Zaloguj się |Zarejestruj się
02-10-25 00:12
Trento - Answer - pofalowane strony w nowym modelu - czy to podlega reklamacji?
Dżuma

Na forum
Od 2014
Galerie - 3
Posty - 126
Witajcie,

dziś odebrałem nowość z wydawnictwa Answer - model włoskiego krążownika Trento wraz ze wszystkimi dostępnymi dodatkami. I mam trochę nietypowe pytanie do was koledzy, bo pierwszy raz chyba mi się coś takiego zdarzyło. Do blaszek, pozostałych detali i szkieletu nie mam żadnych uwag. Natomiast sam model jest mocno pofalowany, zarówno wzdłuż długiego i krótkiego boku, no i tak naprawdę na całej płaszczyźnie wycinanki. Zdjęcia nie oddają zapewne rzeczywistości, ale coś tam na nich już widać, przesuwając ręką po modelu wyczuwalne są te fale na całe płaszczyźnie i to dosyć mocno. Nie wiem czy uda mi się dodać zdjęcia poglądowe, ale spróbuję (fotosik już dawno nie pozwala na dodawanie, ale uruchomiłem ponownie konto na imageshack).

Mam ogrom modeli (również z Answer) i wszystkie wycinanki przychodziły równe jak tafla lodu. I sam teraz zastanawiam się co tu z tym robić? Obciążać i próbować to wyrównać (o ile w ogóle się da) czy to ewidentnie wada do reklamacji?

z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź

Post zmieniony (02-10-25 00:14)
02-10-25 00:14
Odp: Trento - Answer - pofalowane strony w nowym modelu - czy to podlega reklamacji?
Dżuma

Na forum
Od 2014
Galerie - 3
Posty - 126
02-10-25 00:15
Odp: Trento - Answer - pofalowane strony w nowym modelu - czy to podlega reklamacji?
Dżuma

Na forum
Od 2014
Galerie - 3
Posty - 126
02-10-25 00:16
Dżuma

Na forum
Od 2014
Galerie - 3
Posty - 126
05-10-25 12:46
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 082
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
A czy te pofalowania będą miały istotny wpływ przy klejeniu modelu ? Zagięć nie ma jak sądzę.
05-10-25 14:13
Krakus
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 786
W Rupieciarni - 2
Najlepiej będzie, jak o tym fakcie meilowo powiadomisz wydawcę o tym fakcie. Uważam, że powinien Ci to wymienić. Na forum były sytuacje, że wydawcy wymieniali model.
Pozdrawiam.
Andrzej K.
06-10-25 22:30
Dżuma

Na forum
Od 2014
Galerie - 3
Posty - 126
Ryszard - Typowych zagięć nie ma, ale te fale są jak siatka, gdzie fale nachodzą na siebie pionowo i poziomo w kilku miejscach na całym modelu.

Krakus - skontaktowałem się z Wydawcą, poinformował mnie, że te fale są następstwem użytego rodzaju papieru (metody wydruku?) i chłoną wilgoć, dlatego się pofalowały. Zapewnił mnie, że pod niewielkim obciążeniem i prawidłowych warunkach model się wyprostuje i wróci do normy. Jeśli to nie nastąpi, mam się ponownie skontaktować z Wydawnictwem.

Ps. Dziś odebrałem kolejne dwa inne modele z Angrafu, płaskie jak stół.

Ps 2. A może ktoś już ma ten model u siebie zakupiony przez internet lub na którymś z ostatnich konkursów i się wypowie czy jego egzemplarz posiada podobny defekt?
06-10-25 22:58
Bialy
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 9
Galerie - 41
Posty - 543
Projekt 50 Lat MM
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Mój kupiony w Przeciszowie gładziusieńki jak stół :-)
07-10-25 13:42
Krakus
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 786
W Rupieciarni - 2
Dżuma ! Nie daj się. Jakie to mają być odpowiednie warunki. Zapłaciłeś za towar, to należy Ci się jego właściwa jakość, Ty nie musisz się znać na technologii druku, tym bardziej, ze inni zakupili taki sam model w idealnym stanie.

EDIT:
Nic nie kombinuj, tylko żądaj wymiany modelu na model w należytym stanie lub zwrot gotówki.
Jeżeli kupisz jakiś sprzęt i w domu okaże się, że jest z usterką , to przyjeżdża firmowy fachowiec i stara się go naprawić lub go zabiera.

Post zmieniony (07-10-25 14:36)
Pozdrawiam.
Andrzej K.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować