Zaloguj się |Zarejestruj się
29-03-20 13:31
Laserowo wycinane podposzyce - dlaczego jeszcze nie jest powszechne ?
radomir

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 514
Strasznie się namęczyłem żeby zrobić podposzycie do Hood 1;300 MM. Przygotowanie kadłuba zajęło mi chyba z miesiąc, a i tak nie do końca wyszło ok. Teraz mierzę się z zamiarem rozrysowanie sobie elementów do podposzycia do Dragona w CAD.

Natomiast projektant wystarczy, że przesunie na wręgach linię o 1mm do środka, wykorzysta oklejki i podposzycie gotowe.

Dlaczego nie jest to jeszcze powszechne. Chciał bym żeby skoordynowany głos ludu dotarł do projektantów
29-03-20 15:09
Odp: Laserowo wycinane podposzyce - dlaczego jeszcze nie jest powszechne ?
vwsmok

Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 10
Posty - 2 962
Projekt 50 Lat MM
Klub
Radomir, a pomyślałeś, że trzeba by wtedy dodać do wycinanki drugie tyle stron, ile zajmuje samo poszycie?
A to nie jest takie proste z technicznego punktu widzenia. Nie wspominając o cenie.
Teoretycznie możesz przecież sobie skopiować strony z poszyciem i wyciąć je przesuwając linię o 1 mm do środka.
To jest prostsze. Nie wspominając o cenie ;-)
29-03-20 15:57
radomir

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 514
Drogi od 10 lat niewidziany Smoku :-) Gdybym czas poświęcony na wykonanie podposzycia spędził na wykładaniu towaru w Tesco to zarobił bym na 10 kompletnych modeli z podposzyciem. Razy 500 modelarzy - dla projektanta podposzycie to dzień, dwa, tydzień roboty, dla wydawcy $.
29-03-20 17:45
SZKUTNIK

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 2
Posty - 1 194
Ahoj!

Lotniskowiec HORNET od Szkutnika w 1:200 jest też w wersji z podposzyciem :-) Można go od razu wyciąć laserem.

--

Post zmieniony (29-03-20 17:46)
29-03-20 19:44
radomir

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 514
No właśnie, tak chciałem pomachać i się przypomnieć o te laserki do samolotów do Horneta i inne tam siatki do zuikaku

i podposzycie 1:300 ;-))))
02-04-20 21:07
Adam
Na forum
Od 2017
Relacje w toku - 3
Posty - 278
Szacun dla SZKUTNIKA! Chciałem podposzycie do Horneta 1:200 napisałem e-maila i przygotowali mi. Super podejście. Pozdrawiam cały zespół SZKUTNIKA i życzę dalszych sukcesow wydawniczych.
30-09-20 21:11
MateuszB
Na forum
Od 2011
Galerie - 3
Posty - 139
W Rupieciarni - 5
Hej,

w sumie to bez dodatkowych kosztów projektant przy krawędzi wręgi może narysować linię cofniętą o milimetr. To już znacząco usprawni cały proces budowy podposzycia. Wtedy wręgi się kseruje podkleja i wycina o milimetr mniejsze.
"jeszcze Polska nie zginęła, kiedy My żyjemy!"
01-10-20 08:59
radomir

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 514
Po raz pierwszy pojawiło się to w Akagi z Answera z tego co wiem. A podposzycie do kupienia jest do Horneta u Szkutnika - wiec można. Ja postanowiłem, że nie kupię żadnego nowego modelu okrętu bez podposzycia. A że tego co mam na razie mi wystarczy na 20 lat to wywieram presję na wydawców ;-)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować