Padło pytanie o to jak sterowano PZInż. 152
JA sądzę, że sterowanie było swoistą mieszanką sterowania z TKS-a i 7TP/C7P ...
Poniżej jest przedstawiony schemat sterowania za pomocą sterowania hamulcami bocznymi z TKS, PZInż. 152 miał sprzęgła boczne (podobnie jak 7TP/C7P) więc jedyną różnicą będzie to, że zamiast szczęk hamulcowych będzie 'coś' co będzie obsługiwać sprzęgła boczne.
Podobnie sprawa się ma z przeniesieniem napędu.
TKS miało klasyczny most podobny do mostu stosowanego w samochodach

i skrzynię biegów
Poniżej są moje próby (inspirowane różnymi konstrukcjami rzeczywistymi z lat 20-tych i 30-tych XX w.) stworzenia układu przeniesienia napędu.
Wprawdzie Choroszy wypuścił swój model PZInż. 152 jednak bardzo sceptycznie podchodzę do tego co Oni prezentują. Jeśli filtr powietrza jest opisywany jako 'wyciągarka' ...
Tym niemniej jednak Choroszy przedstawia swój ciągnik z układem przeniesienia napędu podobnym (przynajmniej częściowo) do tego co było w 7TP/C7P.
Nie umiem się zdecydować czy tak mogło być, czy nie.
Tutaj skłonny jestem do przekonstruowania układu przeniesienia napędu i stworzenia przekładni wzorowanej na tej z C7P/7TP wzmocnionego.
Przekonstruowanie tego (jeśli się zdecyduję ostatecznie) nie powinno zająć dużo czasu.
No i mam jeszcze sporo wątpliwości takich 'drobnych' jak np.
- czy miejsce gdzie osie przechodziły przez burtę wanny kadłuba było wzmacniane (jak w C7P) czy nie?
- czy hak był mocowany (analogicznie jak w C7P do konstrukcji łączącej hak z dnem kadłuba, czy tylko belką wzmacniającą tył? (nie widać tego na żadnym ze zdjęć)
- jak tak naprawdę wyglądało siedzenie pasażera (to po lewej stronie - koło wejścia do ciągnika), ono podobno było składane - jak?
To tylko kilka pytań.
Chętnie podyskutuję.
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.