Zaloguj się |Zarejestruj się
26-04-26 20:37
Re: CIEKAWOSTKI
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 102
W Rupieciarni - 1
Jańcio w Polsce zoofilia mimo, że karalna, nadal jest legalna i to w ciągłej bytności w Unii Europejskiej ;-D I to jest dopiero hit: możesz, ale jak cię złapią to czeka Cie kara :-D I to kara nie za zoofilie, a za znęcanie się nad zwierzętami :-D :-D :-D
Swego nie znacie. Cudze chwalicie.
;-)
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
28-04-26 14:12
Jańcio

Na forum
Od 2006
Relacje z galerią - 4
Galerie - 22
Posty - 1 412
Projekt 50 Lat MM
Chopin , czyli jak ukradnę i mnie nie złapią to znaczy że to jest legalne ??? :-)))
Niezły fikołek .
A propo czy znacie przepis w niemcach że jak coś ukradniesz i będziesz to miał przez 30 lat i Cię nie złapią to to już jest Twoje ?

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 28-04-26 14:16.
28-04-26 17:40
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 102
W Rupieciarni - 1
Jancio no nie. Jak ukradną Ci fure, to muszą Ci oddać samolot :-D

Co do prawa kaduka, w Polsce ten przepis też istnieje. Powiem więcej: jeżeli udowodnię, przed sądem, że przez 10lat bylem stałtm bywalcem/gościem/rezydentem, to prawem zasiedzenia nabywam prawa do twojego domu :-P

Jancio powtarzam poraz wtóry: Swego nie znacie. Cudze chwalicie. Slabo się starasz, albo poprostu Ci nie wychodzi ;-)
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
28-04-26 19:18
Jańcio

Na forum
Od 2006
Relacje z galerią - 4
Galerie - 22
Posty - 1 412
Projekt 50 Lat MM
Chłopie a czym ja będę węgiel wozić , smolotem ? ;-)) A co do swojego to to co można UDOWODNIĆ w naszych sądach to nie ma co opisywać . Fakt , takich códów nie znajdziesz na świecie !

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-04-26 19:37.
28-04-26 21:34
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 102
W Rupieciarni - 1
Jancio z ciekawostek prawnych, które funkcjonują tylko w Rzczpospolitej (Ludowej), to jeżeli posiadasz zdjęcie pradziadka w mundurze legionisty Piłsudzkiego, to mogę Cię podpierniczyć do prokuratury i będziesz musiał sie gesto tłumaczyć skąd je posiadasz. I nie wystarczy, że to pamiątka rodzinna. Według prawa, jezeli nie posiadasz na to dokumentów, o własności, jest to zabytek należący do skarbu państwa, i mogą Ci wjechać z drzwiami o 5 rano smutni panowie na przeszukanie, a ty sobie poleżysz, skuty z rekami do tyłu, w tym czasie na glebie :-)
Zgadnij kto wprowadził to prawo nietak całkiem dawno ;-)
Przepisów prawnych o zabytkach i ich ochronie, wymyslonych i wprowadzonych przez intelektualnych inaczej jest od metra. I nie stety będziemy się z tym jeszcze bujać długo. Bo ci intelektualisci inaczej, dalej mają moc sprawczą, choc juz od dawna powinni być odizolowani od społeczeństwa.
A ile zabytków diabli wzieli bezpowrotnie, to aż poprostu płakać sie chce :-(
Pewne rzeczy są nabierząco prostowane, ale to może jeszcze zająć lata :-(
Pozdrawiam!
Chopin

29-04-26 09:44
Akra
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 092
Projekt 50 Lat MM
Nonsens. Już widzę jak prokuratura z nadmiaru wolnego czasu zajmuje się zdjęciem...
29-04-26 10:54
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 102
W Rupieciarni - 1
Akra to co tu opisałem to nonsens, który pokrywa się z faktami. Jest wiele historii, które w kręgu detektorystów, kolekcjonerów, poszukiwaczy, pasjonatów i ich rodzin miały taki przebieg. Najbardziej absurdalna jest ta ze zdjęciem. Gdzie faktycznie młody chłopak, za zdjęcie dziadka, którym pochwalił się nieopacznie w sieci, miał wjazd z futryną o 5 rano na chatę i przeleżał kilka godzin skuty twarzą do ziemi, gdy w tym czasie smutni panowie przy akompaniamencie lamentów matki, robili w mieszkaniu kipisz. O ukradzionych całych kolekcjach rodzinnych/numizmatycznych/broni/boratynek/itp przez policję, które później w niewyjaśnionych okolicznościach ginęły z depozytów policyjnych, nawet już nie wspominam. Możesz mi wierzyć albo nie, ale WKZ-t (wojewódzki konserwator zabytków), raczej się nie cacka, i sprawa trafia od razu do prokuratury. Fakt, że odkąd poleciało parę łbów w prokuraturze i policji, bardziej ludzko do tego podchodzą, ale to prawo dalej działa i jest stosowane. (To jest moja prywatna opinia, poparta jedynie obserwacjami, ale ten zabieg miał na celu położenia łapy na kolekcjach, często bardzo cennych i unikatowych, prywatnych muzeów i kolekcjonerów, które posiadały w swoich zbiorach obiekty, na które nie mogły pozwolić sobie muzea państwowe, lub... [to pozostawiam domyślności])

Drugim absurdalnym przepisem jest możliwość posiadania detektora metali. Możesz go legalnie kupić. Możesz go legalnie posiadać. Ale używanie go jest już nielegalne (sic!). Jedynym wyjątkiem są obszary plaż publicznych i pas przybrzeżny zbiorników wodnych od bezpośredniego styku linii wody z lądem do głębokości chyba 1,5m (tu sobie głowy uciąć nie dam czy dokładnie tak, bo to się kilka razy zmieniało ale na pewno nie na całej powierzchni zbiornika). O każde inne użycie detektora metali musisz wystąpić o zgodę do WKZ i właściciela terenu. Reasumując: detektorem metalu nie możesz sobie machać nawet we własnym ogródku, bez zgody władz. I wisienka na torcie: takie przepisy funkcjonują tylko w Rzeczpospolitej (Ludowej) :-) Nigdzie na świecie nie ma takich chorych przepisów.

I na koniec napomknę tylko, że ogólnie ochrona zabytków w Rzeczpospolitej (Ludowej), to po prostu kpina. Absurd goni absurd. Ale to jak ktoś chce, niech podrąży już we własnym zakresie, bo to temat rzeka.
Pozdrawiam!
Chopin

29-04-26 13:58
Jańcio

Na forum
Od 2006
Relacje z galerią - 4
Galerie - 22
Posty - 1 412
Projekt 50 Lat MM
UPS ! Ja odpadam , to jest dla mnie za mądre .;-)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-04-26 13:59.
29-04-26 16:05
Akra
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Posty - 7 092
Projekt 50 Lat MM
Chopin, przeginasz.
- Używanie wykrywacza metali w Polsce jest legalne, ale podlega regulacjom prawnym.
- Poszukiwanie ZABYTKÓW (przedmiotów MAJĄCYCH PONAD 100 LAT lub historyczną wartość) wymaga zgody konserwatora zabytków, a bez niej grozi kara do 2 lat więzienia. Czyli że możesz szukać np. sprzętu z drugiej wojny.
- Legalne jest szukanie przedmiotów współczesnych (plaże, pola) ZA ZGODĄ WŁAŚCICIELA (i słusznie, bo nie można bez takiej zgody rozkopywać komuś ziemi).
- Zabrania się poszukiwań w parkach narodowych, rezerwatach, na stanowiskach archeologicznych i w miejscach pamięci.

Co tu jest takiego nienormalnego?
29-04-26 16:53
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 102
W Rupieciarni - 1
Akra to co przedstawiłeś to jest teoria ;-) Spróbuj to przełożyć na praktykę ;-) Znam wielu, którzy też tak myśleli jak Ty, i niektórzy do dzisiaj bujają się po sądach i gesto tłumaczą :-/ A Spróbuj się pochwalić boratynką z 2WŚ wykopaną na polu ;-P Nie polecam ;-)
Pozdrawiam!
Chopin

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować