Witam. Poszukuję książki Polska Marymarka Wojenna 1918-1993, zestaw nr 1 1918-1939. Jeżeli ktoś takową posiada, a nie ma zamiaru sprzedawać to może chociaż poratuje mnie skanami malowania ORP Kujawiaka wg stanu po 1936 roku (w czarno-białym malowaniu jako tender i okręt cel). W necie znalazłem tylko jedno zdjęcie z tego okresu i skan okładki poszukiwanej książki.
O ile wiem jest tylko jedno zdjęcie przedstawiające ten okręt w tym malowaniu. Nie wiadomo, jak wyglądała druga burta. Przednia ściana nadbudówki nie jest pomalowana symetrycznie, więc wzór na drugiej burcie mógł być inny.
W tych samych PM 128 kolot pokładu podany jest jako "jasnobrążowy". Nie ma podanej daty, więc wygląda na to, że przez cały okreś służby w PMW. Tymczasem wg przepisów z 1934 r. pokłady zewnętrzne miały być malowane specjalną szarą pokładową "Gulv-Paint" dającą szorstką powierzchnię. Z kolei instrukcja z 1938 r. podawała barwę pokładu jako ciemnoszarą.
Jeżeli chodzi o KUJAWIAKA, to raczej obstawiałbym szarości.
Witam. Szukam tej książki bo jest w niej własnie Kujawiak w tym malowaniu. Może są w niej jakieś jeszcze inne rysunki tego okrętu.
Zakładając, że okręt namalowany jest zgodnie z tym co było naprawdę i nie jest wymysłem autora rysunku, to kamuflarz na obu burtach był identyczny, a jeżeli nie, to na podstawie tylko tego jednego i ponoć jedynego (obym się mylił) zdjęcia i tak nikt nie jest w stanie (chyba) potwierdzić jaki był układ plam na drugiej burcie. Jak nie znajdę nic innego to będę się sugerował tylko tymi dwoma rysunkami i zdjęciem. Co do pokładu to skłaniam sie bardziej do koloru szarego jak pisze marek T.
Plany modelarskie i sama wycinanka już ,,idą" do mnie.