik i piękne malowanie biorę w ciemno , a do kompletu jeszcze SB w malowaniu hiszpańskim :)

15-04-07 09:24  Re: Hawker Spanish Fury [prezentacja projekt własny]
KoValus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Witam, samolocik przyciągający uwagę:) Fitter, może by trochę "uwypuklić" tablicę przyrządów?? Jest dobrze widoczna i całkiem płaska, co może trochę razić. Dodanie wypukłych końcówek km-ów, i jakiegoś panelu na niej myślę, ze było by ok.

Pozdrawiam
Kamil

15-04-07 11:22  Re: Hawker Spanish Fury [prezentacja projekt własny]
fitter 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 27

- 7

KoValus - ta tablica którą widać jest jednocześnie wręgą. W opracowaniu ddodałem jeszcze jedną (tylko tablicę) dla ambitnych, którzy chcą sobie zwaloryzować. Tak więc można będzie z lekka uwypuklić:)

--
pozdrawiam
fitter
----------------------
nie projektuję - po prostu robię sobie model...
----------------------

15-04-07 12:50  Re: Hawker Spanish Fury [prezentacja projekt własny]
Barbarossa 

A to przecież Lech miał pierwszy wydać coś z Hiszpanii...
A Fury będzie mój:)

Tak trzymaj Fitter!!!

--
per aspera ad astra...

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024