Zaloguj się |Zarejestruj się
13-02-21 20:30
Greyhound film w roli drugoplanowej ORP Błyskawica
Teledzin
Na forum
Od 2009
Posty - 532
W filmie Greyhound z 2020 r. z Tomem Hanksem w roli głównej, występuje chyba ORP Błyskawica.
Błyskotka wciela się w rolę brytyjskiego niszczyciela Eagle,
którego widać w całej okazałości na kilku kadrach tuż po upływie 1 godziny filmu.
Nie będę spojlerował co się z nim dzieje. Sylwetka okrętu jest charakterystyczna, kamuflaż też.
To pewnie jest animacja komputerowa, ale taki polski akcent...
Film można obejrzeć tutaj
[www.cda.pl]

--

Post zmieniony (14-02-21 15:59)
14-02-21 16:05
Odp: Greyhound film w roli drugoplanowej ORP Błyskawica
Teledzin
Na forum
Od 2009
Posty - 532
Film obejrzałem i na jego podstawie napisałem powyższy post.
W Wiki można przeczytać o tym filmie tutaj
[en.wikipedia.org])

a o okrętach piszą tak (tłumaczenie z oryginału google translator)
"Podczas bitwy o Atlantyk konwój HX-25, składający się z 37 statków alianckich, zmierza do Liverpoolu. Eskorta konwoju składa się z niszczyciela klasy Fletcher USS Keeling, radiowego znaku wywoławczego „Greyhound”, którego dowodzi komandor Ernest Krause (Tom Hanks) Marynarki Wojennej Stanów Zjednoczonych; brytyjski niszczyciel klasy Tribal HMS James, sygnał wywoławczy „Harry”;
polski niszczyciel klasy Grom ORP Viktor (z oficerem łącznikowym Królewskiej Marynarki Wojennej przez radio), sygnał wywoławczy „Eagle”;
oraz kanadyjska korweta typu Flower, HMCS Dodge, znak wywoławczy „Dicky”."

Podczas oglądania jakoś przeoczyłem informację o polskim niszczycielu..., rozpoznałem jedynie sylwetkę.
Sklejam, bo lubię...
16-02-21 12:14
Odp: Greyhound film w roli drugoplanowej ORP Błyskawica
Korsarz

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 9
Galerie - 6
Posty - 2 496
Projekt 50 Lat MM
Błynia i któryś z naszych Foxtrotów grają też w filmie sprzed lat "Ostatni U-boot", ale uprzedzam, jest to film klasy "Ż", choć historia ciekawa, oparta na faktach.
Nie jestem przesądny, bo to przynosi pecha.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować