Zaloguj się |Zarejestruj się
23-03-17 22:11
Mam model w 3D i co dalej?
hajer_przodowy
Na forum
Od 2017
Posty - 5
Cześć,
z uwagi że to mój pierwszy post to witam wszystkich bardzo serdecznie, administrację, moderatorów, użytkowników, modelarzy.
Czytałem sobie tutaj różne tematy z projektowania i wróciła mi chęć powrotu do modelarstwa, ale chce realizować swój projekt modelarstwa górniczego.
Chciałem narysować pewne urządzenie w sketchUpie i rozłożyć je na siatkę, wyciąć i skleić (wiem, wiem tak prosto się nie da) ;)
Z pomocą przy konstrukcji przyszedł 3d Warehouse gdzie znalazłem pożądany element makiety górniczej.
Pytanie co dalej?
Bo:
1) Pepakura nie obsługuje .skb.
2) czyżby trzeba użyć blendera? ,
3) Ten "projekt " najprawdopodobniej przygotowywany pod model kartonowy,
Co można zrobić by ten 3D wyszedł jako model do sklejania?
[3dwarehouse.sketchup.com]
4) Może ktoś potrafi to przekonwertować do "siatki" modelarskiej?
5) Może jest więcej zainteresowanych modelarstwem "cywilnym" maszyn górniczych?

--

Post zmieniony (23-03-17 22:12)
24-03-17 20:06
Odp: Mam model w 3D i co dalej?
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 046
Chyba cię zmartwię: nic innego nie można zrobić prócz zaprojektowania tego od nowa, pod rozwinięcie jako model kartonowy. Te wszystkie wizualizacje raczej nie przewidują użycia jako przyszły model kartonowy. Model 3D a model do rozwinięcia jako siatki, do sklejania, to dwie różne bajki.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
24-03-17 21:24
hajer_przodowy
Na forum
Od 2017
Posty - 5
Tak też myślałem.
Dobrze, to w takim razie to trzeba uwzględnić przy zabawie w sketchUp-ie by podobna konstrukcja dała się rozwinąć na siatkę?
Ciągnie mnie do podziemi ;)
27-03-17 09:16
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 046
Niestety tak. Musisz uwzględniać ewentualna grubość kartonu, tektury. Brać pod uwagę, że papier najlepiej kształtuje się tylko w jednym kierunku (można "tłoczyć" w ograniczonym zakresie, ale tego bym nie brał za regułę projektową), wytrzymałość samego papieru, podziały technologiczne, itp... itd... Nie jest to takie hop-siup jak by się wydawało, a na pewno bardzo praco i czasochłonne. Ale warto podjąć wyzwanie.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
27-03-17 17:36
Wojciech Cięciwa
Na forum
Od 2003
Posty - 2 111
Jak już napisano, najlepiej sobie spróbować wyobrazić jak mają wyglądać poszczególne elementy i tym się kierować.
Nie jest to łatwe, bo czasem można "przekombinować".
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.
29-03-17 11:36
hajer_przodowy
Na forum
Od 2017
Posty - 5
"Szlifuje" swoje umiejętności w sketchUp-ie ale nadal to czarna magia. Chyba postawię na ołówkową zabawę.
Akurat pracowałem w górnictwie i wiem co jak ma wyglądać - ale przelewanie tego na model komputerowy jest bardzo trudne. Ale dzięki za dobre rady :)
Ciągnie mnie do podziemi ;)
02-04-17 20:12
AWOT
Na forum
Od 2003
Posty - 626
A ja twierdzę, że na podstawie tego obiektu da się zrobić model kartonowy. Ale mogę się mylić bo nie znam się na projektowaniu kartonówek ;-)
AWOT
09-06-17 11:37
Metal_MAN
Na forum
Od 2008
Posty - 38
hajer_przodowy - spróbuj ten model zapisać/wyeksportować do formatu: Google Earth 4 (*.kmz, *.kml). Taki format pepakura już chwyta i na bazie tego już coś można działać
12-11-17 18:06
darko79

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 3
Galerie - 1
Posty - 404
Hej.

Model fajnie podzielony na komponenty w dość prosty sposób w sketchupie można z niego zrobić model kartonowy. Wcale nie trzeba projektować od nowa.
Jest naprawdę dobrze przygotowany.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować