Zaloguj się |Zarejestruj się
14-06-22 23:18
Santa Maria - replika vs Shipyard + rozważania nad wiarygodnością
Batonus

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 14
Relacje z galerią - 23
Galerie - 18
Posty - 3 463
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Klub
Miałem ostatnio okazję odbyć rejs repliką Santa Marii z floty Kolumba, więc i jest sesja - SANTA MARIA

Następnie sobie pomyślałem, że skoro mam tak bogatą dokumentację to pewnie da się kiedyś zbudować fajny, wierny model. Czytałem w internecie, że replika została zbudowana z najwyższą dbałością o szczegóły historyczne, żeby można było poczuć się na niej jak w czasach poszukiwania drogi do Indii. Czy tak było? Nie wiem na pewno.
Potem nabyłem nowe opracowanie Shipyardu (wraz z Niną) i.... ciśnienie zeszło. Replika z Madeiry i model BARDZO różnią się między sobą, a we wstępie do opracowania autorzy deklarują, że ponieważ nie zachowały się dokładne plany - również korzystano z najbardziej wiarygodnych źródeł.

I teraz pytanie - czy ktoś zna dobre źródło które potwierdzi komu bardziej ufać? Może replika została zbudowana jednak tylko tak, żeby przypominała dawny żaglowiec a jest tam więcej tzw. cepelii?
A może jest na sali Shipyard?

Fejs - zbuk: Tomek Szejnoch, w robocie: Cutty Sark
Zazdroszczę owadom - w makro są doskonałe.
15-06-22 23:17
Odp: Santa Maria - replika vs Shipyard + rozważania nad wiarygodnością
=Kondzik=

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 2
Galerie - 1
Posty - 248
Jakimś punktem wyjścia może być Anatomy of the Ship - The Ships of Christopher Columbus. Tylko tam widziałem rysunek czteromasztowej Niny jak w Shipyardzie. Santy Marii nie porównywałem jakoś wnikliwie. Na zbudowanie wiernego modelu Santy Marii raczej nie ma co liczyć, gdyż jak sam zdążyłeś się zorientować, nie ma żadnych wiernych rysunków czy malowideł z epoki. Ja osobiście przyjmuje wygląd modelu z Shipyarda z dobrodziejstwem inwentarza. Czy Santa Maria wyglądała 500 lat temu dokładnie tak jak na modelu - na pewno nie, czy mogła być podobna - chyba tak i to mi osobiście wystarcza. U znajomych, którzy się nie znają na tematyce a będą widzieć model i tak wywoła zapewne efekt wow.
21-06-22 09:07
Sven
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 11
Galerie - 8
Posty - 2 673
Projekt 50 Lat MM
Tu nawet archeologia podwodna jest bezsilna, a na wodach Haiti, gdzie Santa Maria zakończyła swój żywot przetrwanie kadłuba przez tyle lat jest niemożliwe. W 2014 roku ponoć odkryto jej wrak ale po analizie specjalisty z UNESCO okazało się że to resztki statku z 18/19 w. Najlepszym miejscem, gdzie są doskonale zachowane wraki drewnianych statków sprzed stuleci to Morze Bałtyckie: zachowane całe kadłuby z działami, zwalonymi masztami, ale to 17 wiek. Niemniej jednak najlepszy i fascynujący materiał do odtwarzania bo szukanie zachowanych planów to też chyba max 17 wiek. Nie wspominając o zachowanej Vasie w Szwecji.

[www.sea.museum]

[gue.com]

[static1.squarespace.com]

[ltwilliammowett.tumblr.com]

Wraki statków średniowiecznych z 15 w. to w zasadzie tylko resztki stępek, nawet na Bałtyku. Czasem sa jakieś średniowieczne ikonografie.

--

Post zmieniony (21-06-22 09:08)
03-07-22 16:34
Agand

Na forum
Od 2001
Posty - 679
Tomku,

Widziałem 3 repliki Santy Marii - podobno zbudowane takżeby jak najwierniej odtworzyć oryginał, i... każda była inna.

Po mojemu - jak zbudujesz - tak będzie dobrze... :D
Pozdrówka
Agand
07-07-22 10:02
Tomasz K.

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 63
Posty - 2 216
Projekt 50 Lat MM
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
Jest jeszcze źródło z epoki Kolumba, w postaci wotywnego modelu z kościoła w Mataró. Wykonany był przez przez ówczesnego marynarza. Pomimo zachwianych niektórych proporcji prezentuje stosowane ówcześnie rozwiązania.
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek [sabbstone.deviantart.com]
08-07-22 08:23
Sven
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 11
Galerie - 8
Posty - 2 673
Projekt 50 Lat MM
Santa Maria, Nina, Pinta od str 164. Do rekonstrukcji dawnych statków są różne źródła: archeologia podwodna, akwaforty, obrazy, grafika w starych księgach, reliefy w kościołach, na stallach, itd co jest w tej publikacji zawarte.

[docplayer.pl]
10-02-25 07:46
marekz64
Na forum
Od 2020
Posty - 6
Witam, chyba najnowsze opracowanie tego tematu: The Ships of Christopher Columbus (Nuova Raccolta Colombiana, Vol. 7)
by Franco Gay, Carlo Franco, Dec 31, 1996. Jest dostępna na Amazon.com Jest to wersja angielska.
13-02-25 12:55
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 8
Galerie - 35
Posty - 4 509
W Rupieciarni - 2
To włoskie opracowanie wydane w 1996 rok, to też nic nowego.
Zebrano po prostu dotychczasowe i przedstawiono w ciekawej formie, (nie znam angielskiego, tłumaczyłem sobie wyrywkowo jakieś cos tam)
Jako książka wzbudza zaufanie :); format A4, twarda oprawa , ponad 290 stron, mnóstwo rysunków, szkicow, planiki replik , wszystko czarno-białe , kolorowa jest tylko jedna strona z flagami.
Dla kogoś znającego angielski na 1000 prozent bardzo ciekawa lektura.

Dla modelarza jednak przydatniejsza jest inna pozycja, dwuczęsciowe wydanie trzech autorów, Wolfram zu Mondfeld, PeterHolz i Johannes Soyenner,

z 1991 roku, "Die Schiffe des Christoforo Colombo"

Również graficznie solidne wydanie , książka i osobno plany

Post zmieniony (13-02-25 12:59)
brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą, kiczem i kaszaną
24-03-25 15:23
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 058
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Interesujące zestawienie replik Santa Maria począwszy od 1892 r.
[modelshipworld.com]
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować