Zaloguj się |Zarejestruj się
09-06-17 11:51
[Pytanie] 3d do 2d - Jak to robią zawodowcy?
Metal_MAN
Na forum
Od 2008
Posty - 38
Cześć,

Mam pytanie do osób które, profesjonalnie projektują modele kartonowe. Powiedzcie mi proszę w czym projektujecie i co ważniejsze jak organizujecie rozwinięcie bryły 3d na 2d?

Jest masa narzędzi, zdaję sobie sprawę, że teraz jest to łatwiejsze, bo na rynku jest Rhinoceros 3d i daje niesamowite efekty (sam się nim bawiłem i jest super) jeśli chodzi o rozwijanie bryły (ale jest to droga zabawa jeśli jesteś hobbystą, ew. masz 90 dni i koniec zabawy).

Z drugiej strony nie każdy korzysta z Rhinoceros-a a jednak powstają niesamowite modele. Pozostaje wiec pytanie jak to robicie? Czy modelujecie w jakimś darmowym sketch-upie a potem rozwijacie za pomocą pepakury? Może rozwijacie siatkę z pomocą techniki uvwrap?
Jakieś inne narzędzia?

Proszę podzielcie się swoimi przemyśleniami/doświadczeniami :)

Post zmieniony (09-06-17 14:45)
10-06-17 10:09
Odp: [Pytanie] 3d do 2d - Jak to robią zawodowcy?
Gdaś

Na forum
Od 2007
Posty - 415
Witam
Zawsze możesz kupić wersję studencką , za niewielkie pieniądze masz kombajn do kartonu bezterminowo
uszanowanko gdaś
10-06-17 11:48
Piotr D.
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 29
Posty - 1 909
W Rupieciarni - 6
Projekt 50 Lat MM
Tylko, że wersja studencka nie przewiduje wykorzystywania do działalności komercyjnej. Tak samo "darmowy" sketchup. Jest darmowy tak długo jak nie zamierzasz wykorzystywać go do pracy.
pozdrawiam
Piotr
10-06-17 12:22
X32
Na forum
Od 2015
Relacje w toku - 1
Posty - 54
Wersję edukacyjną Rhinoceros można wykorzystywać do celów komercyjnych.
10-06-17 15:34
Metal_MAN
Na forum
Od 2008
Posty - 38
O fajnie, że ruszyło coś w tym temacie :)

Odnośnie wersji studenckiej to według: http://www.rhino3d.pl/rhino-edu.html

* Warunkiem zakupu jest okazanie ważnej legitymacji lub zaświadczenia potwierdzającego uprawnienia do nabycia programu po obniżonej cenie

wiec trzeba być studentem co mnie juz nie dotyczy. Ale wracając to tematu: Piotr D. , gdaś, X32 któryś z was projektu dla jakiegoś wydawcy? Wszyscy z was używają jedynie Rhinoceors-a/sketchup-a?
10-06-17 16:10
Piotr D.
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 29
Posty - 1 909
W Rupieciarni - 6
Projekt 50 Lat MM
Rzeczywiście, rhino w wersji EDU można stosować komercyjnie, zwracam honor.

Moim podstawowym narzędziem pracy jest CorelDraw. Poza tym odrobina wyobraźni przestrzennej i podstawowa znajomość geometrii. Tyle że ja nie projektuję profesjonalnie ;-) co najwyżej amatorsko.
pozdrawiam
Piotr
10-06-17 19:50
Gdaś

Na forum
Od 2007
Posty - 415
Witam
Wystarczy legitymacja szkoły podstawowej , czyli można kupić na uczące się dziecko
uszanowanko gdaś
11-06-17 15:12
Metal_MAN
Na forum
Od 2008
Posty - 38
Piotr D. - podziwiam, ja, aż takiej wyobraźni przestrzennej nie mam, żeby wszystko rozrysować od razu w 2d. Jak mocno skomplikowane konstrukcje udało ci się wykonać dzięki tej metodzie?

gdaś - trzeba mieć dzieci ;)
11-06-17 15:15
Wojciech Cięciwa
Na forum
Od 2003
Posty - 2 111
Gdaś, skąd masz takie informacje ?
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.
11-06-17 15:58
Gdaś

Na forum
Od 2007
Posty - 415
Bo sam to przerobiłem . Kupiłem na syna który był w podstawówce , jak się nauczyłem zrobiłem przejście do licencji komercyjnej , następny plus takiego myku jest taki że wychodzi taniej niż jak by kupił od razu komercyjną wersję
uszanowanko gdaś
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować