Zaloguj się |Zarejestruj się
02-04-26 14:42
Re: Kiedy nowy Mały Modelarz?
mondo
Na forum
Od 2005
Posty - 319
Hmm,w mojej opinii w latach 90-tych już można było łatwiej kupić MM w kiosku. Z uwagi na pojawienie się nowych wydawnictw, które oferowały ciekawsze modele z kultowym MiG 29 made in Design, popularność MM zaczęła gwałtownie spadać..
03-04-26 13:25
Akra
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 084
Projekt 50 Lat MM
mondo - Mój pierwszy MM kupiony w kiosku (i sklejony!) to był krążownik TIGER, numer 2 z roku 1961, a ty piszesz o czasach "nowożytnych", kiedy już można było kupić modele z prywatnych firm. Ale zanim takie wydawnictwa się pokazały, czyli mniej więcej przez TRZYDZIEŚCI LAT był tylko MM plus nieliczne modele MON, drukowane na arkuszach większych niż MM. I trzeba było na nie polować, bardzo często słysząc z kiosku straszne słowa "Już nie ma!"
04-04-26 11:23
Krakus
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 783
W Rupieciarni - 2
Akra.
Nie można zapominać o ,, złotych czasach ,, MM. A był to okres, gdy dla MM modele, głównie samoloty opracowywał Paweł M.
Pomimo, ze powstało kilka nowych wydawnictw, to wlasnie z tego okresu czasu modele z MM cieszyły się ogromnym powodzeniem.
A póżniej co? ... schody w dół.
Pozdrawiam.
Andrzej K.
05-04-26 21:57
MVS_Works

Na forum
Od ???
Posty - 15
"głównie samoloty opracowywał Paweł M." a co on poszukiwany że M?
Kleje bo lubię.
06-04-26 15:08
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 087
W Rupieciarni - 1
Krakus z tym głównie to cie trochę poniosło ;-) To są raptem 4 druciaki, jeden dwupłat, wielokrotnie odgrzewany Meserszmit, oraz Łoś. Poprawcie mnie jeżeli coś przeoczyłem. I w ogólnej rachubie nie było tego wcale tak dużo (celowo pominąłem inne modele niezwiązane z lotnictwem) . Fakt, że Paweł Mistewicz wprowadził mM no dużo wyższy poziom edytorski, ale to i tak była kropla w morzu. Złote czasy mM? To lata 1957-1990. Później to już równia pochyła i próby animacji trupa, między innymi rewelacyjnymi modelami Pawła, co tylko doprowadziło do jego odcięcia się od truchła, które umówmy się, pachnie już mocno nieświeżo. Z stąd też zapewne, jego pomysł na autorskie wydawnictwo, i chwała mu za to. Dzięki temu można się cieszyć jego modelami, w przystępnej cenie, dobrze wydanych i z gwarancja jakości, którą sam sygnuje swoim nazwiskiem. Tyle, i aż tyle ;-)
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
06-04-26 19:39
97

Na forum
Od 2003
Galerie - 3
Posty - 1 037
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
no jeszcze był nieudany F-16 i AH1 cobra
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D
06-04-26 19:45
Krakus
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 783
W Rupieciarni - 2
Chopin. W latach 1994-2016 Mały Modelarz wydał 18 modeli w opracowaniu Pawła Mistewicza. Nie liczę ,,odgrzewanych kotletów,, w modelach ,,Bf-109,, Z liczby 18, samolotów czy też śmigłowców było 14.
W numerze 1/95 były dwa modele, czyli: ,,Fokker E III i Sopwith Pup ,,

Inne modele niż lotnictwo to:
- ORP-,, Błyskawica ,, nr; 7-8/97
- Czołg PZInż -140 nr; 9/99
- Czołg średni Chi-He nr; 1-2/2006
- Czołg ,,T-34 Rudy ,, nr; 7-8-9/2016

Jak widać mamy wynik 14:4 na korzyść modeli lotniczych, dlatego też użyłem słowa ,, głównie ,, co w/g Słownika języka polskiego oznacza przysłówek, oznaczający, że coś się dzieje w przeważającej mierze, przede wszystkim, w szczególności lub najczęściej.

Jak widzisz nic mnie nie poniosło. Ja często używam Słownika języka polskiego, raczej to Ty raczej przekombinowałeś ze swoją niewiedzą.
Pozdrawiam.
Andrzej K.
06-04-26 23:25
mondo
Na forum
Od 2005
Posty - 319
Należy dodać jeszcze ORP 'Piorun'..
07-04-26 23:14
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 087
W Rupieciarni - 1
Krakus to prostat "statystyka" (nie bierz tego dosłownie, bo ja nie jestem "matematykiem"): 14 modeli Pawła, na 22lata wydawnicze. Bierzemy tylko modele lotnicze, bo inne tak naprawdę, mnie nie interesują. To półtora modelu na rok wydawniczy. Gdzie jeszcze mM ukazywał się względnie normalnie i średnio 10-11 numerów w roku. Czyli jednak rochę cię poniosło, bo równie często w tych latach pojawiają się, jako autorzy, panowie Roman Staszałek, Bohdan Wasiak, Zbigniew Sałapa...
I nie chodzi mi tu o zdyskredytowanie Pawła Mistwewicza. Jego modele uwielbiam i uważam za lewel top projektowania modeli kartonowych, ale bądźmy też uczciwi wobec pozostałych autorów.

Co do tematów wydawniczych mogłem coś przeoczyć, bo oprócz tego, że tylko lotnictwo, to jeszcze w tej kategorii mam mocno wybiórcze zainteresowania (szmatopłaty i wiatraki kompletnie mnie nie interesują, plus moja totalna olewka pewnych krajów i teatrów działań operacyjnych).

Z mojej strony to wszystko. Doktoryzować się co do sztuki, kto, czego, ile wydał, nie mam zamiaru, bo i też ani nie mam czasu na takie drobiazgi, ani niema co się rozwodzić na trupem mM. Dopóki w redakcji ekipa gównodowodzących się nie zmieni, to też nie ma co liczyć na poprawę kondycji czasopisma. A na to raczej już bym nie liczył. Bo beton to beton, i nie ma co walić głową w mur. A każda próba jego skruszenia kończy się tak samo: fiaskiem. Nie tylko ja dałem sobie już z tym spokój. Po prostu nie warto.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
08-04-26 17:39
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 8
Galerie - 35
Posty - 4 511
W Rupieciarni - 2
Chopin, jako jeden z tych , co kiedyś latał od kiosku do kiosku ściskając cztery pińdziesiąt, z niesmakiem i obrzydzeniem czytam te Twoje tezy.

mam pytania do Ciebie, jaka jest kondycja Małego Modelarza ?

ten beton, to znaczy kto konkretnie ?

A ci inni, co tez probowali skruszyc te beton razem z Tobą , to kto to jest ?

Chopin, jako gupek i tuman zmuszony jestem stosować na sobie kuracje w postaci wstrząsów podczas kontaktów ze ścianą, biere kilkumetrowy rozpęd, i jeeeeeb !!! łbem o ściane !!

czasami mie pomaga , a czasami nie,

Spróbuj, może pomoze i przestaniesz srać na Małego Modelarza
brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą, kiczem i kaszaną
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować