LUFY
RENOWACJA I PONOWNE ZAMONTOWANIE: Zdemontowane lufy można było odnowić, co wiązało się z wymianą ich wewnętrznej powierzchni, a nie całej lufy. Dużo na ten temat jest na stronie 104 Ciekawostek!
PRZECHOWYWANIE: Zapasowe lufy były na ogół przechowywane przez wiele lat. Dla przykładu ostatni brytyjski pancernik, „Vanguard” miał wieże – oraz lufy – znajdujące się w magazynach Royal Navy od 1925 roku!
UTYLIZACJA: Gdy renowacja nie była wykonalna lub nieopłacalna, lufy były złomowane poprzez rozcinanie na mniejsze sekcje w celu łatwiejszego transportu złomu.
PONOWNE WYKORZYSTANIE: Część zużytych luf amerykańskich pancerników była ponownie wykorzystywana do celów testowych, takich jak np. projekt HARP, czyli projekt badawczy Departamentu Obrony Stanów Zjednoczonych i Departamentu Obrony Narodowej Kanady, którego celem było badanie balistyki pojazdów powrotnych i zbieranie danych dotyczących górnych warstw atmosfery na potrzeby badań…
…lub jako eksponaty muzealne. Oto dwie lufy z brytyjskich pancerników przed londyńskim Imperial War Museum:
*
NIEZŁA KOLEKCJA
Oscar Wilhelm Mathisen (1888 – 1954) – norweski łyżwiarz szybki, wielokrotny medalista mistrzostw świata, Europy i Norwegii.
CO ZA DZIWACZNE PASKUDZTWO!
Autokar Citroën U55 Currus Cityrama, który w latach 50. XX wieku jeździł z turystami po ulicach Paryża.
INDIE. PRZYŁAPANY NA JEDZENIU TRZCINY CUKROWEJ MAŁY SŁONIK SCHOWAŁ SIĘ ZA SŁUPEM…
KOLEJNA WERSJA ZNANEGO ”POGODOWSKAZU”
STACJA POGODOWA
ORZECH RUSZA SIĘ – WIETRZNIE
ORZECH NIE RUSZA SIĘ – CISZA
ORZECH MOKRY – DESZCZ
ORZECH SUCHY -SŁONECZNIE
ORZECH BIAŁY- ŚNIEG
ORZECH NIEWIDOCZNY – MGŁA
NIE MA ORZECHA - HURAGAN
*
Stara para zginęła w wypadku samochodowym i została zabrana w drogę do nieba przez św. Piotra:
- Tutaj macie mieszkanie nad morzem, tam są korty tenisowe, basen i dwa pola golfowe. Jeśli byście chcieli coś przekąsić i wypić, to możecie pójść do któregoś z barów.
- Cholera, Gloria - syknął starszy pan, kiedy św. Piotr odszedł - mogliśmy być tu już dziesięć lat temu, gdybyś nie usłyszała o tych przeklętych otrębach, kiełkach pszenicy i dietach odchudzających!
*
Przy wspólnym obiedzie rozmawiają katolik, protestant, muzułmanin i Żyd.
Katolik:
- Jestem tak bogaty, że zamierzam kupić Citybank.
Protestant:
- Ja jestem bardzo bogaty i kupię sobie General Motors.
Muzułmanin:
- Ja jestem bajecznie bogatym księciem… kupię Shella.
Zapadła cisza, wszyscy czekają, co powie Żyd. Ten spokojnie zamieszał kawę, oblizał łyżeczkę i odłożył ją na spodek. Następnie popatrzył na pozostałych biesiadników i mówi:
- A ja wam nie sprzedam…
Post zmieniony (04-07-25 08:00)