Zaloguj się |Zarejestruj się
29-04-26 18:04
Re: CIEKAWOSTKI
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 806
W Rupieciarni - 1
Wręcz przeciwnie! @Chopin nie przesadza... Prawo w tym państwie z g***a i paździerza jest jak Rafał napisał...Znam masę historii gdzie kolekcjonerowi wjechano na chatę i po kilkuletnich bataliach sądowych odzyskiwał kolekcję w stanie opłakanym (bo nikt w depozycie się nie bawi w konserwację itd...) Noo i za każdym razem brakowało 1-2 egz- dodajmy że najcenniejszych broni z kolekcji... to wygląda w wielu przypadkach na planowany zabór mienia i to nie są żarty bo ludzie unikatowe na skalę światową sztuki potracili.... Pod tym wzgl. w miarę dobre prawo jest w UK. Na terenie prywatnym jak co znajdziesz to 50/50 z właścicielem terenu a w przestrzeni publicznej co znajdziesz to twoje ale! Państwo ma prawo pierwokupu i to jest uczciwe rozwiązanie. W naszym bantustanie jak na swojej posesji znajdziesz milion $ to należy do państwa a znaleziony w tym samym miejscu worek narkotyków już jest twój i ty za niego pójdziesz pierdzieć w pasiak... to jest bandyckie państwo i trzeba to sobie w końcu uświadomić!
GG 6801515
30-04-26 10:19
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 851
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Nooo, powiem Wam, że dyskusja rewelacyjna :-) Orzeszki mam pod ręką i czekam ciągu dalszego. Wiem, że prawo u nas było i jest niespójne (może to eufemizm) w wielu aspektach ale to co tutaj piszecie jest niezmiernie ciekawe. Od razu zajrzałem do sieci w poszukiwaniu znaczenia słowa "boratynki" - przeciekawa historia :-) Ino Chopin nie rozumiem, co ma wspólnego boratynka z II WŚ? Naświetl co to miało znaczyć pliiis...
30-04-26 11:55
Akra
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 092
Projekt 50 Lat MM
Chopin Chopin… piszesz: „Spróbuj się pochwalić boratynką z 2WŚ wykopaną na polu”.

BORATYNKA Z DRUGIEJ WOJNY???

Boratynka to potoczna nazwa miedzianego szeląga Jana II Kazimierza Wazy, bitych masowo w latach 1659–1668.
Przypominam: Poszukiwanie ZABYTKÓW (przedmiotów MAJĄCYCH PONAD 100 LAT lub historyczną wartość) wymaga zgody konserwatora zabytków
Jeśli masz tylko takie „argumenty”, to może daj sobie spokój?
30-04-26 20:36
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 098
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Co i jak w tym temacie to można poczytać na forum ODKRYWCA.
Chopin - masz rację.
30-04-26 21:10
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 102
W Rupieciarni - 1
Akra ja to znam z życia, a nie z suchych tekstów ustaw, czy rewelacji z internetu. A chcesz więc in real?? Odwiedź, od choćby Fort Gerharda - Muzeum Obrony Wybrzeża, o ile w ogóle uda Ci się do niego dostać, a to dzięki wspaniałym przepisom prawa. Chłopaki maja to na co dzień, i czasem zdrowo muszą się nakombinować, żeby coś pozyskać, lub/i nie stracić.

BORATYNKA w slangu poszukiwaczy, to przedmiot w formie blaszki, medalu, monety, niewielkich rozmiarów, niewielkiej wartości, bez względu na wiek. Trochę przesiąkłem tym nazewnictwem, bo z tymi ludźmi bardzo często koegzystuje i dla mnie jest to oczywiste. Choć niezbyt się z tym środowiskiem utożsamiam, bo nie jestem poszukiwaczem ani detektorystą. Po prostu lubię się z nimi szwędać, bo poznaje i odkrywam nowe miejsca. Choć bezustannie namawiają mnie na zakup detektora ;-P

Piszesz, że: Poszukiwanie ZABYTKÓW (przedmiotów MAJĄCYCH PONAD 100 LAT lub historyczną wartość) wymaga zgody konserwatora zabytków, co z automatu czyni wymachiwanie detektorem metalu przestępstwem, bo wszędzie istnieje stanowisko archeologiczne i potoczny kontekst historyczny. Nawet jak byś argumentował to poszukiwaniem złomu na własnym polu, który niszczy Ci brony. Wystarczy życzliwy sąsiad i masz policje na karku. Ale detektor nadal możesz kupić i posiadać legalnie.
Akra wybierz się na jakikolwiek zlot poszukiwaczy/detektorystów i pogadaj z ludźmi ;-) Ja tylko zaznaczyłem temat. Dopiero oni Ci roztocza geniusz przepisów regulujących ochronę i pozyskiwanie historycznych dóbr materialnych :-D

Jaroslav pięknie i czytelnie opisałeś nasze realia prawne w kwestii odnajdywania zabytków i ukrytych dóbr materialnych.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować