Szanowni znawcy tematu. Poszukuję wszelkiej maści zdjęć i rysunków dokumentujących rozmieszczenie poniemieckiej artylerii na na naszych 'ptaszkach' po powrocie do polski w latach 40-tych (a jeszcze przed przezbrojeniem w artylerię proweniencji radzieckiej i przeklasyfikowaniem na dozorowce).
Co było - wiadomo (2 cm flaki):
Czajka - 1x4 przed nadbudówką i 2x2 za nadbudówką
Mewa - 1x2 przed nadbudówką i 1x4 + 1x1 za nadbudówką
Rybitwa - 1x2 przed nadbudówką i 2x1 za nadbudówką
Żuraw - 1x2 przed nadbudówka i 1x2 + 1x1 za nadbudówką
O ile działka na dziobie nie budzą wątpliwości (montowana na miejscu przedwojennych 75-tek) o tyle miejsce montażu tych z tyłu to już sprawa ciekawsza. Wydaje się, że jeden z zestawów mógł być montowany w miejscu gdzie przed wojną był bączek (a na Żurawiu fundament pod podwójnego Hotchkissa), a drugi.... no właśnie - logika by podpowiadała, że za windą trałową - w miejscu gdzie w latach 50-tych zainstalowano podwójny wkm.
Nie dotarłem dotychczas do jakichś wyraźnych zdjęć dokumentujących moje tezy, ale może ktoś ma w swoich archiwach i zechce się podzielić.
Z góry dziękuję
Co było - wiadomo (2 cm flaki):
Czajka - 1x4 przed nadbudówką i 2x2 za nadbudówką
Mewa - 1x2 przed nadbudówką i 1x4 + 1x1 za nadbudówką
Rybitwa - 1x2 przed nadbudówką i 2x1 za nadbudówką
Żuraw - 1x2 przed nadbudówka i 1x2 + 1x1 za nadbudówką
O ile działka na dziobie nie budzą wątpliwości (montowana na miejscu przedwojennych 75-tek) o tyle miejsce montażu tych z tyłu to już sprawa ciekawsza. Wydaje się, że jeden z zestawów mógł być montowany w miejscu gdzie przed wojną był bączek (a na Żurawiu fundament pod podwójnego Hotchkissa), a drugi.... no właśnie - logika by podpowiadała, że za windą trałową - w miejscu gdzie w latach 50-tych zainstalowano podwójny wkm.
Nie dotarłem dotychczas do jakichś wyraźnych zdjęć dokumentujących moje tezy, ale może ktoś ma w swoich archiwach i zechce się podzielić.
Z góry dziękuję
Pozdrówka
Agand
Agand