Zaloguj się Zarejestruj się
07-06-26 13:36
Na forum od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 109
Projekt 50 Lat MM
07-06-26 13:36
Re: CIEKAWOSTKI
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 109
Projekt 50 Lat MM
Jestem niemile zaskoczony. Poprosiłem o wyjaśnienie niezrozumiałego dla mnie ogłoszenia, i NIKT NIE RACZYŁ MI TEGO WYJAŚNIĆ!
08-06-26 10:31
Na forum od 2006
Posty - 340
08-06-26 10:31
Na forum
Od 2006
Posty - 340
Ale co, chodzi o to ogłoszenie o skupie aut? Pewnie skup w cenie złomu, czyli jakieś 500 zł. Też miałen co chwilę takie ogłoszenia za wycieraczką gdy jeździłem samochodem mocno pełnoletnim. Nie skusiłem się, odstawiłem na złom samodzielenie.
wydawca przez małe "w"
08-06-26 10:46
Na forum od 2015
Posty - 895
08-06-26 10:46
Na forum
Od 2015
Posty - 895
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Akra Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jestem niemile zaskoczony. Poprosiłem o
> wyjaśnienie niezrozumiałego dla mnie ogłoszenia, i
> NIKT NIE RACZYŁ MI TEGO WYJAŚNIĆ!

Pewnie wszyscy rzucili się robić zdjęcia swoim zwierzakom albo szukają indyczych jaj w handlu :-)
Ale Akra - a co tu myśleć? Każdy samochód w obojętnym stanie to np Chewrolet ze stanu Nebraska... Albo Tata z Karnataka... ;-)
08-06-26 12:09
Na forum od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 109
Projekt 50 Lat MM
08-06-26 12:09
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 109
Projekt 50 Lat MM
Fantom Model: ”skup w cenie złomu”. I co ten kupujący z tym zrobi? Z bardzo starego samochodu wymontuje bardzo stare części na sprzedaż? A kto kupi coś takiego?
08-06-26 12:34
Na forum od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 128
W Rupieciarni - 1
08-06-26 12:34
Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 128
W Rupieciarni - 1
Akra chętni się znajdą zawsze. Producenci aut mają obowiązek dostarczać cześć zamienne jeszcze przez 10 lat od daty zakończenia produkcji danego modelu. A co później? Rynek wtórny!!! Po za tym odzysk surowców wtórnych: miedź, amelinuim, stal, tworzywa sztuczne, metale szlachetne itp. wbrew pozorom dochodowy biznes.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
08-06-26 15:12
Na forum od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 811
W Rupieciarni - 1
08-06-26 15:12
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 811
W Rupieciarni - 1
Poza tym taki wycięty kielich z legalną tabliczką, vin-em i kompletem dokumentów kupna-sprzedaży w niektórych środowiskach też może się przydać...
GG 6801515

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-06-26 15:12.
12-06-26 13:27
Na forum od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 109
Projekt 50 Lat MM
12-06-26 13:27
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 109
Projekt 50 Lat MM
HISTORIA BYWA POKRĘCONA

Dziwny widok na ulicach Dublina w 1943 roku. Pralnia Swastyka (Swastika Laundry) istniała na długo przed II wojną światową i przed zdobyciem władzy przez Hitlera. Została założona w 1912 roku i nazwana na cześć nagradzanego konia właściciela, nazywającego się Swastika Rose.
Pomimo niefortunnych skojarzeń politycznych, które nastąpiły później, firma – i jej charakterystyczna marka – przetrwała do końca lat 60. XX wieku.

CZY SKAZANY NA ŚMIERĆ W USA PRZESTĘPCA NAPRAWDĘ MOŻE POPROSIĆ O COKOLWIEK NA OSTATNI POSIŁEK?

Na filmach skazani na karę śmierci mogą zamówić, co tylko zechcą. W rzeczywistości ostatni posiłek jest zazwyczaj ograniczony do budżetu w wysokości od 15 do 40 dolarów. a w jednym ze stanów jest nawet zakazana.

W większości stanów USA, w których nadal wykonuje się egzekucje, posiłki muszą być przygotowywane ze składników dostępnych w kuchni więziennej, lub zakupionych lokalnie w ramach tego sztywnego budżetu. Na przykład Floryda ogranicza koszt lokalnych zakupów do 40 dolarów, podczas gdy Oklahoma ogranicza go do zaledwie 15 dolarów.

Jeśli więzień poprosi o wysokiej jakości stek z sezonowanego mięsa lub danie z konkretnej restauracji poza stanem, więzienie odrzuca prośbę lub oferuje tańsze rozwiązanie. Alkohol i tytoń są powszechnie zakazane.

Teksas – stan, w którym wykonuje się więcej egzekucji niż w jakimkolwiek innym stanie – w ogóle nie zezwala na prośby o ostatni posiłek. Przez dziesięciolecia ten stan uwzględniał takie prośby, ale praktyka ta nagle ustała w 2011 roku z powodu więźnia Lawrence Russell Brewer.

Zamówił on oszałamiającą ilość jedzenia: dwa smażone steki z kurczaka, cheeseburgera z bekonem i trzema rodzajami mięsa, omlet z serem, dużą miskę smażonej okry (popularne warzywo strączkowe pochodzące z rejonów tropikalnych), trzy fajitas (rodzaj mięsnego dania), pizzę dla miłośników mięsa, duży pojemnik lodów, i trzy piwa korzenne. Kiedy dostarczono ogromny posiłek, Brewer odmówił zjedzenia choćby kęsa, twierdząc, że nie jest głodny.

Incydent rozwścieczył senatora stanu Teksas, Johna Whitmire'a, który zagroził uchwaleniem ustawy kończącej tę praktykę, jeśli system więzienny nie zareaguje wcześniej. Departament Sprawiedliwości Karnej Teksasu natychmiast wstrzymał wszystkie specjalne prośby o ostatni posiłek. Dziś skazany więzień w Teksasie otrzymuje standardowy posiłek stołówkowy serwowany reszcie więźniów tego dnia.

Nawet w stanach, które nadal uwzględniają prośby, posiłki rzadko są tak wystawne, jak sobie wyobrażają obywatele. Gdy więzień prosi o rzadkie lub egzotyczne danie, kucharze więzienni robią, co mogą, korzystając ze składników dostępnych w danej instytucji, co często skutkuje podaniem standardowego dania stołówkowego, przybranego w taki sposób, aby jak najwierniej przypominało zamówienie.

JA BYM SIĘ NIE ODWAŻYŁ

W latach 1957–1976 istniało regularne połączenie autobusowe między Londynem a Kalkutą w Indiach. Podróż w obie strony, licząca 32 700 km i trwająca 50 dni, pozostaje najdłuższą podróżą autobusową na świecie. Autobus miał piętrowe łóżka, a nawet kuchnię! Za jedyne 145 funtów można było podróżować, z wliczonym wyżywieniem i noclegiem. Autobus zatrzymywał się przy atrakcjach turystycznych i sklepach w Wiedniu, Stambule i Iranie. Autobusy przewoziły pasażerów z Anglii do Belgii, RFN, Austrii, Jugosławii, Bułgarii, Turcji, Iranu, Afganistanu, Pakistanu i północnych Indii.

ZNAK OSTRZEGAWCZY

UWAGA
TEN ZNAK MA OSTRE KRAWĘDZIE
NIE DOTYKAJ KRAWĘDZI TEGO ZNAKU
PRZY OKAZJI, PRZED TOBĄ JEST MOST (to już małymi literami)
14-06-26 19:53
Na forum od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 128
W Rupieciarni - 1
14-06-26 19:53
Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 128
W Rupieciarni - 1
Akra w wolnym tłumaczeniu powinno chyba brzmieć:

UWAGA
TEN ZNAK MA OSTRE KRAWĘDZIE
NIE DOTYKAJ KRAWĘDZI TEGO ZNAKU
PRZY OKAZJI, PRZED TOBĄ JEST USZKODZONY MOST (to już małymi literami)
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
21-06-26 19:50
Na forum od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 109
Projekt 50 Lat MM
21-06-26 19:50
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 109
Projekt 50 Lat MM
Chopin – oczywiście masz rację.

a teraz

PRYWATNA CIEKAWOSTKA…

Od paru dni co kilka minut mam takie klatki w telewizorze.

,

Czy to wina telewizora czy dekodera? Ktoś wie?
22-06-26 08:09
Na forum od 2015
Posty - 895
22-06-26 08:09
Na forum
Od 2015
Posty - 895
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Może ktoś sieje zakłócenia? Ja tak miałem kiedyś dawno temu jak pod domem stanęła taksówka i kierowca gadał przez CB...
Albo gołębie założyły gniazdo na konwerterze ;-)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować