Zaloguj się |Zarejestruj się
20-03-20 11:05
Odp: [P]Zapytanie w sprawie Niszczycieli J/K/N
Tomek
Na forum
Od 2005
Posty - 637
Waldek K.
Jak się porówna niszczyciele amerykańskie z brytyjskimi z okresu przedwojennego, to i tak różnica jest ogromna. O Porterach szkoda nawet pisać, ale cała reszta.... 7 działek 20 mm.... Brytyjczycy dopiero w końcowym etapie doszłi do tego poziomu. Przydały by się jakieś dane porównawcze. Najlepiej po wyjściu okrętu ze stoczni po dozbrojeniu. Rodzi się kolejne pytanie. W czasie słynnego tajfunu zatonęło kilka jednostek amerykańskich. Flisowski podaje, że nie miały paliwa i to doprowadziło do ich zatopienia. Czy Brytyjczycy znaleźli się kiedyś w podobnej sytuacji? Oni mieli zakręcenie na punkcie stateczności.
22-03-20 19:43
Edekyogi

Na forum
Od 2007
Posty - 2 067
Wystarczy popatrzeć na sylwetki bałtyckich Grom / Błyskawica z 1939 roku i na to co z nich zrobiono dostosowując do warunków atlantyckich...
23-03-20 19:29
Tomek
Na forum
Od 2005
Posty - 637
Z tego, co wiem, to z naszych niszczycieli zdjęto 56 ton (chyba) wyposażenia. Nie wiem czy dołożono balastu i nie wiem jak potem zachowywały się na fali. Potem już nie było żadnego narzekania na ich stateczność. Brytyjczycy mieli niszczyciele o dużo niższej sylwetce.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować