Poste
Na Forum: Relacje w toku - 3 Galerie - 1
|
Prace nad ładowarka dobiegły końca, postanowiłem więc zrobić prosty modelik na zamówienie dla Urzędu Miasta Giżycka. Sam model, to dwie strony A4 i jedna strona z instrukcją.
Modelik nie jest duży jego podstawa jest wielkości formatu A5 (20cm x 13cm, wysokość 6,5 cm). Modelik ukaże się w folderze promującym miasto Giżycko.
Model można skleić w kilka godzin jest prosty w budowie. Na potrzeby testu wydrukowałem model na błyszczącym papierze fotograficznym, co okazało się błędem ponieważ papier jest ciężki w obróbce i tusz łuszczy się pod wpływem kleju (nie polecam). Projekt zrealizowałem w dwa tygodnie łącznie z opracowaniem bitmap i instrukcją budowy.
Zaznaczyłem na mapce twierdzy czerwonym kółkiem, który fragment murów wykonałem z tym że, nie jestem pewien do końca ponieważ miałem kilkadziesiąt zdjęć, a wejść na teren twierdzy jest kilka. Wybrałem najciekawszy fragment budowli jaki miałem na zdjęciach i rysunkach.
Trochę informacji na temat budowli.
Twierdza Giżycka, zwana też Twierdzą Boyen, leży na zachód od miasta, między jeziorami Niegocin i Kisajno. Wpisana w obszar ponad 100 ha, stanowiła główne ogniwo umocnień, zamykających od wschodu dostęp do Prus. Przesmyk jezior Niegocin-Kisajno dawał możliwość dogodnej koncentracji wojsk, łatwą komunikację z Królewcem, a co najważniejsze uniemożliwiał sforsowanie naturalnej zapory Wielkich Jezior. Na skutek długotrwałych zabiegów pruskiego ministra wojny gen. Ludwiga Leopolda Hermanna von Boyena, 5 kwietnia 1842 r, rozpoczęto budowę fortecy, którą ukończono w 1855 r. Powstało imponujące i nowoczesne wówczas założenie militarne, ziemno - murowane, które tworzą: wysoki wał, oddzielony od fosy murem kamienno - ceglanym z ryglowymi strzelnicami karabinowymi (tzw. Mur Carnota) oraz przedwał z kratą forteczną. Twierdza uzyskała kształt nieregularnej gwiazdy, której ramiona wyznacza sześć bastionów: Leopold, Ludwig, Hermann, Schwert (Miecz), Recht (Prawo) i Licht (Światło), nazwanych od imion i inskrypcji herbowej założyciela - gen. von Boyena.
Źródło: gizycko.pl
Pozdrawiam
--
Klaus Schulze - prawdziwa elektronika.
http://www.facebook.com/pages/Renova-Model/215983758412071
http://www.youtube.com/user/RenovaModel
|