Zaloguj się |Zarejestruj się
12-04-23 11:31
Odp: Książki które warto przeczytać
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 800
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
A ja pamiętam jakie wrażenie wywarła na mnie powieść "Okrutne morze" Nicholasa Monsarrata. Wspaniały klimat no i opis korwety bodajże typu Flower jak pokonywała fale Atlantyku w służbie konwojowej. Czytałem ją jako dzieciak i chętnie bym do niej wrócił ale w świetle tego co się tutaj wypisuje to aż strach! :-)

A poza tym Polecić mogę:
1. "Pod nóż. 28 niezwykłych operacji w historii chirurgii" Arnolda van de Laara
2. "Dziwne przypadki ludzkiego mózgu" Sama Keana
3. "Dreadnought" Roberta Massiego

Znalazłbym jeszcze co najmniej kilkanaście tytułów książek, które mnie urzekły w jakiś sposób ale na razie poprzestanę na tym. Powyższe pozycje mimo, że są dość specjalistycznych obszarów to jednak czyta się jak dobry kryminał jednym tchem... No i jak ktoś ma dobrą pamięć to naprawdę może wzbogacić wiedzę z różnych tematów.
14-04-23 08:55
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 26
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 025
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Brystol napisał : "Polecam wszystkie jak leci książki angielskiego historyka, Davida Irvinga."

Czytać tego autora uważnie i podchodzić z dystansem do jego informacji.

Np. "Wojna Hitlera" ( wyd. 2009)

str. 204 - pisze o wizytowaniu przez Hitlera 6 września 1939 r. niemieckich oddziałów w Borach Tucholskich gdzie oskrzydlono silny polski korpus a dalej pisze o szarżach polskiej kawalerii z lancami na niemieckie czołgi bo byli przekonani, że są to makiety z cienkiej blachy !

str. 205 - podje, że polski dowódca dał rozkaz rozstrzelania kilku tysięcy (!) mieszkańców-Niemców (dotyczy Bydgoszczy)
i że cywile (Polacy) na polecenie wojska polewali benzyną i podpalali niemieckie czołgi a spadochroniarzy Goeringa (czy tacy brali udział w walkach w 1939 r. ? ) po wzięciu do niewoli rozstrzeliwano na miejscu.

Jeżeli takie bzdury dotyczą września 1939 r. to można założyć, że i inne informacje mogą zawierać podobne nieścisłości !
Wstyd, piszesz pan głupoty, panie Irving !
16-05-23 15:59
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 26
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 025
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Rzuciłem książkę w diabły !
Autor pisze bez żadnego skomentowania za niemieckimi źródłami o mordowaniu przez polskich lekarzy, żołnierzy niemieckich wziętych do niewoli we wrześniu 1939 r. !!!
Ten Irving to IDIOTA !
Jego książki są g...o warte !
NIE CZYTAĆ !!!
29-05-23 13:25
thaw
Na forum
Od 2021
Posty - 5
cześć,
książki mają moc, aż musiałem przypomnieć hasło i login.
Z trzech różnych kierunków:
-- "Chamstwo" Kacpra Pobłockiego - o niedolach naszych przodków; wydawnictwo Czarne.
-- "Cesarska armia Japonii. 1853-1945" Edward J. Drea - po prostu intrygujące, wydawnictwo uniwersytetu jagiellońskiego
-- "Gdynia obiecana. Miasto, modernizm, modernizacja 1920-1939", Grzegorza Piątka, nie bałwochwalcza opowieść o narodzinach miasta, wydawnictwo W.A.B.
Ciekawe czy ktoś się skusi?
Wydawnictwo jest ważne.
08-08-23 14:56
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 7
Galerie - 34
Posty - 4 493
W Rupieciarni - 2

Post zmieniony (13-10-25 13:52)
brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą, kiczem i kaszaną
12-12-23 17:39
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 7
Galerie - 34
Posty - 4 493
W Rupieciarni - 2

Post zmieniony (13-10-25 13:53)
brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą, kiczem i kaszaną
18-02-24 17:31
Jac

Na forum
Od 2005
Relacje z galerią - 1
Posty - 851
Projekt 50 Lat MM
Kontradmirał Samuel E. Morison - oficjalny historyk US Navy - wszystko, Erich von Manstein "Stracone zwycięstwa".
DUILIO

"Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz."

Kat

"Życie jest zbyt poważne, żeby je brać na serio".
Ja ;-)

"King Crimson"....i cała reszta.
29-09-24 11:33
Krakus
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 774
W Rupieciarni - 2
Wejdzcie na stronę Muzeum Lotnictwa Polskiego a następnie kliknijcie sklep. Znalazłem tam dużo ciekawych pozycji nawiązujących do historii lotnictwa i nie tylko.
Pozdrawiam.
Andrzej K.
29-09-24 16:35
Krakus
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 774
W Rupieciarni - 2
Jeszcze jedna księgarnia.

Nie mogę sobie poradzić z linkiem, więc w googlach wystukajcie tylko dwa słowa .. księgarnia znak .. Tam znajdziecie dużo ciekawych książek o różnej tematyce, również II wojna światowa, również znanego autora Iana Kershawa.

EDIT:
Jedną z książek tego wydawnictwa, jaką udało mi się kupić na terenie MLP jest: ,, Most nad piekłem-amerykańskie bombowce na polskim niebie ,,
Autorem opracowanie jest Serhii Plokhy, uznany ukraiński historyk i wykładowca Uniwersytetu Harvarda.
Treść ksiązki dotyczy bombardowania niemieckich celów na terenie Niemiec, korzystając z lotniska w Połtawie, wszystkie problemy z tym związane.
Również trescią jest kwestia pomocy polskim powstańcom w Warszawie, korzystając z tego lotniska i inne skandaliczne problemy.

Post zmieniony (29-09-24 16:59)
Pozdrawiam.
Andrzej K.
01-10-24 19:26
Krakus
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 774
W Rupieciarni - 2
Wspomniałem o książce ,, Most nad piekłem-amerykańskie bombowce na polskim niebie ,,.Ksiązka ta posiada twardą oprawę i piękną kolorową. obwolutę. Aby było ciekawiej, twarda oprawa również jest w takich kolorach.
Uważam, że wszystkie książki tam widoczne a dotyczące tematyki II wojny swiatowej, również są wydane w podobny sposób.
Oprócz ciekawej tematyki, to również ozdoba dla oszklonej gabloty.

EDIT:
Jest to mój ostatni wpis w tej tematyce, ale dodam a być może zainteresuje to zwolenników okrętów, że widziałem tam książkę pt: ,, Druga wojna światowa na morzu ,, Zauważyłem, że posiada ok.880 stron.

Post zmieniony (01-10-24 20:10)
Pozdrawiam.
Andrzej K.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować