Zaloguj się |Zarejestruj się
14-12-15 18:56
Jak robi się instrukcję
Bart
Na forum
Od 2003
Posty - 302
W Rupieciarni - 1
Przepraszam za może dla wielu banalne pytanie.
Przymierzam się do zaprojektowania swojego pierwszego modelu. Będzie to budowla.

Proszę, wyjaśnijcie mi jak się tworzy piękne izonometryczne instrukcje składania ?
Są one rysowane ręcznie ?

Bo domyślam się że instrukcje-rendery tworzy automatycznie jakiś program.
14-12-15 19:20
Odp: Jak robi się instrukcję
Wojciech Cięciwa
Na forum
Od 2003
Posty - 2 111
Projektujesz ręczni, czy z pomocą jakiegoś programu komputerowego ?
Jeśli ręcznie, to czeka Cię mozolne rysowanie, jak w programie, to masz troszkę łatwiej. Zawsze w ostateczności możesz zrobić zrzut ekranu jako rysunek do instrukcji. Albo poszukać wśród opcji programu w którym tworzysz opcji tworzenia rysunków 2D
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.
17-12-15 08:19
Bart
Na forum
Od 2003
Posty - 302
W Rupieciarni - 1
Projekt robię w Corelu.
Czy wszyscy projektanci mają tak dobrze opanowany rysunek techniczny, czy też zleca się komuś takie opracowanie ?
17-12-15 09:36
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 065
W Rupieciarni - 1
Bart żeby cokolwiek zaprojektować trzeba mieć opanowany rysunek techniczny w stopniu przynajmniej dobrym. Poszperaj na forum. Gdzieś opisałem jak to zrobić chałupniczą metodą.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
20-12-15 21:06
Viking_BB

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 14
Posty - 2 328
Najłatwiej jest, kiedy model projektujesz jako bryłę, a potem rozwijasz. Bo wystarczy nieco zmodyfikować rendery. Jeśli jednak projektujesz w 2D to jednak przyda się znajomość rysunku technicznego i podstaw geometrii wykreślnej. Czasem rysowanie izometrii w programie 2D to więcej roboty niż przy samym modelu. Sto lat temu był taki program ISO-DRAW, ale był drogi i nieporęczny, dlatego firmy samochodowe dziś wstawiają fotki do instrukcji obsługi w miejsce ilustracji.
Pozdrowienia z Czech
Marcin
---------------------------------------
Dumny właściciel: kartonowakolej.pl
Dumny członek: Bielska Strefa Modelarska
05-01-16 13:56
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 014
Można też wykonywać zdjęcia w trakcie budowania "surówki", a następnie w programie graficznym je obrabiać i dodawać opisy.
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
21-01-16 18:32
Migdalina
Na forum
Od 2015
Posty - 5
Projektant bez znajomości izometrii...IzoNOmetrii!
Gdzieś widziałam pytanie na forum: Czy jest program do projektowania modeli samolotów i który klawisz trzeba wcisnąć, aby zaprojektować spitfajera za skrzydłami harikana? Chłopcze, najtrudniejsze w tym nie jest nauczenie się rysunku, ale takie rysowanie instrukcji, aby pojęli ją podobni do ciebie...
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować