Zaloguj się |Zarejestruj się
24-05-25 15:30
Otwarty konkurs mod.redukcyjnych kartonowych i plastikowych LOK - Poznań15.11.25
prezes01201
Na forum
Od 2018
Posty - 12
Informujemy że IV otwarty konkurs odbędzie się 15.11.25, więcej informacji już wkrótce, proszę śledzić nasz profil "Facebook" - Modelarnia "Jaskółka" Poznań, oraz niniejszy wątek.

Post zmieniony (24-05-25 15:36)
06-10-25 23:43
Odp: Otwarty konkurs mod.redukcyjnych kartonowych i plastikowych LOK - Poznań15.11.25
prezes01201
Na forum
Od 2018
Posty - 12
Szanowni Koledzy Modelarze

Zgodnie z rozesłanym informatorem przypominam że zapisy na zawody są do 20 października zachęcam do udziału, licze że zobaczymy się po raz 4 znów tak licznie jak ostatnio.
06-10-25 23:47
Odp: Otwarty konkurs mod.redukcyjnych kartonowych i plastikowych LOK - Poznań15.11.25
prezes01201
Na forum
Od 2018
Posty - 12
Szanowni Koledzy zamieszczam jeszcze raz tu regulamin gdyż raz że zauważyłem że zniknął a dwa że niewszyscy otrzymali emailem

Otwarty konkurs modeli redukcyjnych
Kartonowych i plastikowych

Poznań 15.11.2025

Organizator:
Zarząd Główny Ligi Obrony Kraju wraz z Wielkopolską Organizacją Wojewódzką Ligi Obrony Kraju w Poznaniu przy współudziale modelarni redukcyjno-lotniczej LOK „Jaskółka” oraz innych klubów modelarskich oraz modelarni lotniczych miasta Poznania.
Patronat medialny nad zawodami przyjęło czasopismo „Mały Modelarz”
Cel zawodów:
Niniejsze zawody powstały na bazie Wojewódzkiego konkurs modeli kartonowych LOK – imprezy z blisko 30 letnią tradycją. W 2025 roku po raz 4 rozgrywamy zawody w nowej formule: zarówno dla młodzieży jak i dorosłych, oraz zarówno w kategoriach modeli kartonowych jak i plastikowych. Formuła ta została bardzo ciepło przyjętą o czym świadczy udział blisko 50 zawodników z blisko 150 modelami.
Wobec powyższych wniosków tegoroczne zawody są w takiej samej formule co ubiegłoroczne. Dodajmy że celem zawodów prócz wspólnej zabawy jest popularyzacja modelarstwa, zainteresowań technicznych i historycznych polskiej myśli technicznej, oraz chlubnych kart historii polskiego oręża.

Termin i miejsce zawodów:
Poznań, 15.11. 2025r.(sobota), Dom Żołnierza ul. Niezłomnych 1, Poznań.

Ramowy program zawodów:
8.30-10.00 rejestracja modeli redukcyjnych
10.00-12.00 ocena sędziowska modeli kartonowych
12.00-13.00 ogłoszenie wyników i rozdanie nagród

Rodzaj zawodów:
Zawody mają charakter otwarty, mogą w nim uczestniczyć modelarze indywidualni i zrzeszeni w klubach i modelarniach. Liczba i wiek uczestników jest nieograniczona.
Udział w zawodach jest bezpłatny.

Kategorie wiekowe i klasy modeli:
Obydwa konkursy odbywają się w dwóch kategoriach wiekowych: J - junior, do 18 lat S - senior, powyżej 18 lat
W trzech klasach modeli kartonowych i plastikowych (pływające, latające i kołowe) oraz wspólna klasa Open na modele wykonane innymi technikami (drewno, metal itd.)

Regulamin zawodów modeli redukcyjnych:
Ocena modeli zostanie przeprowadzona według poniższej skali, przez komisję sędziowską powołaną przez Organizatorów. Organizator przewiduje start w trzech klasach (lotnicze, kołowe, pływające), w klasie Open oraz w dwóch grupach wiekowych. Liczba modeli nieograniczona. Dopuszczone do udziału są wszystkie wydawnictwa modeli kartonowych i plastikowych.

1. Wygląd ogólny modelu 0-10pkt
2. Wykonanie modelu: geometria modelu, czystość wykonania, zgodność z podziałką, wzajemne położenie elementów 0-15pkt
3. Uplastycznienie modelu: wyznaczenie części ruchomych, wszelkie otwory i wnęki, otwierane kabiny, luki, mechanizacja 0-15pkt
4. Wkład pracy w budowę modelu: złożoność konstrukcji, przeróbki mające na celu zmianę wersji lub typu 0-8pkt
5. Wnętrze kabin ,stanowisk bojowych i roboczych 0-8pkt
6. Silnik (kadłuby silników, osprzęt, rury wydechowe) 0-8pkt
7. Podwozia (wnęki podwoziowe, wały, stery, opony) 0-8pkt
8. Uzbrojenie i osprzęt zewnętrzny 0-8pkt
9. Malowanie modelu i zgodność z przedstawioną dokumentacją 0-10pkt
10. Ślady naruszenia powierzchni w wyniku eksploatacji 0-5pkt
11. Dokumentacja modelu 0-5pkt
Łącznie 100pkt
Przy ocenie modeli obecność zawodnika jest nieobowiązkowa

Rejestracja modeli i zawodników:
Rejestracji należy dokonać u współorganizatora zawodów p. Igora Meggera Tel. 728-252-793 bądź mailowo igor_mode@wp.pl
Termin rejestracji do 20 października 2025r.!

Przy rejestracji należy podać:
- imię i nazwisko
- kategorię wiekowa (J- junior, S- senior)
- klasę modelu
- nazwę modelu
- klub (opcjonalnie)

Nagrody:
W każdej kategorii Organizator przewiduje przyznanie następujących nagród:
za I miejsca - puchary i dyplomy
za II i III – dyplomy
Nagrody Ufundowane zostały przez Prezesa Ligi Obrony Kraju płk. (r.) Jerzego Salamuche, oraz ze środków Wielkopolskiego Zarządu Wojewódzkiego LOK
Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość wprowadzenia dodatkowych nagród

Uwagi końcowe
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w podziale klas modeli, zależnie od liczby uczestników. Organizator nie ubezpiecza modeli.
W przypadku zajęcia przez zawodnika więcej niż jednej lokaty na podium klasy uznaje się lokatę najwyższą.
Organizator nie zwraca kosztów podróży zawodnikom (dojazd we własnym zakresie).
Wszelkie ewentualne zmiany zostaną podane na profilu facebookowym: Modelarnia Jaskółka

Wszelkie pytania proszę kierować do współorganizatora imprezy p. Igora Meggera telefonicznie 728-252-793 bądź mejlowo igor_mode@wp.pl

Zapraszamy do udziału!
16-10-25 23:42
prezes01201
Na forum
Od 2018
Posty - 12
Przypominamy o zapisach - wydłużamy termin do 27 października, ale warto zapisać się już wcześniej
07-12-25 21:46
Re: Otwarty konkurs mod.redukcyjnych kartonowych i plastikowych LOK - Poznań15.11.25
prezes01201
Na forum
Od 2018
Posty - 12
IV Otwarty Konkurs Modeli Redukcyjnych Kartonowych i Plastikowych – Poznań 15.11.25

W dniu 15 listopada 2025 po raz IV odbył się w poznańskim „Domu Żołnierza” Otwarty Konkurs Modeli Redukcyjnych Kartonowych i Plastikowych. Organizatorami imprezy byli BWZW LOK w Poznaniu oraz Klub Modelarski LOK „Jaskółka” w Poznaniu.
Łącznie na konkursie wystawiono 147 modeli wystawionych przez 49 zawodników (w tym 15 juniorów). 2/3 wystawionych modeli stanowiły modele plastikowe. Udział brali przedstawiciele z 22 miast, wśród których byli przedstawiciele 9 klubów modelarskich plus zawodnicy niezrzeszeni. Dodać należy że byli zawodnicy z tak odległych miejsc jak Jelenia Góra, Stargard czy Warszawa. Komisja sędziowska pracowała w składzie trójosobowym a przewodniczył jej p. Andrzej Czarczyński z CKM LOK. Konkurs rozegrano w 16 klasach/kategoriach. Kronikarskim obowiązkiem podajemy laureatów I Miejsc:
1) Modele kartonowe juniorzy – latające – wystawiono 5 modeli przez 5 zawodników
I m. – Fogt Przemysław – Swarzędz – „Tukan” – samolot „Albatros”
2) Modele kartonowe juniorzy – pływające – wystawiono 3 modele przez 3 zawodników
I m. - Fogt Przemysław - Swarzędz – „Tukan” – ORP „Wilczur”
3) Modele kartonowe juniorzy – kołowe – wystawiono 6 modeli przez 5 zawodników
I m. – Latosiński Filip – Swarzędz – „Tukan” – 4TP
4) Modele kartonowe seniorzy – latające - wystawiono 17 modeli przez 8 zawodników
I m. - Wiśniewski Roman – Poznań – „Iskra” – rakieta „Adrianne 4”
5) Modele kartonowe seniorzy – pływające - wystawiono 2 modele przez 2 zawodników
I m. – Kubiak Kazimierz – Poznań – „Jaskółka” – ORP „Burza”
6) Modele kartonowe seniorzy – kołowe - wystawiono 7 modeli przez 5 zawodników
I m. – Bastian Stanisław - Swarzędz - „Tukan” - SU100
7) Modele kartonowe seniorzy – dioramy - wystawiono 5 modeli przez 4 zawodników
I m. - Rypiński Łukasz – „Pantera” wraz z suwnicą
8) Modele plastikowe juniorzy – latające - wystawiono 12 modeli przez 8 zawodników
I m. - Marchlewicz Stanisław - Palędzie - niezrzeszony – Grumman A-6A Intruder
9) Modele plastikowe juniorzy – pływające + open - wystawiono 4 modele przez 4 zawodników
I m. - Woźniak Mateusz – Swarzędz – „Tukan” – Uboot 206
10) Modele plastikowe juniorzy – kołowe - wystawiono 6 modeli przez 5 zawodników
I m. – Janukowicz Miłosz – Brzezino – niezrzeszony – Tiger I
11) Modele plastikowe seniorzy – latające – skala 1/48, 1/32 - wystawiono 10 modeli przez 7 zawodników - I m. – Wasilewski Konrad – Stargard – niezrzeszony – TBF-1C AVENGER
12) Modele plastikowe seniorzy – latające – skala 1/72, 1/144 - wystawiono 20 modeli przez 9 zawodników - I m. – Kuźmicz Jacek – Jarocin – niezrzeszony – MI-24A
13) Modele plastikowe seniorzy – pływające - wystawiono 6 modeli przez 5 zawodników
I m. – Sierko Jarosław – Zielona Góra – niezrzeszony – „Liberty Ship”
14) Modele plastikowe seniorzy – kołowe - wystawiono 26 modeli przez 14 zawodników
I m. – Kaczmarek Robert – działo Flak 88
15) Modele plastikowe seniorzy – dioramy - wystawiono 11 modeli przez 5 zawodników
I m. – Kaczmarek Robert – front zachodni
16) Modele plastikowe seniorzy – figurki - wystawiono 5 modeli przez 2 zawodników
I m – Czekała Jędrzej – Poznań – niezrzeszony – Cargo

Nagrodę Grand-Prix zawodów otrzymał p. Robert Moliński z Jarocina (niezrzeszony) modelem niemieckiego transportu kolejowego z okresu II Wojny Światowej.

Prócz powyższych nagród przyznano także dodatkowe medale, puchary i dyplomy np. dla najstarszego zawodnika czy dla najliczniejszego klubu. Nagrody ufundowano ze środków ZG LOK oraz BWZW LOK w Poznaniu, oraz KM LOK „Jaskółka”. Wręczono także nagrody rzeczowe od sponsorów: grupa „Myśliwce Asów II Wojny Światowej” wręczyła dla modelarzy plastikowych modele i wyróżnienia ufundowane przez sklep Max Hobby Zabrze, i sklep "Moje Hobby". Natomiast Sędzia Jerzy Cholewa wręczył modele przekazane przez klub „Kartonowa Pyra”.
Po ogłoszeniu wyników uczestnicy zaproszeni zostali na ciepły posiłek ufundowany przez BWZW LOK. W trakcie zawodów cały czas czynny był bufet kawowo-herbaciany ze słodkim poczęstunkiem zorganizowany przez BWZW LOK w Poznaniu oraz KM LOK „Jaskółka”.

Organizatorzy pragną podziękować: Dyrektorowi Biura Wielkopolskiego Zarządu Wojewódzkiego Ligi Obrony Kraju p. płk. Bogdanowi Mrowcowi za dofinansowanie imprezy, posiłku, za otwarcie imprezy dziękujemy prezesowi poznańskiego Rejonu LOK p. Andrzejowi Ratajczakowi, oraz gościowi honorowemu płk. Tadeuszowi Goławskiemu.
Serdeczne podziękowanie składamy także modelarzom zrzeszonym w „Grupie” „Myśliwce Asów” za pozyskanie sponsorów, oraz ufundowaniu części nagród a także nagłośnienie imprezy. Za nagrody i pomoc dziękuje także klubowi „Kartonowa Pyra”.
Organizatorzy pragną podziękować wszystkim zawodnikom za obecność i cierpliwość, sędziom za ich pracę, a instruktorom i prezesom klubów za mobilizację młodzieży.
Stały wzrost liczby zawodników i modeli oraz pozytywne komentarze świadczą o celowości rozgrywania zawodów w tej formule w następnych latach.

Igor Megger- kierownik zawodów
08-12-25 11:01
Re: Otwarty konkurs mod.redukcyjnych kartonowych i plastikowych LOK - Poznań15.11.25
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 797
W Rupieciarni - 1
I niestety potwierdziło się po raz kolejny🤷🏻‍♂️ LOK to beton i nic poza tym🙄
Reasumując, nie ważne ile pracy włożysz, dokumentacji itd...(co przecież było w regulaminie oceniania)
Może być chujowo byle by duże, i obowiązkowo z nazwiskiem kolegi na karcie startowej🤣 żeby się przypadkiem Pan sędzia z LOK nie pomylił☝🏻
Tak że drodzy Państwo, jeżeli nie macie znajomości w LOK to nie warto się tam pchać🤷🏻‍♂️
Liczyłem na to, że powieje świeżością jak się młodzież weźmie za organizację no ale niestety🤷🏻‍♂️
Z czystym sumieniem NIE POLECAM tej imprezy 🤷🏻‍♂️
A do szanownych panów sędziów mam pytanie: Czy Wy nie powinniście już czasem odejść na emeryturę?
Swoimi decyzjami i kolesiostwem psujecie całe środowisko modelarskie🤦🏻‍♂️
GG 6801515
11-12-25 18:33
Jorzik

Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 14
Galerie - 23
Posty - 1 822
Projekt 50 Lat MM
Jarku, niestety potwierdza się to, iż jesteś człowiekiem wiecznie niezadowolonym. Byłem jednym z sędziów i takie brednie, kłamstwa i wręcz sugerowanie że konkurs był ustawiony, osobiście mnie obrażają. To na tym forum i jeśli jeszcze gdzie indziej to powieliłeś, żądam przeprosin, Twoje dyrdymały nie mają żadnego potwierdzenia.
Dziwi mnie też fakt że jak pamiętam i Twoje modele zostały docenione - tak nie były sędziom obojętne.
Ale co tam trzeba opluwać i szkalować bo samemu nic się nie robi. Chcesz mnie wysłać na emeryturę chętnie Ci to umożliwię i zaproszę na kolejną edycję w charakterze sędziego i zobaczyszż czym to się je
Konkurs z założenia był dla młodzieży z różnych modelarni w regionie i nawet licznie dopisali. Jako doświadczony modelarz wyrządzasz wielką krzywdę tej młodzieży pisząc takie słowa.
I dobrze że to nie od Ciebie zależy kto będzie w nich uczestniczył, bo Ty jeśli nie przeprosisz mnie na pewno już nie doczekasz się uznania na tych konkursach.
Jest mi przykro bo rozmawialiśmy i miałem Cię za przyjaciela. Cóż pozory mylą.
16-12-25 21:07
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 797
W Rupieciarni - 1
Jurek, jeżeli poczułeś się bezpośrednio urażony to przepraszam bo znamy się od lat i też od lat Ci powtarzaliśmy na spotkaniach, że niepotrzebnie pchasz się w gniazdo żmij... Jesteś świetnym modelarzem, na niejednej imprezie byłeś i sam dobrze wiesz czym LOK śmierdzi.... Rozumiem, że Ty nie możesz tego przyznać bo uprawnienia sędziowskie itd... Pytanie tylko na co Ci one?
Ja mam świadomość, że Cię to mogło zaboleć bo jesteś uczciwym facetem ale Stary, ja to środowisko znam trochę dłużej i wiem jak to działa... A działa na zasadzie: Tu dla Staszka pudło a tamte jakoś rozdzielimy...
Jak mam być szczery do bólu to nie było w pojazdach gąsienicowych lepiej wykonanego modelu niż mój stary FT ale że frekwencja nikła i mam wywalone na trofea, tym bardziej LOK-owskie to powołam się na (moim i nie tylko!) zdaniem model, który w pełni zasługiwał na 1 miejsce...BT-5.
Zdania nt LOK nie zmienię bo nie widzę uzasadnienia dla nagradzania (po raz kolejny zresztą) modelu który był byle jak sklejony i to przede wszystkim przeskalowany SU-100 MM ze wszystkimi jego błędami i byle jak pomalowany grubym pędzlem.... Podczas gdy obok stał świetnie wykonany BT-5 z pełnym wnętrzem i sporą ilością dodatków wykonanych przez modelarza samodzielnie. Dla jasności: Nie znam wykonawcy. Ale nagrodzony po raz kolejny SU-100 absolutnie na wyróżnienie nie zasłużył. Jeżeli chcesz w to brnąć, nie ma sprawy. Mogę tu wstawić zdjęcia obu i niech forumowe gremium oceni...
Co do sędziowania to akurat wiem z czym to się je bo sędziowałem na różnych imprezach od 2007r. Zdarzało mi się też od siebie fundować nagrody dla juniorów za wybitne moim zdaniem osiągnięcia. Na wielu imprezach w życiu bywałem w tym LOK-owskich i znam przypadki gdy np. wygrywał model zgłoszony i opisany jako "KGV" choć był to "Rodney" i to sędziom LOK nie przeszkadzało :P
Tak że raz jeszcze Cię przepraszam ale pozostaję przy swoim zdaniu że LOK to niestety beton.
Mam nadzieję, że jednak emocje opadną i jeszcze będzie nam dane podać sobie rękę i pogadać jak starzy znajomi, bez urazy, bo ja Cię naprawdę szanuję jako świetnego modelarza i kompana do rozmów, tylko nie rozumiem dlaczego wyżej stawiasz dobro instytucji, która nie raz już zawiodła niż własne relacje...
Noo i Dziękuję Ci bardzo za wyróżnienia bo domyślam się a wręcz jestem pewien że to dzięki Tobie. Synek jest bardzo dumny z medali i uwielbia się nimi bawić :)

PS: To, że bierzesz w czymś udział nie oznacza automatycznie obowiązku wypowiadania się w samych superlatywach.
GG 6801515

Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 19-12-25 01:15.
24-12-25 00:38
prezes01201
Na forum
Od 2018
Posty - 12
Szanowny Panie Jarosławie,

Jako główny organizator konkursu, a także członek kolegium sędziowskiego chciałbym się odnieść do oskarżeń kierowanych pod adresem organizatorów.
W żadnym wypadku, nie było sugerowanego przez Pana promowania znajomych do zajęcia I miejsca w kategorii czołgi kartonowe seniorzy. Wymieniony przez Pan model BT-5 zajął miejsce II, natomiast model Pana - miejsce III. Tego Pan nie dopisał a jest to w tej dyskusji ważne.
Komisja pracowała w składzie trzyosobowym, przy braku decyzji jednogłośnej lub przy braku decyzji któregoś z sędziów, decydujący był głos przewodniczącego co jest jasne. Nie jest wobec tego możliwe by jeden sędzia przeforsował model swojego znajomego przy sprzeciwie pozostałych. Nie potrafię dziś po 2 miesiącach i blisko 20 ocenionych kategoriach powiedzieć jakie było głosowanie nad tą kategorią. Na pewno nie było to, co podkreślam "po znajomości".
To że model był dotychczas nagrodzony też nie stanowi problemu gdyż według niepisanej zasady startować nie może model który zajął I miejsce w poprzednich edycjach - SU100 takiego miejsca nie zajął.
Do tego Pana słowa mogą krzywdzić wykonawcę tego modelu że miał układ z sędziami co jak wykazałem nie jest prawdą.
W drugim poście wspomniał Pan że medale dla Syna są zasługą sędziego. Nieprawda są zasługą Pana Syna który tak skleił model że komisja postanowiła go wyróżnić. Argumenty jak powyżej.
Dodam jeszcze jeden argument za bezstronnością komisji: z racji ograniczenia czasowego sali ,w tempie pracy komisji, która miała czas skupić się tylko na pracy, nie było by wręcz czasu na dyskusje a tam daliśmy temu w tej klasie to w tej mu nie dajmy itd. Startowało 50 zawodników ze 150 modelami, z czego część była jeszcze dopisywana w dzień zawodów, co też jest zawsze, choć miłym ze względu na większą konkurencje, ale zamieszaniem. Komisja miała na wspólną ocenę modeli ok 3 godzin, choć członkowie komisji modele oglądali samodzielnie już od początku rejestracji.
To że ktoś z komisji się ze startującym zna jest oczywiste. Ja sam jako organizator i wieloletni instruktor wielu z modelarzy znam, jestem z nimi na "Ty" itd. W naszym hermetycznym środowisku jakie jest środowisko modelarskie jest to nie do uniknięcia. Tylko sprowadzenie sędziów z innych ośrodków mogło by to zmienić a i tak niewykluczone by osoby się nie znały.
Co do nazwisk na karcie startowej - różne są metody. Oczywiście że bardziej "tajne" i bezstronne było by nadawanie modelom numerów przy rejestracji. Jednakże przy tej ilości modeli jak i imprezie jednodniowej, oraz bardzo skromnej grupie wykonawczej, było by to niemożliwe do wykonania.
Szanowny Panie
Jako główny organizator konkursu poczułem się naprawdę urażony, oraz po ludzku jest mi przykro czytając takie słowa jak "LOK to beton i nic poza tym", "jeżeli nie macie znajomości w LOK to nie warto się tam pchać", "niepotrzebnie pchasz się w gniazdo żmij", "wiesz czym LOK śmierdzi" "wywalone na trofea, tym bardziej LOK-owskie"
Wszyscy członkowie komisji i organizatorzy pracowali społecznie - nikt nie wziął za organizacje imprezy ani złotówki. Informuje że od lat LOK jest organizacją pożytku publicznego i nie podlega pod MON a utrzymuje się ze składek członkowskich, darowizn, działalności gospodarczej itd. instruktorzy prowadzą kluby często społecznie lub po stawkach stanowiących wartość kawy w kawiarni a pomimo to i braku dotacji impreza dla KAŻDEGO była imprezą bezpłatną i KAŻDY nie tylko członek LOK mógł wziąć w niej udział. Nie było żadnej opłaty wpisowej, opłaty za poczęstunek itd.
W trakcie imprezy był czynny bufet herbaciano-kawowy ze słodkim poczęstunkiem, a na zakończenie każdy uczestnik był zaproszony na ciepły poczęstunek. Także nagrody uważam jak na skale imprezy za duże - medale za miejsca 1-3, różnorodność pucharów, każdy otrzymał pamiątkowy dyplom za udział, oraz wręczone były nagrody przez zorganizowanych przez organizatora sponsorów.
Żaden modelarz nie został zostawiony bez pomocy w razie jakiś pytań, zapisaniem się po terminie, kierowania dojazdem bo remont, propozycją noclegu jak ktoś był z daleka, czy nawet pomoc przy wniesieniu modeli. Na każdy telefon reagowałem jak nie osobiście to kogoś wysyłałem. Proszę powiedzieć w którym miejscu widział Pan to "gniazdo żmij" o którym Pan pisze?
Szanowny Panie, ja osobiście nie oczekuje żadnych przeprosin, ani cofnięcia słów, kierowanych pod adresem organizatora którym to byłem. Ale na przyszłość radze dwa razy pomyśleć przed umieszczeniem wpisu, to niestety już tu zostanie, i na przyszły rok jeśli ktoś będzie chciał po raz pierwszy przyjechać to może przez Pana wpis zrezygnować. Bo ci co byli to większości przyjadą - o czym świadczy że są z nami zawodnicy przyjeżdzający co roku.
A mógł Pan po ludzku podejść, porozmawiać po ogłoszeniu wyników z zemną czy sędziami, przy braku czasu mógł Pan zadzwonić ma Pan przecież mój tel. czy to powyższe było konieczne, każda opinia cieszy, negatywna może nawet zachęcić do zmian i popraw ale ta powyżej do czego ma zachęcić ?
Uważam jednak że przeprosiny, choćby po tymi postami należą się Panu sędziemu Andrzejowi Czarczyńskiemu - Głównemu Sędziemu, człowiekowi szlachetnemu, społecznikowi, prowadzącemu już przeszło 50 lat bo od 1970 klub modelarski "Zamek", członkowi CKM LOK, jej wieloletniemu przewodniczącemu itd. który od lat nie odmawia nam udziału w imprezie. Nazwanie jego fachowej wiedzy "betonem", i pomysł że przy naszej skromnej imprezie skłonny byłby do ustawiania wyników jest naprawde słabe.

Z poważaniem
Igor Megger
29-12-25 17:24
CardPlane
Na forum
Od ???
Posty - 8
A jakieś fotografie z tej imprezy się zachowały?
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować