Zaloguj się |Zarejestruj się
14-09-18 22:33
Modele z drukarki
Alex
Na forum
Od 2018
Cześć wszystkim
Jeśli nie miejsce na taki post to przepraszam ale nie wiem gdzie mogę zdobyć odp na moej pytanie.
Wiec, znalazłem na Facebooku stronę małego modelarza i zauważyłem ze dodawali kiedyś ''skany'' modeli plan, części, okładka opis generalnie wszystko co trzeba. No i pytanie się nasuwa gdy wydrukuje i skleję taki model skala i dopasowanie będzie się zgadzać ? czy ktoś kiedyś tak robił ?
17-09-18 23:27
Odp: Modele z drukarki
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Galerie - 10
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Cześć!
Jeżeli oryginał był w formacie A4 i rzetelnie zeskanowany bez przekłamań w osiach X i Y oraz jeśli twoja drukarka nie przekłamuje to TAK, oczywiście da się taki model poprawnie skleić ;)
GG 6801515
19-09-18 20:49
Mucha
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1
Jest moim zdaniem prosta metoda na zawsze poprawny wydruk. Wrzuć obraz do Worda i ustaw 100% wielkość obrazka. Wycentruj to co chcesz wydrukować i drukuj.
Co zostało zobaczone, tego się nie odzobaczy
20-09-18 00:42
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Galerie - 10
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Nie pamiętam czy to tu czy na pampersach był kiedyś dobry temat o drukarkach.... Niestety większość drukarek zwłaszcza starszych przekłamywała wydruki w różnych osiach więc gdy masz drukarkę, która przekłamuje na formacie A4 w osi X o np. 1mm to żadna konwersja pliku nic nie zmieni... znając zaś przekłamania sprzętowe drukarki możesz np w Corelu rozciągnąć lub zwęzić plik o wartość przekłamania w odpowiedniej osi i drukować ignorując monit że "obraz nie mieści się w obszarze druku" Corel z automatu powinien przyciąć marginesy i wysłać do drukarki plik w oczekiwanej postaci... Ja Ci to podpowiadam jako lajkonik z jakimś tam bagażem własnych doświadczeń ale w razie niemca to Czarek ( Astra28 ) więcej Ci może powiedzieć bo On na corelach zęby zjadł... Jest chłop messerschmittem w tym fachu bez dwóch zdań ;)
Zdrów!
GG 6801515
20-09-18 12:41
konradus
Administrator

Na forum
Od 2001
>Alex
> znalazłem na Facebooku stronę małego modelarza i zauważyłem

To autentyczna strona LOKu/Małego Modelarza, a nie jakaś piracka przypadkiem? (nie mam fejsa)

pozdr,
k
20-09-18 14:40
vwsmok

Na forum
Od 2004
Galerie - 10
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK
Czekałem, kto pierwszy zapyta :-))))))
Też mordoksiążki nie zażywam i nie było jak sprawdzić organoleptycznie
21-09-18 09:14
Alex
Na forum
Od 2018
Ruska jakaś wiec raczej piracka ;p Druknelem sb 2 modele zobaczymy ;/ mam nadzieje ze da sie skleić fajnie by bylo
28-12-18 03:39
Tomasz
Na forum
Od 2018
Alex i co spasowały wydruki?
28-12-18 08:02
Akra
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Projekt 50 Lat MM
Alex: jedyna prawdziwa strona MM to [modelarz.mazowszelok.pl]

Ponieważ MM nigdy nie dodawał u siebie żadnych skanów modeli, oznacza to, że wszedłeś na jakąś szemraną stronę. A tak przy okazji: na Allegro jest od groma starych i nowych MM po naprawdę akceptowalnych cenach (poza nielicznymi białymi krukami). Co za problem kupić któryś z legalnie wydanych modeli?
22-01-19 10:09
Alex
Na forum
Od 2018
Cześć wszystkim :)
Od niedawna robię malucha z MM właśnie wydrukowanego z tej strony z fejsa.
Narazie wszystkie części pasują i przyjemnie się skleja :) aczkolwiek dobra alternatywa jeśli nie da się jakiegoś kupić :( i pytanie czy mimo pasujących (narazie) części nie ma zmian w skali itp 🤔 podsumowując jeśli mamy okazje lepiej kupić oryginał i mieć satysfakcję z tego ale jak drukować to pamiętajcie ze warto wybrać dobra drukarnie plus dobry papier 😂 ja wybrałem za sztywny😢
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować