26-12-06 13:03
Na forum od 2006
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 8
Posty - 575
26-12-06 13:03
[Corel] CorelDraw! bez tajemnic
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 8
Posty - 575
Witam wszystkich serdecznie.

Dziś zarejestrowalem się na tutejszym forum. Na codzień zajmuję się grafiką komputerową w firmie związanej z poligrafią. Stąd moja "wiedza" :)

Corela znam od wersji 2.0 hiehiehie malo kto pewnie jeszcze to pamięta. Z doświadczenia wiem, że Corel bardzo się przydaje Kartoniarzom, więc chętnie pomogę każdemu kto ma z nim klopoty. Postaram się (oczywiście w miarę wiedzy i wolnego czasu) odpowiedzieć na każde pytanie związane z tym programem jak również z zagadnieniami związanymi z PhotoShopem (skanowaniem, obróbką fotek, "ucywilizowaniem" zdjęć Waszych modeli).

Obecnie mam zamiar popelnić GAZ-a 69M z MM ... ale powiększonego o 50% wlaśnie z wykorzystaniem Corela (wszystkie części poskanuję, powiększę, narysuję w Corelu i druknę na laserku na bialym kartonie, potem klejenie i malowanie). Może pokuszę się o przeróbki (otwierane drzwi, maska, tylna klapa, ruchoma szyba, zdejmowana plandekai może jeszcze coś tam pokombinuję), ale to wszystko jeszcze zobaczymy jak będzie.

Póki co zapraszam do dopisywania się, albo z pytaniami, albo z odpowiedziami ... może i ja dowiem się dzięki temu czegoś nowego :)

--
[%sig%]
Pozdrawiam cieplutko wszystkich. Astra28 - Niech karton będzie z Wami :-)
26-12-06 13:46
Na forum od 2005
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 24
Posty - 1 407
Projekt 50 Lat MM
26-12-06 13:46
Re: CorelDraw! bez tajemnic
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 24
Posty - 1 407
Projekt 50 Lat MM
26-12-06 19:20
Na forum od 2004
Relacje w toku - 1
Galerie - 4
Posty - 1 385
26-12-06 19:20
Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Galerie - 4
Posty - 1 385
:-)

Post zmieniony (27-12-06 09:53)
..,=====,o00o
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
Rajkub Moderator
27-12-06 21:13
Na forum od 2003
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 9
Galerie - 1
Posty - 4 180
W Rupieciarni - 4
27-12-06 21:13
Rajkub
Moderator

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 9
Galerie - 1
Posty - 4 180
W Rupieciarni - 4
Klub
WAK - Wrocławska Anarchia Kartonowa
Czy taki okrojony programik jak CorelDRAW ESSENTIALS moze sie do czegokolwiek przydać w naszej "branży"?
Pozdrawiam, Rajkub
27-12-06 22:32
Na forum od 2006
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 8
Posty - 575
27-12-06 22:32
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 8
Posty - 575
Siemanko.

Do Rajkuba. Wiesz co, ciężko mi odpowiedzieć tak wiążąco, ponieważ "jadę" na pelnych wersjach Corela, ale pewnie ta okrojona wersja będzie pozbawiona kilku, bardzo malo ważnych, nikomu niepotrzebnych bajerków :) ... wieć powinna się przydać i z doświadczenia mogę powiedzieć, że baaardzo przydatna. Przecież często warto zeskanować model, obrysować co jest naprawdę proste, druknąć same linie do wycięcia, skleić pomalować i mieć i model i wycinanki, które zawsze po latach można sobie jeszcze raz zrobić, albo "popchnąć" komuś dalej, a gotowym plikiem *.cdr można podzielić się z kolegą z branży :). A wlaśnie (i to pytanie skieruję do Konradusa), czy będąc w zgodzie z prawem można by bylo na portalu zrobić Dzial DOWNLOAD z takimi wlaśnie plikami *.cdr naszego "wyrobu" tylko i wylącznie dla zalogowanych użytkowników ???? Bo przecież nie bylyby to już takie tylko skany :), a nasze powiedzmy Covery :) z usuniętymi blędami i naniesionymi poprawkami.
Rajkub Moderator
27-12-06 22:48
Na forum od 2003
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 9
Galerie - 1
Posty - 4 180
W Rupieciarni - 4
27-12-06 22:48
Rajkub
Moderator

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 9
Galerie - 1
Posty - 4 180
W Rupieciarni - 4
Klub
WAK - Wrocławska Anarchia Kartonowa
Dzieki, pocieszająca odpowiedź ;-)
Pozostaje tylko zdobyc gdzies przynajmniej jakąś wstepną instrukcję w języku polskim.
Jako osobnik, który na studiach chodził w papciach dookoła ODRY ileś tam i mial tylko przedmiot pod nazwa OPD ( organizacja i przetwarzanie danych) włacznie z użyciem drukarek kart perforowanych jestem raczej totalnym ignorantem w tematyce programowania ;-), a jednymy słusznym językiem był język wschodnich braci.

Co do Twojego pytania o downoland "poprawionych" modeli to już był temat kiedyś dość mocno "walkowany" na Forum. Niestety z tego co pamietam konkluzja jest kiepska. Tego typu udostepnianie poprawionych opracowan stanowi naruszenie praw autorskich, wiec jest zakazane.
Pozdrawiam, Rajkub
29-12-06 10:04
Na forum od 2006
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 8
Posty - 575
29-12-06 10:04
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 8
Posty - 575
Witam.

No cóż są jeszcze dwie możliwości albo i trzy :)

1. - po chwili szukania znalazlem w kompie "bibilię" do Corela (Corel DRAW.pdf - 8,5 Mb) drobne 950 stron kompletnego opisu dzialania programu i wszystkich narzędzi :) calkowicie po polsku !!! Jak ktoś chce to śmialo informować mnie na @.

2. - zawsze moznaby zrobic osobny dzial dotyczący tylko i wylącznie pracy w Corelu lub innych programach graficznych (jak coś to mam "obcykanego" również PhotoShopa do wersji CS - więc można śmialo pytać) w takim dziale możnaby zrobić wątki będące lekcjami Corela (gdybym się jakoś zmobilizowal to chyba udaloby mi się coś takiego pisać :)

3. - każdy kto będzie w Szczecinie, a wcześniej umówi się telefonicznie (podam nr na @ - zawsze będzie mile widziany u mnie w firmie, gdzie można bez klopotu przeprowadzic male "szkolenie".

### Rysowanie GAZ-a 69M z MM na etapie części 26 ###
12-01-07 19:37
Na forum od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6
Posty - 892
12-01-07 19:37
Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6
Posty - 892
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Taki kurs "Przerysowywanie modeli w Corelu dla zdolnych inaczej" to bardzo dobry pomysł ;-)
Pozdrowienia
Kaz

"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan
Rafael Moderator
24-01-07 00:03
Na forum od 2002
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6
Posty - 5 096
Projekt 50 Lat MM
24-01-07 00:03
Rafael
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6
Posty - 5 096
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Pod czym podpisuje sie obiema lapkami :) Astra, ja rowniez pisze sie na kursik z przerysowywania ;)
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat
22-02-07 18:02
Na forum od 2004
Posty - 263
22-02-07 18:02
Na forum
Od 2004
Posty - 263
Astra28 Bardzo chętnie poczytałbym ta "biblię". Adres mój jest w profilu. Natomiast mam pytanie odnośnie zmiany grafiki z rastrowej na wektorową. Mam plany modelarskie(każde się nadają:-)) zeskanowane jao tif. Jak najszybciej wykonać obrys w wektorach? Korzystałem z trace ale efekt nie jest zadowalający...
tylko praca i praca... a wszyscy chcą ode mnie Nokie...
Projekt: HMS MALAYA 1943r.....tylko czau za mało...
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować