Wiem, że nie jest to najlepsze miejsce na takie ogłoszenie, ale może będzie widoczne przez jakiś czas i uchroni kogoś przed kłopotem.
Od jakiegoś czasu pokazują się na Olx -ie ogłoszenia ciekawych modeli po bardzo atrakcyjnej cenie. Niestety trzy tygodnie tamu nabrałem się i zapłaciłem. Namierzyłem jednak tą osobę i po długich pertraktacjach odzyskałem pieniądze. Oczywiście zgłosiłem podejrzenie oszustwa, ale proceder trwa dalej. Człowiek ten nie akceptuje odbioru osobistego, przesyłki za pobraniem, kuriera. Za to z chęcią pokrywa koszty wysyłki.
Proszę miejcie się na baczności. A jakby co to dzięki zwrotowi pieniędzy mam prawdziwe dane właściciela konta bankowego, chociaż nie muszą to akurat być te same osoby.
Oto przykładowe ogłoszenia. zwróćcie uwagę na różne imiona i lokalizacje.
Jest też druga strona medalu.
Na OLX można znaleźć perełki niespotykane gdzie indziej w takiej cenie.
Ja zakupiłem REGULUSA za uwaga... 20PLN+ przesyłka.
jedna z głównych reguł - bardzo ostrożnie pracować z tymi, kto niedawno rejestrował się. A stawiać kontrolne pytanie - czy jest gotów on sprzedać przy spotkaniu? Powiedzieć, że przyjaciel żyje w tym mieście, chcesz wygospodarować na poczcie podobne do tego.
W wtenczas, dużo kupuję na naszym OLX. Upominki, zabawki z NRD albo stare MM niekiedy można znaleźć bardzo tanio.
Tu nawet nie chodzi o zrobienie w trąbę. Zupełnie inaczej się czeka na przesyłkę nie opłaconą w ciemno, na luziku, bez dodatkowych obciążeń. W końcu zakupy związane z hobby powinny być przyjemnością. Nieprawdaż?