Za prawdę powiem Ci prawdziwy999,
że znałem pilotów i mechaników obsługujących te samoloty na lotnisku w Krzesinach, z kilkoma rozmawiałem a z jednym nawet chodziłem do szkoły (po wycofaniu migów przekwalifikował się na F16).
To był tani, prosty (jak na myśliwski samolot naddźwiękowy) samolot bojowy, który miał swoje duże ograniczenia.
Była to maszyna produkowana na eksport - nawet wtedy gdy dla lotnictwa CCCP produkowano MiG-23, MiG-31, MiG-29 różne Suchoje itp.
Wskazane przez Ciebie przekonania eliminują mnie z dyskusji bo ani nie jestem konstruktorem lotniczym, ani pilotem myśliwskim.
No cóż, a ty jesteś?
Mam nie tylko wspomniane wyżej książki i czasopisma zarówno o MiG-21 jak i o Phantomie - był to samolot dużo bardziej uniwersalny. O ile pamiętam miano latającej trumny miał F-105, a nie F4. (podałem zły numer to był F-104 [
pl.wikipedia.org])
To był samolot, który był drogi i był eksploatowany w bogatszych państwach niż kraje komunistyczne. Kraje te w latach 80-tych i 90-tych miały pieniądze aby wymienić F-4 na dużo lepsze maszyny, a "po upadku imperium zła" nastąpiła szybka redukcja wydatków na obronność w krajach NATO i w pierwszej kolejności wycofywano te starsze samoloty.
A tymczasem w większość lotnictwa "demoludów" stanowiły poczciwe MiG-21.
Ja jedynie przytaczam dane z książek i czasopism innych autorów, a ponieważ część życia spędziłem w Polsce komunistycznej nie dziwią mnie teksty, że np. "Rosja nigdy nikogo nie zaatakowała" - ot taka g..o prawda braci zza wschodniej granicy.
Dla przykładu zacytuję bzdury zawarte w TBiU nr 106: Samolot myśliwski MiG-21 autorstwa Piotra Butowskiego (s. 10)
"Na sukcesy samolotów MiG-21, szczególnie w pierwszym okresie ich stosowania w Wietnamie (od maja do grudnia 1966 r. zestrzelono 47 samolotów amerykańskich tracąc 12 własnych) (...)"
A teraz porównaj to z danymi z artykułu zalinkowanego przez Ryszarda.
W sumie na pierwszym etapie wojny lotniczej od kwietnia 1965 r. Do listopada 1968 r. Na niebie Wietnamu (...) odbyło się 46 bitew między MiG-21 a F-4 - wynik tych spotkań był rozczarowujący dla tych ostatnich - straty wyniosły 27 F-4 Phantom i 20 MiG-21.
Myślący ludzie żyjący wśród propagandy w PRL po obejrzeniu serialu "Czterej Pancerni i Pies" ukuli powiedzenie, że "jakbyśmy dwa takie czołgi mieli to byśmy sami DWS wygrali".
Dla przypomnienia dane
W ciągu całej operacji Rolling Thunder 1965-1968 Amerykanie utracili 919 (dziewięćset dziewiętnaście) samolotów.
W tym czasie Wietnamczycy zgłosili strącenie 3230 (trzy tysiące dwieście trzydzieści!!!) samolotów amerykańskich.
PS. Piernikowo=Toruńskie Pierniki
Popracuj nad krytycznym analizowaniem danych, porównywaniem danych, sprawdzaj kto i kiedy coś napisał, i czy źródłem nie jest np. folder reklamowy producenta albo polska kronika filmowa...
Nie polecę uczelni, nawet tej z pierwszej 10-ki bo z tego co słyszę i spotykam przez ostatnie 20 lat poszli kasę i łatwiznę... a kiedyś takich rzeczy uczyli.
--
Post zmieniony (25-02-22 21:23)