CIUT SIĘ ZMIENIŁO
Oto Ogród Różany przy Białym Domu, założony w 1913 przez Ellen Wilson jeszcze niedawno. Ogród był oczkiem w głowie zwłaszcza Jacqueline Kennedy:
… a tu już po zmianie zarządzonej przez Trumpa…
OBSESJA CHRUSZCZOWA
Nikita Chruszczow odwiedził Stany Zjednoczone we wrześniu 1959 roku. Wizyta ta obejmowała spotkania z prezydentem Eisenhowerem, ale także miał okazję zobaczyć ogromne pola kukurydzy, które zrobiły na nim olbrzymie wrażenie: w tych latach około 36% wszystkich roślin uprawnych w USA to była kukurydza.
Pomysł po raz pierwszy zrodził się w głowie Nikity po udanych doświadczeniach na Ukrainie: tam udało się złagodzić powojenny głód poprzez uprawę kukurydzy. Zgodnie z jego planem kukurydza miała stać się „drugim chlebem” i skutecznie rozwiązać jednocześnie dwa problemy radzieckiego rolnictwa: niedobór zboża i niedobór paszy dla zwierząt.
W kraju rozpoczęła się prawdziwa gorączka kukurydziana: radzieckie gazety poświęcały tej roślinie artykuły wstępne, stała się bohaterką filmu „Magiczna kukurydza”, a pod jej uprawę przeznaczono ogromne połacie ziemi, ograniczając uprawę pszenicy, żyta i owsa.
Powstawało mnóstwo plakatów popularyzujących uprawę kukurydzy, oto kilka z nich:
Lecimy z tłumaczeniem od lewej:
Przy kukurydzianym pociągu: KUKURYDZY – CAŁA NAPRZÓD!
Niżej: POMIĘDZY PASZOWYMI KULTURAMI KUKURYDZA – CZEMPION ZWIĄZKU SOWIECKIEGO
Pośrodku, pod Nikitą:
Drogowskaz: DO GOSPODARSTWA
Poniżej: DROGĘ DLA KUKURYDZY
Po prawej:
Przy kołchoźnicy: KUKURYDZA – ŹRÓDŁO OBFITOŚCI
Na dole: GDZIE KUKURYDZA ROŚNIE W MIŁOŚCI
TAM WIELKI PRZYROST PROSIĄT!
Pomimo wszelkich wysiłków, kampania kukurydziana zakończyła się niepowodzeniem. Kupione w USA ziarno któremu pasowały upały panujące w większości stanów, nie przetrwało na obszarach z zimnym klimatem - a już zwłaszcza na Syberii - a kukurydza nie wyparła tradycyjnych upraw żyta i pszenicy. To co było stosunkowo łatwe do osiągnięcia na ciepłej, słonecznej Ukrainie, z żyznymi glebami gwarantującymi wysokie plony, nie sprawdziło się w innych regionach kraju. Roślina ta dowiodła swojej skuteczności jedynie jako pasza. Dopiero po obaleniu Chruszczowa w 1964 roku, pola kukurydzy w całym kraju zaczęły drastycznie zanikać.
Przy każdej wizycie towarzyszy z bratnich krajów, towarzysz Chruszczow zabierał ich na pola kołchozu we wsi Mołokowo pod Moskwą, przekonując, że pozwoli ona bratnim socjalistycznym krajom zalać świat nadwyżkami żywności. Tutaj bajeruje Gomułkę.
W całej Polsce aktywiści partyjni wyjechali w teren i zaczęli na siłę wdrażać uprawę kukurydzy. Efekt był jeszcze gorszy jak w ZSRR. Dostępne odmiany nie pasowały do naszego klimatu, a brak odpowiednich kombajnów spowodował ogromne straty w produkcji rolnej. Pamiętam jak ojciec kpił przy mnie z pasji Nikity. Kiedy minęła era Chruszczowa, u nas szybko na wiele lat o kukurydzy zapomniano.
*
Wczoraj znalazłem pięć tysięcy w starej kurtce! Tak się ucieszyłem! A już się martwiłem, że szatniarz to marny zawód...
*
Po kilku latach małżeństwa mąż mówi do żony:
- Muszę ci się do czegoś przyznać – jestem daltonistą.
Na to żona:
- To ja ci też się do czegoś przyznam – nie jestem z Rzeszowa, ale z Mozambiku.