Zaloguj się |Zarejestruj się
05-08-21 09:17
powiązanie 3d z siatką
lacek
Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Posty - 21
Cześć,
mam pytanie o organizację pracy w projektowaniu modelu. Mam powiedzmy model 3D w jakiejś aktualnej wersji, oraz wygenerowaną do niego siatkę. Powiedzmy, że jest to model jakiegoś pojazdu i postanowiłem zmienić w nim coś, powiedzmy trochę przemodelować kabinę. Czy da się zorganizować tak bym nie musiał myśleć które części zmieniłem w modelu (i muszę zaktualizować w siatkach części). Obecnie działam w blenderze - trzeba tak przygotować model by po wyeksportowaniu wymagał tylko minimalnej postprodukcji (czyli np każda część do osobnego PDFa i skrypt który to potem zbiera w całość, ale już bez ręcznego poprawiania). Tyle, że nie każdy obiekt jest automatycznie generowany. Dla pozostałych stosuję system, że nazwa zawiera "wersję" obiektu i skrypt w Blenderze mi wyszukuje części bez siatki w odpowiedniej wersji na dysku (siatki dla części nieautomatycznych są robione mniej lub bardziej ręcznie, w każdym razie nie przez "export"). Jak się zmieni jakąś część i nie zaktualizuje się nazwy, to jest problem.

Tylko, że to wszystko jest karkołomne, ad hoc i te skrypty są ciągle "w czasie pisania", bo co rusz wymagają tuningu. Jest coś lepszego?
05-08-21 10:12
Odp: powiązanie 3d z siatką
Wojciech Cięciwa
Na forum
Od 2003
Posty - 2 111
Nie znam nic 'automatycznego' co by coś takiego robiło.
Możliwe, że są do tego (nawet w blenderze) jakieś dodatki, ale nic o nich nie wiem, a faktycznie coś takiego by się przydało.
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.
05-08-21 23:18
lacek
Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Posty - 21
W blenderze na pewno jest konsola pythonowa i "wszystko można sobie napisać", więc sama możliwość zrobienia czegoś nie jest problemem. Ale wolałbym tego nie robić. A i tak podpytywałem o know-how :) Ciekawe czy wydawnictwa typu Haliński, GPM itp mają do tego jakieś autorskie narzędzia. Przy takiej liczbie modeli nie wyobrażam sobie by nie mieli :)
06-08-21 11:24
Wojciech Cięciwa
Na forum
Od 2003
Posty - 2 111
Przypuszczam że wydawnictwa nie mają. Mogą mieć autorzy opracowań poszczególnych.
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.
06-08-21 11:51
yanis
Na forum
Od 2004
Galerie - 1
Posty - 621
Projekt 50 Lat MM
Nie znam się na pisaniu skryptów itp sprawach. W programie z branży okrętowej, w którym pracowałem wiele lat, takie rzeczy sprawdzało się w ten sposób, że generowało się listę elementów z ich parametrami (np. polem powierzchni rozwiniętego elementu i jego ciężarem). Po dokonaniu zmian w modelu 3D generowało się kolejną listę elementów i porównywało te parametry (ja akurat robiłem to w Excelu).
-------------------------------------------------
Modelarstwo teoretyczne opanowałem do perfekcji.
29-09-21 23:19
Harnasiu3
Na forum
Od 2021
Posty - 1
piękne pozdrawiam zajebiste podoba mi sie
co to za numer
23-12-21 23:14
mad_vins
Na forum
Od 2009
Relacje w toku - 1
Posty - 122
Ślepa uliczka. Na piechotę... Daleka droga przed tobą :)

Post zmieniony (23-12-21 23:15)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować