Zaloguj się |Zarejestruj się
19-01-21 20:29
[P] Dotyczy koloru dennicy jednostek włoskich
Tomek
Na forum
Od 2005
Posty - 645
Projekt 50 Lat MM
Czy okręty włoskie miały dennicę malowaną na "czerwono", czy też wszystkie były w kolorze zielonym? Jeśli na zielono, to jaki kolor polecacie?
20-01-21 12:21
Odp: [P] Dotyczy koloru dennicy jednostek włoskich
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 013
Hehe, dennice mają kolor stalowy :-D

Za to DNA lub jeszcze lepiej KADŁUBY PONIŻEJ LINI WODNEJ okrętów ;-) bywały w przypadku floty włoskiej zarówno czerwone, jak i zielone.
Może to pomoże:

tu to samo, trochę większe [www.super-hobby.com]
Wiele wskazuje na to, że trzeba sobie wybrać, no chyba, że ktoś zna jakieś instrukcje.
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
20-01-21 15:30
Tomek
Na forum
Od 2005
Posty - 645
Projekt 50 Lat MM
I o to szło! Wielkie dzięki!
20-01-21 17:35
Fantom Model
Na forum
Od 2006
Posty - 337
Wzorować się na chińskim Trumpeterze?!! Oj, śliskie... Jak spojrzałem sobie co oni tam nawypisywali przy okazji budowy HMS Malaya to można było się za głowę złapać.

A masz Waldek jakieś bardziej konkretne informacje? Dlaczego własnie oni i zielone? Może farba lepsza na warunki Morza Śródziemnego?
wydawca przez małe "w"
20-01-21 18:22
SZKUTNIK

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 2
Posty - 1 194
Ahoj!

Wszyscy robią czerwone to zrób zielone.:-)

A tak poważnie popieram Artura. Sprawdź inne źródła.
Pozdrawiam SZKUTNIK
szkutnik-model@wp.pl
Tel. 728 103 661
21-01-21 09:34
Fantom Model
Na forum
Od 2006
Posty - 337
Może moja opinie o Trumpeterze była trochę za mocna.. Z moich obserwacji wyniki, że kopiują najbardzie powszechne informacje i plany, bez wnikania w temat. Więc jeżeli Profile Morskie i np. Bartolome Colleonni wydany przez Halińskiego w 1995 tak miał, to dla nich już wystarczy aby też tak dać.

Może tak rzeczywiście było, chętnie bym się też dowiedział. Ale warto sięgnąć bliżej źródeł..
wydawca przez małe "w"
21-01-21 13:28
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 013
Niestety nie mam nic więcej, a ściślej, z moich (skąpych) informacji wynika, że stosowano obie farby zamiennie. Jakiś czas temu próbowałem rozgryźć temat przy okazji opracowywania schematów malowań dla pancerników typu "Giulio Cesare" (OW spec. 69 i 70) i tyle właśnie udało mi się dowiedzieć. Zauważcie, że zieloną farbę antyporostową stosowała także flota Austro-Węgier, możliwe więc, że jakieś lokalne zakłady chemiczne dostarczały taką farbę, albo produkowały składnik farby w zielonym kolorze, który następnie służył w obu krajach do sporządzania samej farby?
Free papermodel LCP(S)
21-01-21 13:53
Tomek
Na forum
Od 2005
Posty - 645
Projekt 50 Lat MM
Chodzi o to, że Dardo z Orlika, Giuseppe Garibaldi z Modelika, czy Bartolomeo Colleoni z Mililtary MOdel mają dna w kolorze zielonym. Im nowsze wydawnictwo, tym ta kolorystyka jest coraz bardziej zbliżona, Taszkent z GPM także ma dennicę w tym kolorze. Mimo to pojawiają się od czasu do czasu obrazki z kolorem rdzawoczerwonym i stąd moja niepewność co do koloru tego elementu.
25-01-21 08:57
Raffi
Na forum
Od 2002
Posty - 73
HMS Sheffield z Modelika też ma zielony kolor...
AK
25-01-21 11:17
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 013
Brytyjczycy używali koloru czarnego dla okrętów mniejszych od niszczycieli i czerwonego (czerwonobrunatnego) dla większych

O ile mi wiadomo, żadne poważne publikacje nigdy nie wspominały o zielonym kolorze farby przeciwporostowej w RN.
Tu jest obecnie chyba najlepsze źródło jeśli chodzi o internet: [www.sovereignhobbies.co.uk]
Free papermodel LCP(S)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować