Zaloguj się |Zarejestruj się
01-11-19 22:34
Odp: Budowle- pytanie do praktyków- jaki program do kreślenia siatek?
Arek
Na forum
Od 2003
Galerie - 1
Posty - 204
By opracować dowolny model nie trzeba inwestować w żadne programy. Do opracowania KAŻDEGO modelu wystarczy kartka papieru, przybory do kreślenia (ołówek, linijka, krzywik, cyrkiel) i odpowiednia wiedza. Oczywiście użycie programów może przyspieszyć cały proces. Ale nie jest prawdą, że musimy korzystać z płatnych programów. W zasadzie potrzebujemy dowolny program do grafiki wektorowej i dowolny do grafiki rastrowej oraz do rysunków 3D. I oczywiście można znaleźć darmowe wersje takich programów (np. Inkscape, GIMP, czy Blender). Ponadto Blender w ostatnich wersjach posiada wbudowany add-on do rozwijania brył. (Przedtem też było to możliwe ale kłopotliwe i wymagało lepszej znajomości programu). Poza tym do Blendera dostępny jest dodatek pozwalający na wydrukowanie modelu na drukarkach 3D, co moim zdaniem, prędzej czy później, doprowadzi do śmierci modelarstwa pod postacią, jaką my znamy.
07-11-19 11:04
Arek,

oczywiście, że masz rację, da się wszystko ręcznie wykonać - najważniejsza moim zdaniem to wiedza z zakresu geometrii wykreślnej..
Jeśli chodzi o programy to osobiście potrafię używać SketchUp'a, 3ds maxa, AutoCada, Corela, Photoshopa i Illustratora, ale Blender to dla mnie czarna magia. Robiłem kiedyś podejście do tego oprogramowania i poległem. Pewnie kwestia przyzwyczajenia do 3dsa ;)
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad
07-11-19 19:29
Arek
Na forum
Od 2003
Galerie - 1
Posty - 204
Projektować modele można przy pomocy wielu programów. Ja jedynie chciałem pokazać, że istnieje również darmowa alternatywa.
07-11-19 20:36
Pełna zgoda. Dlatego wybór programu do projektowania/rysowania to indywidualna sprawa. Jeden szybko rozrysuje coś w 3D, a drugi w samym 2D sobie poradzi.
Pozdrawiam
Wojtek

Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad
07-11-19 22:00
X32
Na forum
Od 2015
Relacje w toku - 1
Posty - 54
Blender od wersji 2.8 to zupełnie nowy Blender, teraz praca w nim to prawdziwa przyjemność. Warto się zapoznać.
12-11-19 07:24
Rzeznik

Na forum
Od 2017
Relacje w toku - 3
Galerie - 9
Posty - 530
Arek, nikt nie twierdzi, że TRZEBA korzystać z takich programów. I chyba to jasne, że modele kartonowe można wykreślać ręcznie - masę jest takich wydanych.

@X32: A w tej wersji co podajesz, mogę sobie zamodelowac jakąś bryłę, a następnie program za mnie ja rozwinie?
Ukończone: PaK40 | Type 2 Ka-Mi | L6/40 | Renault FT | T34-85 | Crusader Mk.III | HL-2 Haroldek

Na warsztacie: plastik
12-11-19 20:21
Arek
Na forum
Od 2003
Galerie - 1
Posty - 204
Add-on do rozwijania brył jest dostępny od wersji 2.72 a może i wcześniej. W wersji 2.8 także jest dostępny, więc odpowiedź na twoje pytanie brzmi: Tak
16-11-19 20:50
GTiStyle
Na forum
Od 2016
Relacje z galerią - 1
Posty - 367
Cześć, pytanko apropo sketchupa Pamiętam, że kiedyś była możliwość ściągnięcia i pracowania sobie na tym. Teraz tylko przez przeglądarkę?
16-11-19 22:09
X32
Na forum
Od 2015
Relacje w toku - 1
Posty - 54
Wersja darmowa tylko przez przeglądarkę.
16-11-19 23:04
A nie ma już SkeczUpa Make?
On był darmowy, z pewnymi ograniczeniami, ale był.
Pozdrawiam
Wojtek

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować